Foto: EPA
Foto: EPA
Božo Petrov
Ključna stranka za sestavo nove hrvaške koalicije Most neodvisnih list, ki je na volitvah tretja stranka po število glasov (na fotografiji levo predsednik Mosta Božo Petrov). Foto: EPA
Most in Domoljubna koalicija z zadostno večino

predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov odstopil od pogajanj s SDP-jem, je s predsednikom HDZ-ja Karamarkom hrvaški predsednici predložil imena 78 poslancev za oblikovanje koalicije.

Predsednika hrvaških strank Most neodvisnih list in HDZ Božo Petrov in Tomislav Karamarko sta na nadaljevanju posvetovanj o sestavi nove vlade pri predsednici države Kolindi Grabar-Kitarović sporočila, da imata 78 podpisov poslancev in s tem zadostno večino za oblikovanje vlade. Zahtevala sta dodatnih 24 ur za sklenitev dogovora.

"Pokazali smo 78 podpisov - 63 naših in 15 iz Mosta. Imamo napovedi dodatnih podpisov. V sredo se bodo nadaljevala posvetovanja s predsednico in tedaj bomo predlagali mandatarja," je dejal Karamarko. Ni želel povedati, kdo bo kandidat za mandatarja za sestavo prihodnje hrvaške vlade. Petrov je dejal, da ima tudi Most svoj predlog za mandatarja.

Hrvaška predsednica je sporočila, da bo premierja imenovala jutri, sicer sledijo predčasne volitve.

Most odstopil od pogajanj s SDP-jem
Še predtem se je na Hrvaškem zgodil dramatičen razplet, saj je Petrov odstopil od pogajanj s SDP-jem oziroma z levosredinsko Koalicijo Hrvaška raste.

"Upali smo, da bomo lahko nadaljevali pogovore, pa čeprav so nas poniževali in zmerjali s fašisti ... Dejali smo, da bomo premostili to in sodelovali s tistim, ki bo podpisal papirje. Vendar pa to, kar se dogaja zdaj, v zadnjih 48 urah, ko potekajo pogovori s koalicijo Hrvaška raste, da SDP kliče naše predstavnike v saboru in člane nacionalnega sveta in od njih zahteva pogovore, če se ta pogajanja ne bodo končala dobro, da podprejo SDP in Zorana Milanovića za mandatarja, je resnično preveč. Smo dosledni. Tega ne bomo več trpeli. Jasno smo rekli, da je tega dovolj. Tisti, ki želi delati z nami, naj to počne pošteno," je dejal vidno vznemirjeni Božo Petrov.

Koalicija s HDZ-jem ali predčasne volitve
Petrov se je po vrnitvi s posvetovanj pri predsednici Kolindi Grabar-Kitarović vrnil vidno razburjen na sedež Mosta in novinarjem na kratko pojasnil, da imajo določene težave. Čez pol ure je znova stopil pred novinarje in pojasnil, zakaj so prekinili pogajanja z levosredinsko koalicijo, ki jo vodi zdajšnji premier Zoran Milanović. Povedal je, da bodo odločitev o naslednjih korakih sprejeli na seji nacionalnega sveta stranke.

Poudaril je še, da so v Mostu dopuščali prejšnje poteze SDP-ja, ko so jim po volitvah "odvzeli" štiri saborske poslance Mosta, v naslednjih dveh dneh pa so šli čez rob. Zato ne bodo nadaljevali napovedanih pogovorov z levosredinsko koalicijo. Ni pa želel povedati, ali se bodo vrnili k pogajanjem s HDZ-jem in desno Domoljubno koalicijo.

Odločitev Mosta je že komentiral predsednik SDP-ja Zoran Milanović, ki je dejal, da si od začetka želijo ostati v igri, in se čudil, kakšne pritiske naj bi sploh izvajali na Most: "Koga naj bi sploh klicali? Da jim ponudimo še 15 ministrstev ali da izstopimo iz sabora? Da bi nekoga klical in izvajal pritisk, da v vse privolijo - pa saj smo privolili v vse. Pozivam Most, da pove, na koga smo izvajali pritisk," je bil jasen Milanović. Prav tako je dejal, da so v SDP-ju pripravljeni na morebitne predčasne volitve in da je zdaj vse v rokah predsednice.

Most in Domoljubna koalicija z zadostno večino