Donald Trump trdi, da je tožba politično motivirana. Foto: EPA
Donald Trump trdi, da je tožba politično motivirana. Foto: EPA

Glavni državni tožilec v New Yorku Eric Schneiderman trdi, da je bilo med letoma 2005 in 2011 oškodovanih okoli 5.000 študentov Univerze Trump. Ti so plačali med 1.495 in 35.000 dolarji za različne seminarje, predavanja na daljavo po spletu, korespondence in nasvete inštruktorjev, piše Huffington Post.

"Namesto, da bi spoznali Donalda Trumpa, so se lahko le slikali s kartonom z njegovo podobo v naravni velikosti," pravi Schneiderman, ki trdi, da se udeleženci tridnevnih seminarjev niso naučili prav ničesar o nepremičninskem poslovanju. Naredili naj bi si celo škodo, saj so poleg nepridobljenega znanja izgubili še veliko denarja.

Trump Elit
Univerza Trump naj bi svojim predavateljem zabičala, da morajo 'potrošnikom', kot je študente univerze poimenoval Schneiderman, pojasniti, da bodo seveda potrebovali več kot le tridnevni seminar. Zato so jim kot dodatno izobraževanje ponudili program 'Trump Elite' elitnih mentorjev. Cene programov so se gibale med 10.000 in 35.000 dolarji.

Prav tako naj bi jim dejali, da morajo povečati limit na svojih kreditnih karticah, da bodo denar porabili za posel, nato pa so ga porabili za Trump elite program.

Tožba je politično motivirana
A nepremičninski magnat in predani republikanec Donalt Trump se ne da. Trdi, da je tožba demokratov napačna in politično motivirana. Univerza Trump naj bi imela v svoj zagovor 11.000 izjav študentov, ki so hvalili njen program. V raziskavi pa da je celo 98 odstotkov študentov program ocenilo za "odličnega".

"Glavni državni tožilec je jezen, saj meni, da bi moral gospod Trump, pa tudi njegova podjetja, vložiti več denarja v njegovo kampanjo, ko je kandidiral za generalnega tožilca," je dejal Trumpov odvetnik Michael D. Cohen. "Zadeva je politično motivirana in je grozljivo zapravljanje davkoplačevalskega denarja," je še dodal.

Trump financiral Schneidermanovo kampanjo
Podatki državne volilne komisije res kažejo, da je Trump leta 2010 vložil 136.000 dolarjev za različne kampanje. Od tega je oktobra istega leta Schneidermanu prispeval 12.500 dolarjev.

Schneiderman toži program Univerze Trump in samega Donalda Trumpa kot predstojnika univerze in nekdanjega predsednika. V obtožbi jih je okrivil, da se vztrajno ukvarjajo z goljufijo, nezakonitim in goljufivim ravnanjem ter kršenjem zvezne zakonodaje o varstvu potrošnikov. 40 milijonov dolarjev, ki jih zahteva v tožbi, bi bili namenjeni za povračilo vrnitve stroškov. Ob tem pa je že zanikal trditve, da je tožba politično motivirana.

Poziv k spremembi imena
Ministrstvo za izobraževanje je Donalda Trumpa že pred leti pozvalo, naj spremeni ime podjetja, saj naj zanj ne bi imel ustrezne licence, prav tako pa ne ustreza zakonski opredelitvi univerze. Leta 2011 je ime spremenil v Trump Entrepreneur Institute, kar pa tudi ni pomagalo dosti, saj je kar nekaj udeležencev seminarjev podjetje v civilnih tožbah tožilo, saj naj ne bi izpolnili obljub, ki so jih navajali v oglasih.