Zakaj je Corey Lewandowski (levo) odšel, za zdaj še ni znano. Foto: Reuters
Zakaj je Corey Lewandowski (levo) odšel, za zdaj še ni znano. Foto: Reuters
Ben Gurion
Trump kot primer dobre prakse izpostavlja Izrael, ki ima na letališču Ben Gurion posebne oznake za potnike, ki sporočajo domnevno stopnjo nevarnosti. Oznake so dodeljene predvsem na podlagi videza in imena. Foto: EPA
Trumpu podpora v zadnjem času kar občutno pada. Foto: Reuters

Trumpov volilni štab se je Lewandowskemu zahvalil za sodelovanje, trdo delo in predanost ter mu zaželel vse najboljše v prihodnje. Lewandowski je vedno zagovarjal enostaven pristop do zmagovite strategije, ki se mu reče "pusti Trumpu, da je Trump". Tak pristop je bil uspešen v času izbire republikanskega predsedniškega kandidata, kjer pa so volivci precej drugačni od tistih, ki jih mora Trump prepričati pred splošnimi volitvami novembra.

Trump je na strankarskih volitvah osvojil 13,3 milijona glasov volivcev, kar je rekordna vsota za republikanca. Njegov volilni štab je ob novici, da se razhajajo z Lewandowskim, številko napihnil še za skoraj milijon, na 14 milijonov.

Po osvojitvi nominacije se je Trump deloma dal prepričati o nujnosti spremembe pristopa in je najel nekdanjega šefa kampanje Boba Dola, ki se je leta 1996 neuspešno spopadel za Belo hišo z demokratom Billom Clintonom. Takoj po prihodu Paula Manaforta je začelo v Trumpovi kampanji vreti, saj sta nastajali dve kliki. Kot kaže, je zmagala Manafortova, čeprav tega v Trumpovih javnih nastopih, ki so mu v zadnjih dveh tednih znižali delež javne podpore na le 30 odstotkov, ni opaziti. Manafort, ki je zdaj postal novi šef kampanje, si želi izboljšati Trumpov odnos s stranko in najti skupno pot do novembra.

Republikanci še vedno hladni do Trumpa
Trump je zelo jezen, ker ga vodstvo republikanske stranke podpira le na pol in s težavo. Krivdo za to pripisuje Lewandowskemu, ki je z njim od junija lani, ko je začel kampanjo z obtožbo, da so Mehičani posiljevalci in kriminalci.

Lewandowski se je sicer bolj pod drobnogledom javnosti znašel marca letos, ko ga je novinarka konservativnega spletnega medija Breitbart News Michelle Fields obtožila napada, ker jo je na enem od Trumpovih zborovanj povlekel za roko in skoraj zbil na tla. Fieldsova, ki se je potem preselila k levičarskemu mediju Huffington Post, je Lewandowskemu privoščljivo sporočila, da lahko najde službo pri Breitbartu.

Mnogi veseli odhoda Lewandowskega
Lewandowskijev način dela naj bi spravljal ob živce tudi številne sodelavce v kampanji in nekateri so prav veseli, da odhaja. Trumpov svetovalec Michael Caputo je sporočil, da je "čarovnica mrtva" in k sporočilu na Twitterju pripel povezavo k filmu Čarovnik iz Oza.

Demokrati so sicer prepričani, da problem ni bil toliko v Lewandowskem, ki je bil v veliki meri zrcalna podoba kandidata, zato velikih sprememb v Trumpovem pristopu do kampanje ne pričakujejo. "Bistvenih sprememb strategije ne bo," je na televiziji Fox povedal tudi Trumpov svetovalec Barry Bennett. Trumpova največja težava je po njihovem mnenju občutno zaostajanje s postavljanjem infrastrukture, ki je potrebna za zmago na splošnih volitvah, kjer zanašanje na lastno medijsko podobo ni več dovolj. To menijo tudi v Nacionalnem odboru republikanske stranke, s katerim Lewandowski ni imel dobrih odnosov, tako kot jih nima Trump.

Trumpu za vzor Izrael
Trump je sicer medtem ponovno dvignil nekaj prahu, ko je dejal, da mu je glede odnosa do muslimanov za vzor Izrael, ki vse muslimane obravnava na poseben način. Trump je s tem dal nov komentar na strelski pokol v gejevskem klubu v Orlandu, kjer je Američan afganistanskega rodu ubil 49 ljudi.
Trump tako podpira t. i. profiliranje oziroma različno obravnavo ljudi glede na etnično, rasno ali versko pripadnost, kar v tem kontekstu vodi v diskriminacijo. Organi pregona v skladu s to politiko namreč zgolj glede na posameznikovo etnično, rasno ali versko pripadnost določajo, ali ta oseba je oziroma ali verjetno bo izvedla kaznivo dejanje, kar vodi v nadaljnje dejavnosti zoper te ljudi.

Poseben tretma že na letališčih
Kot zgled na tem področju je Trump za ameriško televizijo CBS posebej izpostavil Izrael. "Poglejte Izrael in druge države. Oni to počnejo in pri tem so uspešni," je dejal in dodal, da sam koncept "profiliranja" sovraži, a da "morajo začeti uporabljati zdrav razum".

Mnogi potniki se pritožujejo, da morajo na letališču Ben Gurion v Tel Avivu ljudje, ki so organom videti kot Arabci ali imajo nejudovska imena, čakati dlje in so podvrženi bolj podrobnim pregledom prtljage kot izraelski Judje ali ljudje, ki so organom videti kot izraelski Judje ali pa so belci. V Izraelu poleg tega uporabljajo sistem barvnih nalepk s številkami, ki sporočajo domnevno potencialno stopnjo nevarnosti posameznikov. Kritiki opozarjajo, da je najvišja stopnja "nevarnosti" praktično rezervirana za Palestince in muslimane.

Kot poroča BBC, je leta 2015 sodišče v Jeruzalemu razveljavilo peticijo proti diskriminatornim pregledom na letališčih, zaradi česar so ustavljeni vsi poskusi doseči pravne spremembe na tem področju. Takšna diskriminatorna praksa je sicer v EU-ju prepovedana, a se pojavljajo opozorila, da je tega po napadih v Parizu in Bruslju vse več.

Trump vztraja pri diskriminaciji muslimanov
Trump je že pred napadom v Orlandu še v času, ko se je z drugimi republikanskimi kandidati potegoval za predsedniško nominacijo, predlagal prepoved vstopa v ZDA za vse muslimane, zdaj pa predlaga prepoved vstopa za vse državljane držav, ki so kakor koli povezane s terorističnimi napadi na ZDA. Trump je obnovil svoje diskriminatorne predloge po tem, ko je strelec v Orlandu Omar Mateen prisegel zvestobo t. i. Islamski državi, čeprav ameriške oblasti niso ugotovile povezav med Mateenom in to skupino.

Trump je v intervjuju za CBS muslimansko skupnost v ZDA spet pozval, naj sporoča sumljive dejavnosti posameznih muslimanov, hkrati pa je ponovil svojo podporo za večji nadzor mošej.

Njegovi predlogi so naleteli na kritičen odziv ne samo med njegovimi nasprotniki, pač pa tudi znotraj Republikanske stranke, ki naj bi ga na strankarski konvenciji konec julija uradno predlagala za svojega predsedniškega kandidata na novembrskih volitvah.