Družina bin Ladna je na svojo željo odletela v Savdsko Arabijo. Foto: EPA
Družina bin Ladna je na svojo željo odletela v Savdsko Arabijo. Foto: EPA

"Da, napotili smo jih v Savdsko Arabijo. To je poseben polet," je dejal odvetnik bin Ladnove družine Amir Halil.

S tem je konec večmesečnih ugibanj o usodi družine najbolj znanega terorista na svetu, ki so ga 2. maja lani v pakistanskem mestu Abbottabad v tajni in skrbno načrtovani operaciji ubili ameriški komandosi. Po uboju bin Ladna so njegove vdove in otroke pakistanske oblasti priprle.

Po besedah jemenskega veleposlanika v Islamabadu je družina odletela v Džedo v Savdski Arabiji. Pakistansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so v skladu z nalogom sodišča izpolnili ukaze o deportaciji družine.

Ta najprej ni hotela zapustiti hiše v Islamabadu, saj se je pred njo zbrala množica predstavnikov medijev, nato pa so se le odpeljali proti letališču, potem ko so prekrili okna njihovega vozila.

"Prepeljani so v državo, ki so si jo izbrali - Savdsko Arabijo," so še sporočili iz notranjega ministrstva. Poleg treh vdov so iz države izgnali še sedem otrok in štiri vnuke.

V začetku meseca je pakistansko sodišče vdove obsodilo na 45 dni zapora zaradi nezakonitega vstopa v državo. Po izteku kazni je ukazalo izgon iz države.

Ko bodo v tujini, bi lahko vdove spregovorile o letih skrivanja dolgo časa najbolj iskanega človeka na svetu.

To bi lahko osramotilo pakistanske oblasti, ki so pred tem vedno poudarjale, da bin Ladna ni na njihovem ozemlju, in po možnosti razkrilo povezave med teroristično mrežo in nekaterimi elementi v pakistanski vojski in obveščevalni službi.