Talibanski uporniki niso izgubili zagona v boju proti tujim vojakom in vladnim silam. Foto: EPA
Talibanski uporniki niso izgubili zagona v boju proti tujim vojakom in vladnim silam. Foto: EPA

Za osvoboditev Baradarja so se močno zavzemali tako v Washingtonu kot Kabulu v upanju, da mu uspe prepričati zmerne talibanske voditelje v mirovne pogovore še pred dokončnim odhodom tujih sil iz Afganistana, ki je predviden za konec prihodnjega leta.

Pakistansko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da bo leta 2010 prijeti Baradar izpuščen v pomoč pri procesu sprave v Afganistanu.

Viri pri pakistanskih oblasteh so povedali, da bodo Baradarja v okviru mirovnega procesa najverjetneje poslali v Savdsko Arabijo ali Turčijo, vendar uradni Islamabad tega ni komentiral.

Baradar je bil nekoč tesen prijatelj vodje talibanov mule Mohameda Omarja, ki mu je tudi podelil vojaški vzdevek "baradar" ali brat. Še pred aretacijo je veljal za pragmatičnega voditelja, ki je po besedah afganistanskih predstavnikov nekoč celo ponudil Kabulu mirovni dogovor.

A teh nekaj let v zaporu je po mnenju poznavalcev spodkopalo njegov vpliv med talibanskimi poveljniki, še posebej pa je vprašanje, ali se bo z njim pripravljen pogovarjati mula Omar.

Po ameriškem posredovanju v Afganistanu konec leta 2001 je bil Baradar zadolžen za vsakodnevne operacije proti ameriškim vojakom z načrtovanjem ofenziv in bombnih napadov.