Na protestih so se vneli spopadi s policijo. Foto: Reuters
Na protestih so se vneli spopadi s policijo. Foto: Reuters

"Po dveh sporočilih zunanjega ministrstva Rusije ni nobenega dvoma, da je ruska politika na strani organizatorjev protestov," je v sredo dejal Đukanović v pogovoru za televizijo Federacije BiH-a (FTV). Dodal je še, da je ravno zaradi tega problem protestov v Črni gori problem vseh držav, ki podpirajo njeno evroatlantsko perspektivo.

Črnogorski premier se z vse glasnejšimi protesti in pozivi k odstopu spoprijema že več tednov. Konec septembra se je na protestih proti Đukanoviću zbralo okoli 3.000 ljudi. Protesti več tisoč privržencev črnogorske opozicije so konec tedna prerasli tudi v spopade s policijo, ki je uporabila tudi solzivec.

Đukanović je v pogovoru za FTV menil še, da prosrbske stranke, ki organizirajo proteste, želijo padec njegove vlade zato, ker bi z vstopom Črne gore v Nato izgubili "vse možnosti, da bi odpravili neodvisnost Črne gore".

Dodal je še, da osebno nima nič proti volitvam v državi, hkrati pa je opozicijo obtožil, da so oni proti volitvam, ker hočejo s protesti zrušiti vlado.

"Če bo zasedanje ministrov Nata 1. decembra, potem smo mi 2. decembra pripravljeni na volitve," je še dodal Đukanović, ki pričakuje, da bi na tem zasedanju Črna gora dobila povabilo v polnopravno članstvo Nata. Da bi se to lahko zgodilo, je sicer prejšnji teden nakazal tudi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.