Đukanović je napovedal, da bo DPS hitro oblikoval novo vlado s svojimi tradicionalnimi partnerji, manjšinskimi strankami. Foto: EPA
Đukanović je napovedal, da bo DPS hitro oblikoval novo vlado s svojimi tradicionalnimi partnerji, manjšinskimi strankami. Foto: EPA
Po volitvah v Črni gori

"Upravičeno se veselite, DPS je spet zmagal," je dejal Đukanović, ki je kot predsednik in premier na čelu Črne gore že več kot 25 let. Po njegovih besedah zmaga na volitvah pomeni nadaljevanje poti Črne gore v varno evropsko prihodnost: napovedal je okrepitev pogajanj z Brusljem, ratifikacijo pristopnega protokola k zvezi Nato in končanje začetih gospodarskih projektov.

Đukanović pričakuje, da bo imel DPS skupaj s tradicionalnimi partnerji, manjšinskimi strankami, najmanj 42 poslancev v 81-članski skupščini. Kot kažejo ocene Centra za demokracijo in tranzicijo, sta hrvaška manjšinska stranka in koalicija albanskih strank osvojili po en mandat, bošnjaška stranka pa dva mandata.

Glavno opozicijsko zavezništvo Demokratična fronta (DF), ki združuje proruske, prosrbske in srbske nacionalistične stranke, je zbrala skoraj dvakrat manj glasov kot DPS. Tudi DF sicer razglaša zmago na volitvah. Njegov predsednik Andrija Mandić je dejal, da bodo takoj začeli pogovore o formiranju prehodne opozicijske vlade. Kot trdi DF, ima DPS 35 mandatov, ne pa 36, tako naj bi izračunale nevladne organizacije.

V nekaterih opozicijskih strankah so poudarili, naj manjšinske stranke dobro razmislijo, koga bodo podprle. Kot poroča B92, bi namreč imele združene štiri največje opozicijske stranke oz. zavezništva, Demokratska fronta, Ključ, Demokrat in SDP, 39 poslancev, kar pomeni, da bi za morebitno oblikovanje vlade morale dobiti podporo manjšinskih strank. Volitev se je udeležilo 73,2 odstotka volilnih upravičencev.

Državna volilna komisija bo končne izide objavila čez dva dni, saj mora glasove prešteti še ročno, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ovse: Volitve načelom v skladu s pravili
Opazovalci volitev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi so sporočili, da so črnogorske volitve potekale načeloma v skladu z mednarodnimi pravili, bili pa so kritizični do pomanjkanja političnih alternativ in napadov na posameznike. Na dan volitev so sicer zaznali le malo proceduralnih nepravilnosti. "Obtožbe o korupciji, financiranja iz tujine, politične napetosti in nepravilnosti so omadeževali volilno okolje. Navkljub temu so naši opazovalci ugotovili, da volitve predstavljajo voljo ljudstva," je povedal vodja opazovalcev Aleksander Pociej.

Šest aretiranih izpustili
Nedeljsko dogajanje so zaznamovale aretacije terorističnih osumljencev: oblasti so v noči na nedeljo prijele 20 srbskih državljanov, osumljenih, da so na dan parlamentarnih volitev načrtovali teroristična dejanja, med drugim naj bi ugrabili Đukanovića.

Črnogorsko posebno tožilstvo je medtem sporočilo, da so šest ljudi po zaslišanju izpustili na prostost, za preostalih 14 pa so odredili 72-urni pripor, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot je še dodalo tožilstvo, sumijo, da je bila na začetku oktobra v Srbiji in Črni gori ustanovljena kriminalna organizacija, katere cilj je bil vplivati na zakonodajno in izvršno oblast v Črni gori. "Sumi se, da je bil načrt te organizacije, da ob razglasitvi izidov parlamentarnih volitev ob uporabi orožja napadejo državljane, zbrane pred črnogorsko skupščino, in policiste, nato zavzamejo prostore skupščine, da razglasijo volilno zmago določenih političnih strank. Prav tako se sumi, da je bil načrt kriminalne organizacije, da odvzamejo prostost premierju Črne gore," so ponovili v tožilstvu.

Po volitvah v Črni gori