Đukanović je Črno goro vodil večji del zadnjega četrt stoletja. Foto: Reuters
Đukanović je Črno goro vodil večji del zadnjega četrt stoletja. Foto: Reuters

"Določena je bila dinamika povolilnih dejavnosti in pogajanj s koalicijskimi partnerji Demokratske stranke socialistov (DPS), ki bi morali pripeljati do čimprejšnjega oblikovanja nove vlade," je sporočilo predsedstvo stranke.

Marković je bil v Đukanovićevih vladah podpredsednik za politični sistem, notranjo in zunanjo politiko. V preteklosti je bil tudi minister za pravosodje, to funkcijo je imel tudi v vladi Igorja Lukšića leta 2010.

Đukanović je sicer že marca za neko rusko televizijo nakazal, da je izpolnil svoje načrte in pričakovanja v politiki. Zdaj bo najverjetneje poslanec v črnogorskem parlamentu, saj je bil prvi na strankarski listi za volitve.

S položaja premierja se tako umika že tretjič. Umikal se je že leta 2006 in 2010, a se je potem vseeno vrnil. Tako se je po prvem umiku leta 2006 vrnil že leta 2008, ko je danes že pokojni Željko Šturanović odstopil zaradi zdravstvenih razlogov. Potem je leta 2010 vodenje vlade predal Igorju Lukšiću. Bil je tudi poslanec in generalni sekretar vlade, med letoma 1998 in 2010 pa je vodil poznejšo agencijo za nacionalno varnost.