Egiptovske varnostne sile so po napadih sprožile obsežno operacijo. Foto: EPA
Egiptovske varnostne sile so po napadih sprožile obsežno operacijo. Foto: EPA

Najprej je razneslo avtomobil bombo na vojaški nadzorni točki, pri kateri sta stala dva oklepnika, ki sta bila natovorjena s strelivom in težkim orožjem, zaradi česar tudi tako veliko žrtev, najmanj 25 ljudi. Napad se je zgodil pri Al Arišu na severu Sinaja v bližini meje z Gazo. Nato so napadalci še streljali in ubili tri vojake.

Čeprav odgovornosti za napada ni prevzel še nihče, egiptovske oblasti sumijo skrajne islamske skupine, ki so dejavne na Sinajskem polotoku in so v preteklosti že izvedle napade na varnostne sile. Za nekatere napade je odgovornost prevzela najdejavnejša skrajna skupina Ansar Bajt Al Makdis.

Egiptovski predsednik Abdek Fatah Al Sisi je že sklical zasedanje nacionalnega obrambnega sveta in napade označil za teroristično dejanje.

Porast napadov po odstavitvi Mursija
Čeprav je bil Sinaj varnostno problematičen že v preteklosti, pa se je nasilje še povečalo po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija julija lani. Od takrat so islamski skrajneži ubili že več vojakov in policistov.

V nedeljo je ob cesti podtaknjena bomba, ki jo je razneslo blizu vojaškega oklepnega vozila, ubila sedem vojakov, ki so varovali plinovod na severu polotoka. Septembra so skrajneži v dveh bombnih napadih na Sinajskem polotoku ubili 17 policistov.

Razmere so najnevarnejše prav na severu Sinaja, kjer skrajneži postavljajo svoje nadzorne točke in delijo letake.

Po napadih so egiptovske varnostne sile sprožile obsežno operacijo in s helikopterji napadle območje v bližini Gaze, kjer sumijo, da se skrivajo skrajneži.