Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 22 glasov Ocenite to novico!
Zagreb
Hrvaški premier Zoran Milanović: "Zdaj je jasno, da sta bili v Haagu dva nedolžna človeka, kar pa ne pomeni, da vojna ni bila težka, krvava in da v njej ni bilo napak, vendar je zanje odgovorna država in ne Markač ter Gotovina." Foto: Reuters
VIDEO
Oprostilna sodba še odmeva

Dodaj v

Dopisnik iz Zagreba: Hrvaška evforija med domoljubjem in nacionalizmom

Hrvaška mora šele dokazati, da deli evropske vrednote
17. november 2012 ob 19:09
Zagreb - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba Vanja Vardjan o evforiji na Hrvaškem po oprostilni sodbi za generala Anteja Gotovino in Mladena Markača.

Evforija po včerajšnjem slavju se je v soboto na Hrvaškem polegla. Še ponoči so iz večine lokalov odmevale domoljubne pesmi, alkohol je tekel v potokih, zanimivo pa je, da so oprostitev hrvaških generalov Gotovine in Markača slavili predvsem mladi, tisti, ki se ob operaciji Nevihta avgusta leta 1995 niti še niso rodili. Ob pogovorih z mladino na Trgu bana Jelačića po izreku oprostilne sodbe sem ugotovil, da ti sicer ne vedo, za kaj v sodbi pravzaprav gre, da pa gojijo domoljubna, številni tudi nacionalistična čustva in da je bil včerajšnji dogodek za njih kot zmaga hrvaške nogometne reprezentance na najpomembnejši tekmi.

Starejši so bili bolj čustveni, predvsem vojaški veterani, eni ponosni, drugi zmagovalno arogantni, tretji niso mogli skrivati solza. Starejši vojaški veteran - na invalidskem vozičku, brez obeh nog -, ki sem ga intervjuval, je v solzah dejal, da je vojne končno konec, da so zmagali, a v besedah ni bilo čutiti zmagoslavja, temveč olajšanje in občutek sreče, da je vojno, v kateri so se borili za Hrvaško, tudi uradno mednarodna skupnost proglasila za osvobodilno in ne zločinsko in da je tudi tega pravnega boja za Hrvaško konec.


Trgovanje z generali
Potem pa vrhunec vsega, prihod obeh generalov na Trg bana Jelačića. Trg je bil tako poln, da se ljudje na koncu niso mogli niti več premikati. Vojni veterani, pripadniki posebnih enot hrvaške vojske, so postavili špalir, zbrani so jih kljub neverjetni gneči in pritisku z vseh strani ubogali, se razmaknili in spoštljivo čakali na svoja generala. Ko je zadonela pesem hrvaškega pevca Thompsona, ki v svojem bistvu slavi ustaštvo, so zbrani vzhičeno peli in vedeli so: tu sta generala. Po izstopu iz avta sta pozdravljala svoje nekdanje soborce in ob prihodu na oder so vsi v eno vpili "Hrvaška, Hrvaška!".

In zatem govor Gotovine. Vsi so pričakovali navijaške, čustvene, nacionalistične besede, vendar ne, general je bil umirjen in je dejal: "Hrvaška je zmagala v operaciji Nevihta, danes pa je zmagala tudi v pravni Nevihti. Vojna spada v zgodovino in treba se je obrniti v prihodnost." Gotovina se je potem zahvalil tudi vsem hrvaškim institucijam, posebej pa predsednikoma države in vlade, kar je naletelo na žvižge zbranih. A ti niso vedeli, da je prav nova oblast naredila največ za osvoboditev obeh generalov, medtem ko so HDZ-jevci, nasledniki Tuđmana, v bistvu Gotovino in Markača prodali in ju želeli žrtvovati v haaškem procesu o hrvaški operaciji Nevihta.

Čeprav je včerajšnja razsodba zmaga za Hrvaško, pa v besedah voditeljev države ni bilo čutiti zmagoslavja in privoščljivosti. Premier Milanović je tako izjavil: "Zdaj je jasno, da sta bila v Haagu dva nedolžna človeka, kar pa ne pomeni, da vojna ni bila težka, krvava in da v njej ni bilo napak, vendar je zanje odgovorna država in ne Markač ter Gotovina."

Prav te besede pomenijo, da je Milanović po eni strani obtožil prejšnjo HDZ-jevsko oblast, da je generala žrtvovala, po drugi pa napovedal nekaj, kar se od Hrvaške pričakuje pred njenim vstopom v EU in ob njem. Da bo pred svoja sodišča postavila in tudi obsodila tiste, ki so na nižji ravni storili vojne zločine proti Srbom med operacijo Nevihta in pred njo.

Prispevek Vanje Vardjana ste lahko slišali tudi v današnjem radijskem Tedenskem aktualnem mozaiku.


Po arhivu oddaje pa lahko pobrskate tukaj.


Nova stran ali nov spopad?
Večina procesov proti Hrvatom, ki naj bi storili vojne zločine proti Srbom, se je pred tukajšnjimi sodišči namreč do zdaj končala z oprostilnimi ali pa smešno nizkimi kaznimi. Tudi z drugačnim pristopom na tem področju bo Hrvaška dokazala, da deli in spoštuje evropske vrednote. Hrvaški mediji danes veliko poročajo tudi o srbskih odzivih na oprostilno sodbo. Ta poročila so objektivna, korektno povzemajo izjave srbskih politikov in jih ne kritizirajo ali celo smešijo. Zdi se, kot da je včerajšnja oprostilna sodba, vsaj za Hrvate, na simboličen način konec vojne proti Srbom.

Ali je res tako, bo pokazal jutrišnji dan, ko bodo v Vukovarju potekale spominske slovesnosti ob 21. obletnici padca tega mesta. V njem živi mešano prebivalstvo, tako Srbi kot Hrvati. Jutri bodo tja prišli tudi hrvaški vojni veterani od drugod. Če bo vse potekalo mirno in brez incidentov, bi bilo lahko še eno vprašanje več na Balkanu stvar preteklosti.

Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba

Prijavi napako
Komentarji
no72
# 17.11.2012 ob 22:34
Počasi mi postaja jasno, zakaj še pred enim letom 24 in 18 letni zapor, leto kasneje pa oprostitev!
Dejstvo je, da je odločitev POLITIČNA!
Pred enim letom je Srbom še kazalo bolje za sprejetje v EU, danes, ko je EU v totalni riti, pa ne razmišljajo več- vsaj kratkoročno- na dodatno širitev EU na vzhod. Hrvati so zadnji miljeniki sreče širjenja EU, Srbi je ne bodo dočakali, zato za EU niso pomembni!
Ergo- treba si je pridobiti evroskeptike na Hrvaškem, Srbija EU ne zanima več in baš jih boli za krivično presojanje! Haag je lagal- pa ni važno ali lani ob obsodbi ali letos ob oprostitvi!

To je velika sramota za tako institucijo kot je haaško sodišče in Srbi so upravičeno lahko besni!!!! Haag JE LE PODLOŽNIK NEORIBELARNE PROEVROPSKE STRUJE, KI DELUJE PRAGMATIČNO- kjer je denar, tam je EU in v hrvaški si obetajo denar in luksuzne vile ob prelepi obali!
MARŠ, EVROPSKI HINAVCI!
Ramus
# 17.11.2012 ob 20:56
"Ko je zadonela pesem hrvaškega pevca Thompsona, ki v svojem bistvu slavi ustaštvo, so zbrani vzhičeno peli in vedeli so: tu sta generala. Po izstopu iz avta sta pozdravljala svoje nekdanje soborce in ob prihodu na oder so vsi v eno vpili "Hrvaška, Hrvaška!"."

Bila je to lepa in edina priložnost mednarodne skupnosti, da se zatre hrvaško ustaštvo, ki je znova dvignilo glavo na Hrvaškem. Tako pa se ustaštvo le še krepi, včeraj celo podprto z blagoslovi in mašo z strani Rimske cerkve na hrvaškem. Tako pa na žalost dobiva ta zveza cerkve in ustaštva, zavitega v tančico lažnega patriotizma krila. Žalosten dan za humanizem in demokracijo.
Branvan30000
# 17.11.2012 ob 19:55
Kako zgovoren prikaz resnicnega stanja duha na Hrvaskem. Thompson, generali, vojna, vojni zlocini, slavje, vzhicenost.
mariy
# 17.11.2012 ob 21:20
Upam, da bodo upoštevali njegove besede. Vojna je bila, treba pa se je posvetiti prihodnosti. Edino tako bo lahko na tem koncu sveta spet nekaj časa mir.
P.S.
Iz vojne pa še nihče ni prišel popolnoma nedolžen. Niti iz te, niti iz kakšne druge. To je jasno.
el CARTEL
# 17.11.2012 ob 20:08
No jasno je, da je sodišče sigurno spremenilo svojo odločitev tudi zaradi razpleta zadnjih volitev v Srbiji

sedaj se haag odloča o krivdi vojnih zločincev že na podlagi volitev v srbiji

kake nebuloze bomo še prebrali tu. da se odločajo glede na vremensko napoved?
viljam_s
# 17.11.2012 ob 19:48
No jasno je, da je sodišče sigurno spremenilo svojo odločitev tudi zaradi razpleta zadnjih volitev v Srbiji. Taka razsodba je tudi kazen Srbom, ki vztrajno nočejo in nočejo dojeti, da nacizem (Nikolić) povezan s socializmom (Dačič), daje najbolj katastrofalne rezultate - Milošević, Hitler in podobni kalibri.
V tej luči se je ponovno pokazalo, da ta narod preprosto noče in noče nehati s svojo velikosrpsko mantro od boga danega ljudstva, ki lahko etnično čisti kolikor hoče in dela karkoli. Skuhali so 4 vojne v 10 letih. In rečemo lahko samo - žanjejo to kar so 10 in več let okoli sejali.
In čeprav mi Hrvati s svojim nacionalizmom niso preveč blizu je v tej zgodbi povsem jasno kdo je bil agresor (nacist) in kdo se je branil - tako pač je.
čak mal noris
# 17.11.2012 ob 20:23
Zadevo lahko še tako obračajo eni in drugi, dejstvo je, da je Haaško sodišče bolj malo "sodišče" in več ali manj "računovodski servis" za bivšo Jugoslavijo.
el CARTEL
# 17.11.2012 ob 20:03
da je vojno, v kateri so se borili za Hrvaško, tudi uradno mednarodna skupnost proglasila za osvobodilno in ne zločinsko in da je tudi tega pravnega boja za Hrvaško konec

sicer poetično, g. vardjan, ampak popolnoma netočno. že na prvi stopnji se je izrecno poudarilo, da se ne sodi ne oluji (ki je bila legitimna) ne hrvaški ne hrvaškem narodu, ampak posameznikom.. nihče ni vojno proglasil za zločinsko niti ni bilo "pravnega boja za hrvaško".. samo ker so to tako interpretirali nekateri hrvati lansko leto (v solzah na istih trgih - kar je btw tudi služilo koheziji, le da je bil zunanji sovražnik večji), ne pomeni, da je bilo res.

kako lahko jaz, ki slabo poznam ta primer, vem več od posebnega poročevalca?
kjersoncenezaide
# 18.11.2012 ob 00:10
Srbi so imeli možnost široke avtonomije tudi iz razloga ker je takrat nad Hrvaško še visela temna senca NDH,Srbi so kot zavezniki zahoda iz prve vojne in pa starih vezi z predvsem Francijo in Anglijo na začetku vojne veljali za nekako good guye in imeli nekaj kredita pri zahodu,Tuđman bi sicer s stisnjenimi zobmi moral sprejeti avtonomijo za srbe na hrvaškem,samo srbi so raje zaigrali na karto odcepitve,vendar so tekom vojne predvsem zaradi zločinov v vukovarju,sarajevu in srebrenici izgubili ves kredit na zahodu,zahod se je predvsem zaradi hrvaškega nagibanja k zahodu ščasoma krepko nagnil na hrvaško stran,te oprostilne sodbe so pika na i hrvaškega prizadevanja za dokazovanje da spadajo pod zahodno hemisfero.Srbi bodo verjetno zaradi tega se še bolj odmaknili od zahoda in poskušali približati rusom kot njihov najbolj zvesti zaveznik na balkanu.
gesan
# 17.11.2012 ob 20:33
Dejstvo je, da je poltika polna lobijev, mučk, igric miške in mačka...in tudi ta zgodba ni izjema.
Dejstvo je, da so se zmenili za višje cilje.

Z enim stavkom povedano: obrneš tako ali pa drugače, politika je "kurba", ker se z njo poigrava polno kurbirjev, ki niso vredni nobenega zaupanja in spoštovanja!
čak mal noris
# 17.11.2012 ob 20:30
@asker

Za Eu spremni.....malo morgen.
gigu
# 17.11.2012 ob 22:12
Akcija Nevihta je legitimna samo zato, ker so americani dali zeleno luč za resitev Srbskega vprasanja, medtem,ko so Srbi na svojo roko hoteli resit Albansko vprasanje so pa dobili porcijo..kljub temu je eno in drugo ne glede na legitimnost pobijanje, unicevanje, izgon..pravo je itak mrtva črka na papirju in zato lahko do onemoglosti služi za večno netenje spora med balkanskimi narodi..
heureka
# 17.11.2012 ob 20:37
Brez da bi se spuscal v vprasanje krivde,saj zato pa imamo sodisca,se sprasujem ,zakaj je bilo potrebno toliko urgenc Brusla da bi Hrvaska prilozila svoji prosnji za pristop v Unijo tako imenove topniske dnevnike ??.
Kaj niso bili prav ti dnevniki,ki so detaljno porocali o obstreljevanju srbskih mest med "olujo"
Obcutek imam,kakor da so se bali ,da dnevniki ne prikazujejo to njihovo vojno in pregon Srbov v najboljsi luci.Sicer pa ,zakaj to oklevanje,ko se jim je pa tako slo za clanstvo v uniji?
čak mal noris
# 17.11.2012 ob 20:29
Niš' ti ne brini, odjebat čete se iz EU sami, bez ičije pomoči, budu li o tome odlučivali magarci kao ti. Normalni ljudi, koji su na sreču u večini ( velikoj ), če se več sutradan okrenuti svakodnevnim poslovima, a ti se, pijan od "tuđe" pobede, pumpaj još neko vreme, dok i sam nebudeš shvatio, koliki si papak.
Branvan30000
# 17.11.2012 ob 20:25
asker -hehe, seveda, Hrvatska bo imela poseben status, ne bo dovoljena prodaja nepremicnin ne-hrvatom lol
mircek007
# 18.11.2012 ob 16:12
pa resnica boli.dokaz je da sem dobu minus.a vam kvarim to vašo evforijo.in kome moli tist na sliki?bogu sigurno ne.zmijoljubci in se vidi kdo je hlapec bio pod a.ogrsko ,hitlerjem.en mi je potem reku da sem js hlapec.hlapčevstvo se zadaj vidi kot v času hitlerja.isti scenariji skor.nebi se čudu da bodo hrvati glasovali gotovinu za predsednika.
help
# 18.11.2012 ob 09:10
Srbski politiki so eni kekci. Kakšno "začudenje" neki? Pa kaj ste res mislili, da bodo obsodili nekaj, v kar je bila tesno vpletena ameriška politika in vojska. heh. Od leta 2000 ste izročili celoten političen in vojni vrh inkvizicijskemu političnemu sodišču v vnaprejšnjo obsodbo in se čudite, da vas noben ne jemlje resno LOL. Albanci npr., če se že kak njihov znajde pred kakšnim sodišem, postrelijo vse mogoče priče.
kjersoncenezaide
# 18.11.2012 ob 01:19
komar@
če je hrvaška tako zelo ustaška kakor sam trdiš,zakaj je potem hsp ki zastopa ustaške ideje obrobna stranka na hrvaškem,zakaj je predsednik vlade komunist in največja stranka na hrvaškem sdp in pa hrvaški predsednik je tudi komunist v srbiji je pa predsednik države deklarirani četnik ki mu na kraj pameti ne pade da bi se poklonil žrtvam četniške morije v vukovarju in srebrenici,by the way hrvaški predsedniki se udeležujejo komemoracij v jasenovcu.
el CARTEL
# 17.11.2012 ob 23:56
mušica @ no to, da rečeš, da je ena stran branila ozemlje, druga stran pa ga osvajala, je preenostavno prikazan problem. srbi so na hrvaškem namreč živeli stoletja.. ko so videli, da bodo pristali pod hrvaško državo z "novo ustavo" (ustava, ki je iz države, ki je hrvaško spremenile iz države Hrvaškega in srbskega naroda naredila državo hrvaškega naroda in manjšin), so se odločili tudi oni odcepit. izvedli so celo referendum

JLA pa je po naročilih beograda pomagala srbom, nemčija in ZDA pa sta pomagali hrvatom .. tako, da trditev, da so pač srbi prišli iz beograta lastiti se le hrvaško ozemlje, je nebuloza.

ozemlje ni bilo ne srbsko ne hrvaško ampak od obeh. je pa potrebno dodati, da so hrvati ponudili nek poseben status srbski manjšini (plan z4, ki naj bi krajino reintegriral v hrvaško). Seveda ta plan ni bil ponujen, ker bi se hrvati dejansko odpovedali delu svojega ozemlja, ampak ker se je v danih situacijah dalo predvideti, da ga srbi pač ne bodo sprejeli (imeli so vojaško kontrolo nad krajino in JLA zaledje in bi tak plan bil degradacija, ker so takrat imeli že v bistvu samostojnost - to je bilo seveda preden so NATO avioni bombardirali srbske položaje ob začetku oluje, kar je popolnoma spremenilo situacijo)

to so bile pač politične igrice. tko kot je bila politična igrica "osvobajanje bihaća" s strani hrvaške vojske (v resnici se je šlo za okupacijo dela bosne, nato pa je zahod opozoril tuđmana, da naj vrne vojsko nazaj, ker to ni bil dogovor).. na kratko
espero
# 17.11.2012 ob 22:15
Kakšna je bila obtožnica ko so jih zaprli ? In kakšen protiargument ko so jih izpustili ? Če ne bi bila kriva bi se še kako pritoževala za prebita leta v zaporu v Haagu. Tako pa nič. Dejanje genocida? Ali je genocid ko si napaden ali ko napadaš? Zame je to enako.! Osvobodilna vojna z napadom na enklavo , ki je bila praktično v razsulu ? Nič vojske , le civili, ki so morali pobegniti zaradi Oluje.! Za njimi pa stotine mrtvih Srbov ?! Če osvobajaš svojo lijepo to pomeni da lahko delaš kar hočeš in ne spoštuješ vojnega prava. Lahko prideš , streljaš , posiljuješ , vse pokradeš , skratka dovoljeno je vse , kajti si v osvobodilni Hrvaški vojski ? Pričakoval sem - ali politično obsodbo (genocid) , ali pa vsaj obsodbo za storjene zločine proti civilnemu prebivalstvu Krajine. Za zločine je bilo kaznovanih veliko Srbov , za zločine Hrvaške vojske pa.....?
gigu
# 17.11.2012 ob 21:58
Normalno, da vsak svoje brani, ampak ko Srbi to delajo se jim ta pravica nikoli ne zgodi oziroma ne omogoči, ker je ze od vekomaj znano, da je Srbija na balkanu moteči faktor predvsem zahvaljujoč avstroogrski in vatikanu.., hja ce bi bili Srbi katoličani, bi bi bla meja pri Trstu, tko pa...enako velja za Palestince, Kurde..pravica je postala prostitutka..
JudgeMeron
# 18.11.2012 ob 16:56
Mladič
91g
http://www.youtube.com/w
atch?v=BtUoXIrHP9E

95g
http://www.youtube.com/w
atch?v=2Mu6HKovY4o


Gotovina
http://www.youtube.com/w
atch?v=5SI73U0TR74


Ko nevidi razliku jednostavno nije normalan ili je na suprotnoj strani istine.
mircek007
# 18.11.2012 ob 16:15
ante prej in ante zdaj.
JudgeMeron
# 18.11.2012 ob 15:41
Predsjednik Haškog suda 16 11 2012
Presuđujem:

justice has been served Pravda je zadovoljena.

;)
zabiče
# 18.11.2012 ob 14:08
zdej vsi na Hrvaškem govorijo o neki ljubezni o neki veri o nekem ne podeljevanju o pravičnem haške sodišču..

ma me zanima kako bi govorili,če bi se slučajnio v petek en sodnik odločil drugače

lani je bilo vse narobe,jeza do neba,haško sodišče pa politično
zdej je pa vse drugače
car dusan silni
# 18.11.2012 ob 11:34
@PONOS Kaj je s tabo? Kdo bo odgovarjal za Jasenovac, s tem se morajo Hrvati soociti. Drugo ce ne bi bilo Mladica tudi Srbov vec ne bi bilo v Bosni kot na Hrvaskem. Imas cel govor tudjmana ki govori, da bi Srbe trebalo odstraniti v nekaj dneh!
scipio
# 18.11.2012 ob 08:15
Razlika med četniki in ustaši recimo četniki med 2 ww niso imeli klavnice ( Jasenovac, Stara Gradiška). Pa recimo njihovega komandanta Mihajlovića so streljali dokler so Ustaškemu poveljniku pomagali zbežati z vatikanskim potnim listom. Tako je pač bilo.
kjersoncenezaide
# 18.11.2012 ob 00:28
kaj potem reči za srbijo kjer je predsednik deklarirani četnik,nažalost.
danrr
# 17.11.2012 ob 20:42
Ko bi bili še Mi slovenci takšni domoljubi
ID
# 18.11.2012 ob 17:05
Se sploh ne čudim, da so ti strahopetci za zgled.
zabiče
# 18.11.2012 ob 14:14
moj point je, da je bila nedićeva vlada podobna tisti francoski (ki je nudila operativno podporo nemcem)

za razliko od Pavelićeve vlade,ki je lepo
vzdignila roko in rekla-zieg heil

no,in jim seveda pomagala v njihovih "akcijah" po Balkanu

celo tako "dosledno in vestno" da so se še Nemcem
zdelo-fajn

p.s. seveda brez Istre in pol Dalmacije
to so predali Italijanom
el CARTEL
# 18.11.2012 ob 14:09
dobra stran tega pa je, da lahko hrvate učim zgodovine. torej

srbska kvizlinška vlada je bila kvazi vlada postavljena s strani nacistov.. tok dogajanja je šel takole: beograd najprej bombardiran, srbija okupirana, nato postavljena kvizlinška vlada, ki naj bi pomirila srbe z okupacijo, kot je rekel nedićev minister velibor jonjić, "rešili bomo srbski narod, četudi proti njegovi volji..."

za razliko zagreb recimo ni bil bombardiran (pravzaprav so nacistje bili dočakani s cvetjem), hrvaška koncentracijska taborišča pa so vodili pripadniki NDH (v srbiji so jih vodili nemci).. zato so se v srbiji ubijali večinoma židje, na hrvaškem pa večinoma srbi (židje po želji nemcev, a v veliko manjšem številu)

je pa potrebno poudariti, da so (nekateri) hrvati kasneje spoznali zmoto in kaj predstavlja NDH in se ponosono pridružili antifašističnem boju.. danes pa neoustaše slavijo neka mesta, kjer so umirali tisti hrvati, ki so ustašem bili zvesti do bridkega konca.. za kozlat

moj point je, da je bila nedićeva vlada podobna tisti francoski (ki je nudila operativno podporo nemcem).. tako kot v franciji, pa je bilo kar nekaj upora..sicer zanimiva debata, ne vidim pa nikakršne povezave s člankom.
LFC
# 18.11.2012 ob 02:54
Jah razlike ni... Eni RKC ovčke drudi pravo-Slavčki... Vsi pa hinavčki.
črta
# 18.11.2012 ob 02:23
Kakšna je razlika med četniki in ustaši? Zadnjič sem gledal dva videa na youtubu, na enem so peli četniki četniške komade, na drugem ustaši tomsonove. Melodija se mi je zdela popolnoma ista, tudi besedilo se razen v kakšni besedi ni razlikovalo (razen da so eni grozili hrvatom, drugi pa srbom). Izgledali so oboji podobno in oblečeni skoraj isto (po Rambotovo), le simbole so imeli drugačne. Pa naj še kdo reče da "ko pjeva zlo ne misli".
barezi
# 18.11.2012 ob 02:13
@kjersoncezaide
Hrvati so podobni Italijanom, tam so tudi komunisti veliki nacionalisti!
gpag
# 18.11.2012 ob 00:28
Hrvati so se še enkrat več pokazali kot narod, ki nima nobene veze z realnostjo. Izpust dveh generalov so slavili kot da bi se jim BDP in plače povečale za najmanj 50%. Ampak to ni pomembno, generala sta pomembna, kajne Ivica? S čim pa si boš jutri kupil kruh in konzervo Gavrilović paštete, pa ni. Skratka, kt pr norcih.
master1987
# 17.11.2012 ob 23:36
Ko je zadonela pesem hrvaškega pevca Thompsona, ki v svojem bistvu slavi ustaštvo, so zbrani vzhičeno peli in vedeli so: tu sta generala.

Je treba dodati še kaj?
somebody_87
# 17.11.2012 ob 21:32
Obenem je ta akcija rešila Bihać, kateremu je bila namenjena usoda Srebrenice in s tem rešila tisoče življenje.

Vir HTV in hrvaška wikipedia. Buuuuuuuuah :D
somebody_87
# 17.11.2012 ob 21:23
Ne vem kako je bilo včeraj, čeprav, zelo težko dvomim, da ni bilo nikjer sovražnega govora(ti in tvoji viri, pa tako ali tako niso relevantni). Je pa vzklikovanje, srbe na vrbe (pa tudi ogromno grafitov) na Hrvaškem neka vsakodnevnica, pa lahko negiraš do neskončnosti. Sicer, pa je dovolj, da pogledamo samo Thompsonove koncerte. Niste nič boljši od njih in nit vas gleda, kdo kot večvredne, razen v vaših glavah, ki so preplavljene z frustracijami, demagogijo in iluzijo.
Pomesti pred svojim pragom prvo, kot sem rekel. :)
Lep večer še naprej.
p.s: Ne trudi se zopet dokazovati vaše kulture, smo vašo kulturo že dostikrat sami izkusili, saj veš Kranj pa to. :)
Branvan30000
# 17.11.2012 ob 19:58
boris pelko -ti, nesrecnik, poznas svoje korenine? "Ali ne"? Ves, da so tvoji davno ziveci sorodniki bili Srbi?
mircek007
# 18.11.2012 ob 16:25
ne paše vam da so mi strica hrvata pregnali v 90 letih ker ima ženo srbkinjo.ne paše vam povezava z 2.sv.vojno.kaj potem hočete?hrt televizija je imela dokumentarec ki govori o hrvatu policistu ki je hotu mir in so ga v avtomobilu prerešetali.vse za svobodo.pa vi ste bolani.izgleda ti in ostali molite da se vne ante prejšnji in zdaj ta sedanji ante.
mircek007
# 18.11.2012 ob 16:18
ja posnetki govorijo svoje.ne rabim sanjat hitlera.sej so posnetki ko je vkorakau v dunaj in zagreb kot rešitelj.in ste zagrabli.
Komar
# 18.11.2012 ob 14:25
"Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?" - Branimir 'Johnny' Štulić

Je izjavil človek in frontman legendarne skupine Azra, ko mu je tedanji predsednik lepe njihove Stipe Mesić ponujal hrvaško državljanstvo in pasoš. Ali z drugimi besedami, 'na kar je budala ponosna, se modrec tega sramuje'. Slava mu in naj bo zgled za vse ostale ljudi iz teh krajev, ki si ne pustijo prati možgane.
Petar Karamazov
# 18.11.2012 ob 14:08
Srbi in Hrvati so en narod, loči jih edino vera in res ne vem zakaj bi se morali sovražiti med sabo?
el CARTEL
# 18.11.2012 ob 14:06
no, hrvati, tole vam pa zamerim.. nedeljom u 2 gledam vsako nedeljo že kake 3-4 leta (razen ob bednih gostih) in sedaj zaradi prenosa maše ta odlična oddaja odpade..

sramota. vem, da je obletnica padca vukovarja, ampak to je itak vsak let :) in cel dan. zakaj lih ob dveh maša?

haag, posreduj
scipio
# 18.11.2012 ob 12:53
PONOS

El kartel ti je lepo napisal, razloži mi še potni list vatikana s katerim je poglavnik Pavelić odpotoval v Argentino.
Ko tako dobro vse veš in poznaš zgodovino.
el CARTEL
# 18.11.2012 ob 12:19
So pa nedićevi srbi imeli taborišča še več kot NDH.Beograd in Srbija je bila prva na Balkanu "Judenfrei"

zopet tale argument.. tema kot prvo ni druga svetovna vojna.. nedić pa je, kot drugo bil nemški kolaborant.. izvrševalec nalog nacistov (torej zbiranja židov). v srbiji so koncentracijska taborišča vodili okupatorji (torej nemci), na hrvaškem pa hrvati. V srbiji pa tudi nikoli ni bilo neke podpore nedićevi vladi, četniki so se takoj odcepili, nedić pa je bil prepričan, da bo rešil srbijo in postavil sebe za nekega junaka

njegov minister je tudi izjavil, da bodo rešili srbski narod, "tudi proti njihovi volji" če je to potrebno..toliko o podpori nemcem v srbiji. te podpore tudi ni moglo biti, saj je okupator za vsakega ustreljenega nemškega vojaka streljal po 100 civilistov.
barezi
# 18.11.2012 ob 08:53
Naj samo spomnem, da so Hrvati na pobudo "Italjanskega" manjšinskega poslanca Furia Radina, ki je toliko Italijan kot so naši Juriji, Slovence ki so avtohtoni prebivalci na teritoriju današnje hrvaške in so živeli tam preden so se Hrvati razglasili za narod, vrgli iz Ustave.
Hrvati vodijo od leta 1992 specijalno vojno proti Sloveniji in javno zagovarjajo hrvaško mejo pri Trstu, pa še do Istre nimajo nikalršne zgodovinske pravice.
zabiče
# 18.11.2012 ob 07:31
"kjersoncezaide" ima prav glede ustaštva
niso vsi Hrvati ustaši
velika večina prav za prav

so pa seveda nekateri Hrvati res še vedno "ustaši"

samo je v Srbijii,če se že gremo te finte" dosti več četnikov,kot na Hrvaškem ustašev

je pa pri vsej tej stvari nekaj treba vedet

ne ustaši in ne četniki
ne "izhajajo" iz druge svetovne vojne
ampak od veliko,veliko prej

in "izvorna" koda obeh "ideologij" sploh ni "napačna"
ker so oboji "prvinsko in prevenstveno" bili ob svojem nastanku za
svoj narod in pravični in pošteni

samo druga svetovna vojna je vse to obrnila na glavo
in od takrat imamo take "predznake" za obe "struji"
torej negativne
gigu
# 18.11.2012 ob 00:18
Vir: predhodnega teksta b92.net
Kazalo