Turški predsednik, ki se je sam otepal očitkov, da podpira IS, zdaj tega obtožuje ZDA, ob tem pa tudi kurdske sile na severu Sirije označuje za teroristične. Foto: Reuters
Turški predsednik, ki se je sam otepal očitkov, da podpira IS, zdaj tega obtožuje ZDA, ob tem pa tudi kurdske sile na severu Sirije označuje za teroristične. Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Rusija označuje ameriško odločitev, da zmanjša omejitve pri oboroževanju sirskih upornikov, za sovražno. Protiletalski izstrelki bi neposredno ogrozili ruske sile v državi, sporoča Moskva. Na fotografiji ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Foto: Reuters
Dogovor Turčije in Rusije o premirju v Siriji

V Kremlju tega niso potrdili. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika je sicer potrdil, da potekajo pogovori o iskanju politične rešitve za sirsko krizo in mirovnih pogajanjih, ki naj bi potekala v Astani, glavnem mestu Kazahstana

Turčija in Rusija: ZDA podpirajo teroristične skupine

Turčija in Rusija sta ločeno obtožili ZDA, da podpirajo "teroristične skupine" v Siriji. Turški predsednik Erdogan je celo dejal, da ima dokaze, da koalicijske sile podpirajo IS. Recep Tayyip Erdogan je v torek dejal, da lahko dokaže tudi, da koalicija pod vodstvom ZDA podpira t. i. Islamsko državo in kurdske skupine, Stranko Demokratične unije (PYD) ter njeno oboroženo krilo Ljudske zaščitne enote (YPG).

"Oni so nas obtoževali, da podpiramo Daeš," je dejal v Ankari, pri čemer je uporabil arabski akronim za IS. "Zdaj oni podpirajo teroristične skupine, vključno z Daešem, YPG-jem in PYD-jem. To je zelo jasno. Imamo trdne dokaze, s slikami, fotografijami in videoposnetki," je dejal, ni pa dokazov podrobneje predstavil.

ZDA: Erdoganove trditve "smešne"
Ameriško zunanje ministrstvo je Erdoganove trditve označil za "smešne". Predstavnik ministrstva Mark Toner je dejal, da ni nikakršne osnove za tovrstne obtožbe, poroča Al Džazira.

Turčija in Rusija sta se dogovorili za načrt o prekinitvi ognja, ki bi veljala za celotno Sirijo in bi lahko začela veljati ob polnoči, poroča turška državna tiskovna agencija Anadolu. Načrt predvideva razširitev prekinitve ognja iz Alepa na celotno državo, ne bi pa veljala za skupine, ki jih državi označujeta za teroristične. Ob morebitnem uspehu naj bi bila prekinitev ognja podlaga za politična pogajanja med predstavniki sirskega režima in opozicije, ki jih želita Rusija in Turčija organizirati v Astani. Iz Kremlja so sporočili, da informacij Anadoluja še ne morejo potrditi.

Rusija opozarja na protiletalsko orožje
Ločeno je Rusija prav tako v torek sporočila, da ameriška odločitev o zmanjševanju omejitev za oboroževanje sirskih upornikov utira pot za dostavo ročno izstreljenih protiletalskih izstrelkov, kar bi lahko neposredno ogrozilo ruske sile v državi. Rusija namreč z zračnimi napadim izdatno pomaga silam sirskega predsednika Bašarja Al Asada. To orožje bo končalo v rokah džihadistov, opozarja rusko zunanje ministrstvo, ameriško spremembo politike glede oboroževanja upornikov pa Moskva označuje za "sovražno".

Ameriška zakonodaja sicer vsebuje varovalko, in sicer da ameriško obrambno ministrstvo ne sme porabljati sredstev za protiletalsko orožje za sirske uporniške skupine, dokler ministrstvi za obrambo in zunanje zadeve kongresnim odborom ne pošljeta poročila, v katerem pojasnjujeta svojo odločitev za to.

V poročilu bi moralo biti navedeno, katere skupine bi prejele orožje, obveščevalne analize teh skupin ter vrsta in količina protiletalskih izstrelkov, ki bi bili dostavljeni.

V sirski vojni so ZDA financirale številne uporniške skupine in jim nudile logistično podporo in orožje. Rusija je na drugi strani lani septembra začela z zračnimi napadi podpirati predsednika Al Asada.

Dogovor Turčije in Rusije o premirju v Siriji