Poletni dogovor o razrešitvi hude politične krize v Makedoniji se uresničuje po načrtu, ki sta ga sprta Gruevski in Zaev podpisala po posredniški vlogi Evropske unije. Foto: EPA
Poletni dogovor o razrešitvi hude politične krize v Makedoniji se uresničuje po načrtu, ki sta ga sprta Gruevski in Zaev podpisala po posredniški vlogi Evropske unije. Foto: EPA

Oblikovanje prehodne vlade je namreč eden ključnih pogojev iz dogovora, ki so ga sprte strani ob posredovanju Evropske unije dosegle poleti. Glavni akterji makedonske politike so takrat sklenili, da bodo predčasne parlamentarne volitve potekale aprila prihodnje leto in da bo predtem januarja vodenje države prevzela prehodna vlada, ki bo pripravila volitve.

Po letu in pol opozicija znova v parlamentu
Poleg tega so v skladu z julijskim kompromisom opozicijski socialdemokrati (SDSM) pod vodstvom Zorana Zaeva 1. septembra končali 16-mesečni bojkot parlamenta in se vrnili v poslanske klopi. Dodaten korak je bila sredi septembra izvolitev posebne državne tožilke, ki bo preiskala prisluškovalno afero, ki so jo na začetku leta sprožila razkritja SDSM o tem, kako je vlada prisluškovala 20.000 državljanom. Nato je sledil dogovor o novi volilni zakonodaji in zdaj še o prehodni vladi.

Razkrivajo se imena novih ministrov
Premier Nikola Gruevski bo tako še pred koncem leta odstopil in tako omogočil oblikovanje začasne vlade. V tej bodo v skladu z dogovorom sedeli predstavniki vseh štirih glavnih strank - vladajoče desnosredinske VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega, SDSM ter strank albanske manjšine DUI in DPA. Ministri opozicijskih SDSM-ja in DPA-ja bodo v vladi imeli pravico do veta na vsako odločitev, povezano s pripravami na aprilske predčasne volitve.

Vodenje notranjega ministrstva prevzema socialdemokrat Oliver Spasovski, njegova strankarska kolegica Frosina Remenski pa bo vodila ministrstvo za delo. Še trije predstavniki zdajšnje opozicije bodo imenovani za namestnike ministrov. Kljub pričakovanjem SDSM-ja ni izbrala strokovnjakov, ampak politična imena. Zdaj je na vrsti parlament v Skopju, ki bo glasoval tako o novi vladi kot tudi o predtem dogovorjeni volilni zakonodaji.