Odškodnine svojcem žrtev so izročili pod pokroviteljstvom guvernerja Kandaharja. Foto: Reuters
Odškodnine svojcem žrtev so izročili pod pokroviteljstvom guvernerja Kandaharja. Foto: Reuters
Robert Bales
Robert Bales je v Iraku dobil možganske poškodbe in ostal brez dela stopala, kljub temu pa so ga poslali še v Afganistan, kjer je pred dvema tednoma pobil 17 afganistanskih civilistov. Foto: EPA

Ameriški vojaški preiskovalci medtem sumijo, da je Robert Bales civiliste ubil v dveh strelskih pohodih, piše časnik New York Times. Kot so pojasnili neimenovani afganistanski uradniki, so družine ubitih civilistov od ZDA prejele po okoli 38 tisoč evrov, preživeli v streljanju pa po okoli 8 tisoč evrov odškodnine.

Prizadeti so denar prejeli na zaprtem dogodku, ki je v soboto potekal v prostorih guvernerja afganistanske pokrajine Kandahar. Rečeno jim je bilo, da je denar zagotovil ameriški predsednik Barack Obama, čeprav naj bi bile odškodnine izplačane iz vojaškega proračuna.

Odškodnine del kulturnih norm Afganistana
Tamkajšnje oblasti teh informacij niso želele komentirati, prav tako v Kabulu izplačil odškodnine ni želel potrditi predstavnik mednarodnih sil Isaf, v okviru katerih je deloval Bales. Pojasnil je le, da Isaf, ki deluje v okviru zveze Nato, ne izplačuje odškodnin za izgube, povezane z vojaškimi spopadi. Dodal je, da bi se posamezne države, ki sodelujejo v misijah, lahko odločile za določeno obliko odškodnine, ki je skladna z kulturnimi normami Afganistana, a so tovrstna izplačila običajno zaupne narave.

Izplačilo odškodnine za ubite svojce je ustaljen običaj, s katerim se v Afganistanu pomiri sorodstvo žrtev, ki se s sprejetjem odškodnine tudi odpovedo maščevanju. To je tudi razlog, da so talibani svojcem žrtev že grozili vsakomur, ki bi prejel denar od ZDA ali drugih tujih sil v državi.

V oporišču med morilskima pohodoma
New York Times medtem piše, da ameriški vojaški preiskovalci sumijo, da je Bales 17 afganistanskih civilistov ubil v dveh strelskih pohodih, in ne le v enem. Časnik, ki se sklicuje na neimenovanega ameriškega uradnika, poroča, da je Bales zapustil bazo in opravil strelski napad v prvi vasi, se nato vrnil v oporišče, zvečer pa izvedel še napad na civiliste v drugi vasi.

To naj bi bilo razvidno iz vrste pogovorov, ki so jih preiskovalci opravili v zadnjih dneh. Ameriški vojaški tožilci so v petek v vojaškem oporišču Fort Leavenworth objavili obtožnico, ki Balesa bremeni 17 naklepnih umorov, šestih poskusov umora in šestih napadov v oteževalnih okoliščinah.

Pokol zaostril odnose Kabul - Washington
Bales je 11. marca izvedel morilski napad na dve vasi v afganistanski pokrajini Kandahar, in sicer na Balandi in Alkozaj. Pokol civilistov je škodoval odnosom med ZDA in Afganistanom, v ZDA pa sprožil nova vprašanja o zdravstvenem varstvu vojakov, še posebej glede psiholoških težav.