Afera, povezana z zasebnim strežnikom in službeno e-pošto, Hillary Clinton za zdaj ni huje škodovala. Foto: Reuters
Afera, povezana z zasebnim strežnikom in službeno e-pošto, Hillary Clinton za zdaj ni huje škodovala. Foto: Reuters
FBI
FBI je preiskoval ravnanje Hillary Clinton s službeno e-pošto, ko je bila ministrica za zunanje zadeve, in ugotovil, da je ravnala "zelo neprevidno", obtožnice pa ni vložil. Foto: Reuters

FBI je v ponedeljek objavil 100-stranski dokument, v katerem piše, da je na neimenovanega uslužbenca FBI-ja lansko poletje eden najvišjih uslužbencev ministrstva Patrick Kennedy "izvedel pritisk", naj odstranijo oznako zaupno z e-pošte, poroča BBC. V zameno pa bi zunanje ministrstvo ugodilo prošnji FBI-ja za več agentov na tujem, konkretno v Iraku.

Kot poroča Guardian, se e-pošta, katere oznako so na ministrstvu želeli spremeniti, nanaša na napad na ameriško diplomatsko poslopje v Bengaziju v Libiji leta 2012, v katerem je bil ubit tudi ameriški veleposlanik Christopher Stevens. E-pošta je vsebovala tudi podatke, ki so izvirali iz FBI-ja, zato je imel ta urad zadnjo besedo glede tega, ali bo e-pošta ostala zaupna ali ne.

Namen: Zaščititi Hillary Clinton
Kennedy je želel zaščititi Hillary Clinton, tako da je na FBI pritiskal, naj urad opusti vztrajanje, da je bila ena izmed službenih e-pošt na njenem zasebnem strežniku zaupne narave, s čimer bi se zmanjšal obseg zaupne pošte, ki jo je Hillary sprejemala in pošiljala prek svojega strežnika, še poroča Guardian. FBI je namreč leto dni preiskoval ravnanje Hillary Clinton s službeno e-pošto, tudi zaupno, ki jo je pošiljala in sprejemala prek njenega zasebnega strežnika. Direktor FBI-ja James Comey je dejal, da so ugotovili, da je nekdanja ministrica z zaupnim materialom ravnala "zelo neprevidno". Kljub temu se FBI ni odločil za obtožnico zoper nekdanjo ministrico.

Quid pro quo
Kot kaže dokument, so z zunanjega ministrstva uslužbencu FBI-ja v zameno za spremembo oznake nudili, da bi dovolili namestitev več agentov urada v državah, kjer jim je bilo to prepovedano. Guardian medtem poroča, da je uslužbenec FBI-ja v odgovor na Kennedyjevo prošnjo za spremembo oznake e-pošte sam ponudil, da bo videl, kaj lahko glede tega stori, če bi ministrstvo razmislilo o prošnji FBI-ja za več agentov v Iraku. To je dejal tudi predstavnik ministrstva Mark Toner, ki je zanikal, da bi šlo za "quid pro quo". Kennedy je FBI zgolj spraševal, zakaj je bilo dotično e-sporočilo označeno z oznako zaupno, je še dejal Toner.

Glede na dokument je Kennedy vprašanje oznake e-pošte postavil tudi na naslednjem srečanju, glede tega pa naj bi pritiskal tudi na pomočnika direktorja protiterorističnega oddelka FBI-ja. Tako FBI kot ministrstvo sicer zanikata, da je prišlo do kakršnega koli dogovora.

Afera Zasebni strežnik
Gre sicer za e-sporočilo, ki je le ena od okoli sto sporočil z zasebnega strežnika zdajšnje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki jih je FBI označil za zaupne. FBI in zunanje ministrstvo, ki ga je med letoma 2009 in 2013 vodila Hillary Clinton, sta namreč pregledovala okoli 30.000 elektronskih sporočil Hillary Clinton pred njihovo javno objavo, kot je odredilo sodišče.

Trump: Korupcija na najvišji ravni
Republikanci pravijo, da je to nov dokaz, da želi administracija predsednika Baracka Obame Hillary Clinton, ki se bo 8. novembra potegovala za predsedniški položaj, zaščititi pred kazensko odgovornostjo. Njen republikanski tekmec Donald Trump, ki se medtem otepa niza očitkov, tudi glede spolnih napadov, je v ponedeljek objavil video, v katerem pravi, da FBI-jev dokument kaže "korupcijo na najvišji ravni". FBI, zunanje ministrstvo in pravosodno ministrstvo po njegovih besedah sodelujejo, saj naj bi želeli ustvariti videz, da je Hillary Clinton nedolžna, čeprav je "kriva zelo velikih zločinov", je Trumpa navajal Guardian.