Največ delegatov doslej sta zbrala Donald Trump na republikanski in Hillary Clinton na demokratski strani, a bitka še ni končana. Foto: Reuters
Največ delegatov doslej sta zbrala Donald Trump na republikanski in Hillary Clinton na demokratski strani, a bitka še ni končana. Foto: Reuters
false
Republikanca Rubio (na levi) in Cruz (na desni) ne ponujata prave alternative populistični in žaljivi retoriki poslovneža Trumpa. Foto: Reuters
false
Sanders ostaja v tekmi za predsedniško nominacijo. Osvajal je sicer države, kjer manjšine ne predstavljajo pomembnega deleža volilnega telesa, ter glasove mladih in liberalnejših volivcev. Foto: Reuters
Trump in Clintonova zmagovalca supertorka
Hillary Clinton in Donald Trump zmagovalca

Nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton je osvojila Alabamo, Arkansas, Georgijo, Tennessee, Teksas in Virginijo in Massachusetts, senator iz Vermonta Bernie Sanders pa je zmagal v Vermontu, Oklahomi, Koloradu in Minnesoti.

Na republikanski strani pa je poslovnež Donald Trump zmagal v Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Virginiji in Vermontu. Senator iz Teksasa Ted Cruz je osvojil domači Teksas in Oklahomo ter Aljasko, senator s Floride Marco Rubio pa je osvojil svojo doslej prvo zmago primarnega procesa, in sicer v Minnesoti. Kot zadnji so bili znani rezultati na Aljaski, kjer je Cruz s tesno večino premagal Trumpa, ki so mu ankete sicer dajale rahlo prednost.

Hillary Clinton v prednosti
T. i. supertorek letos ni odločil ničesar tako na republikanski kot demokratski strani. Delegatski glasovi za konvencijo se namreč delijo proporcionalno in skoraj vsak bo dobil nekaj, s čimer bo utemeljil nadaljevanje tekme.

Hillary Clinton ima precejšnjo prednost v delegatih za konvencijo julija v Philadelphii, še posebej ob upoštevanju tako imenovanih superdelegatov, to je strankarskih veljakov, ki glasujejo po svoji vesti, ne glede na izide volitev.

Na julijski konvenciji bodo delegati glasovali za kandidata oziroma kandidatko, ki bo zastopal stranko na predsedniških volitvah novembra. Za zmago mora kandidat zbrati 2.383 delegatov. Hillary Clinton jih bo imela po supertorku na svoji strani okrog 1.000, Sanders pa okrog 320.

Kot kažejo izidi, je Hillary Clinton zmagovala v južnjaških državah, ki za demokrate na novembrskih volitvah niso pomembne, saj tradicionalno volijo republikance. Zmagala pa je v Massachusettsu, ki je v demokratskem žepu in v Virginiji, ki bo ena od prelomnih držav. Medtem je Sanders zmagal v demokratskem Vermontu in Minnesoti, republikanski Oklahomi ter v pomembnem Koloradu, ki lahko gre v obe smeri.

Izidi vzporednih anket sicer kažejo, da je Sanders osvajal države, kjer manjšine ne predstavljajo pomembnega deleža volilnega telesa, osvajal je glasove mladih in liberalnejših volivcev, njegova protikandidatka pa je zadržala podporo žensk, starejših volivcev, podporo manjšin in volivcev, ki želijo nadaljevati politiko predsednika Baracka Obame v nasprotju s premikom v levo, ki ga zagovarja Sanders.

Trump "pove tako, kot je"
Medtem so ankete glede republikanskih volivcev ugotovile, da jih je večina zelo jezna na Washington, večina pa tudi podpira Trumpovo zamisel, da se muslimanom prepove vstop v ZDA. Še posebej je takšno mnenje močno na jugu.

Trump uživa podporo večine volivcev, ki pravijo, da je zanje najpomembneje, da kandidat "pove tako, kot je". Trumpov tekmec Ted Cruz dobiva glasove večine t. i. volivce vrednot, za Marca Rubia pa je volila večina tistih, za katere je najpomembnejša zmaga proti demokratu v novembru. Pred supertorkom je Trump sicer zmagal na treh od štirih strankarskih volitvah v zveznih državah.

Za Cruza je bila zmaga v domačem Teksasu nujna, saj bi sicer težko upravičeval nadaljevanje tekme, Rubio pa je želel osvojiti čim več delegatov in zmagati 15. marca doma na Floridi, sicer se lahko prav tako poslovi. V Floridi glede na ankete sicer vodi Trump. John Kasich prav tako nabira delegate in čaka na domači Ohio, v tekmi pa še vztraja tudi Ben Carson, ki je dosegel zadnja ali predzadnja mesta.

Trumpu pred supertorkom očitno ni močno škodovalo dejstvo, da ni odločno zavrnil podpore voditelja rasistične organizacije kukluksklana Davida Duka. Najprej je dejal, da Duka, ki ga je pred leti obsodil kot rasista, ne pozna, pozneje pa se je izgovarjal na tehnične težave s slušalkami.

Republikanski kandidat potrebuje za zmago in predsedniško nominacijo 1.237 delegatov, ki bodo glasovali julija na konvenciji v Clevelandu. Na natančnejše izračune bo treba počakati, vendar pa jih bo imel Trump po supertorku zagotovljenih okrog 260, Cruz okrog 110, Rubio okrog 70, Kasich pa okrog 20.

Trump in Clintonova zmagovalca supertorka
Hillary Clinton in Donald Trump zmagovalca