Dosedanji predsednik sobranja Trajko Veljanoski poziva k ponovitvi seje, ki so jo prekinili protestniki. Foto: Reuters
Dosedanji predsednik sobranja Trajko Veljanoski poziva k ponovitvi seje, ki so jo prekinili protestniki. Foto: Reuters
Trajko Veljanoski in papež Frančišek.
Trajko Veljanoski se je lani srečal tudi s papežem Frančiškom. Foto: EPA

Veljanoski je v pogovoru za makedonsko tiskovno agencijo Mia dejal, da je bil poskus izvolitve Albanca Talata Xhaferija načrtovan scenarij, s katerim naj bi spodbudili incident v parlamentu. Po njegovem mnenju četrtkova prekinjena seja parlamenta še ni končana in bi jo morali nadaljevati.

"Predsednika parlamenta ni mogoče izvoliti v pol minute. To je slovesnost, ki se je na da izvesti v kotu dvorane. Predsednik mora uživati zaupanje vseh poslancev, da bo legitimno predstavljal parlament, če so zanj glasovali ali ne," je povedal za makedonsko tiskovno agencijo in dodal, da je nujno nadaljevati sejo parlamenta in tudi drugim strankam ponuditi priložnost za predstavitev svojih predsedniških kandidatov.

Opozicija: Volitve so bile zakonite
Makedonska opozicija je medtem napovedala, da bo kmalu začela oblikovati novo vlado. "Predsednik parlamenta je bil izvoljen zakonito, nova vlada pa bo izbrana v prihajajočem obdobju v skladu z zakonom in ustavo," je v izjavi za javnost zapisala stranka socialdemokratov SDSM Zorana Zaeva. Ob tem so nasprotnike obtožili, da želijo preprečiti miren prenos oblasti.

V VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega so medtem obsodili "popolnoma nezakonito izvolitev predsednika parlamenta".

Tako Bruselj kot Washingotn sta sicer priznala izvolitev Talata Xhaferija na čelo parlamenta.

Ameriški obisk
V Skopje naj bi danes na dvodnevni obisk prispel namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja za Evropo in Evrazijo Hoyt Brian Yee, ki se bo sešel z najvišjimi makedonskimi predstavniki.

Yee naj bi se tako srečal s predsednikom Makedonije Gjorgjem Ivanovim in Xhaferijem, predstavniki parlamentarnih strank, med njimi Nikolo Gruevskim in Zoranom Zaevom, ter člani civilne družbe in diplomatskega zbora. Pogovarjali naj bi se o sestavi nove makedonske vlade, dvostranskih odnosih in makedonskih reformah.

Yee bo prvi predstavnik mednarodne skupnosti na obisku v Skopju po četrtkovih izgredih v sobranju, čeprav je bil njegov obisk načrtovan že pred nemiri. ZDA so že v četrtek obsodile zadnje nasilje v Makedoniji in priznale izvolitev Xhaferija za predsednika sobranja.

Nalog za aretacije
Medtem je državno tožilstvo v Skopju izdalo nalog za aretacijo 15 ljudi, za katere se sumi, da so neposredno sodelovali v nasilju v parlamentu. Štirje izmed njih bi naj bili tudi organizatorji nemirov, poroča RTS.