Nuon Čea je bil glavni ideolog maostičnega režima. Foto: Reuters
Nuon Čea je bil glavni ideolog maostičnega režima. Foto: Reuters
Khieu Samphan
Samphan je bil uradni vodja države. Foto: Reuters
Dosmrtni zapor za nekdanja voditelja Rdečih kmerov

Po dveh letih sojenja je Kambodža dočakala prvo obsodbo najvišjih voditeljev krvavega totalitarnega režima, pod katerim je od leta 1975 in 1979 umrlo dva milijona ljudi. Njegov voditelj Pol Pot si je zamislil utopično agrarno socialistično ureditev, v okviru katere je režim prisilno preseljeval prebivalce mest na podeželje, kjer so morali delati na skupnih posestvih. Zaradi usmrtitev, stradanja in izčrpanosti je umrla kar četrtina prebivalstva.

Pol Pot sojenja ni dočakal, saj je umrl leta 1998 v svojem skrivališču sredi džungle, vendar pa je zdaj posebnemu sodišču v Phnom Penu uspelo obsoditi dva njegova tesna sodelavca, nekdanjega predsednika Demokratične Kampučije Khieuja Samphana in Nuona Čeaja, ki je bil desna roka Pola Pota.

Kriva sta zločinov proti človečnosti, političnega preganjanja in številnih drugih nečloveških dejanj. Z obsodbo na dosmrtni zapor je sodišče sledilo predlogu tožilstva.

Zanikanje, a obžalovanje
88-letni Čea oziroma "brat številka dve" in 83-letni Samphan oziroma "brat številka štiri" se bosta po napovedih njunih odvetnikov na razsodbo pritožila, a zaradi hudih zločinov se je sodnik odločil, da bosta ostala v priporu do pravnomočnosti obsodbe.

Oba sta prva nekdanja voditelja krvavega režima, ki sta bila obsojena. Predtem je bil na istem sodišču obsojen še Kaing Guek Eav oziroma "tovariš Duč", ki je vodil zloglasni zapor Tuol Sleng, kjer so izvajali mučenja in usmrtili najmanj 15.000 ljudi. Danes 71-letni Duč je bil leta 2010 obsojen na 35 let zapora, leta 2012 pa so mu kazen podaljšali na dosmrtni zapor.

Med sojenjem sta Čea in Samphan zanikala, da bi vedela za zločine, vseeno pa sta izrazila obžalovanje za trpljenje, ki so ga v času režima Rdečih Kmerov doživeli Kambodžani.

Dosmrtni zapor za nekdanja voditelja Rdečih kmerov