Novi vodja Ljudske stranke je 30-letni Sebastian Kurz. Foto: EPA
Novi vodja Ljudske stranke je 30-letni Sebastian Kurz. Foto: EPA
ÖVP
Kancler Christian Kern je za televizijo ORF dejal, da je bilo sodelovanje z delom ÖVP-ja že od vsega začetka zelo težko. Foto: Reuters
Avstrija, zastava
Čeprav si kancler predčasnih volitev ne želi, jih bodo najverjetneje izvedli jeseni. Foto: Pixabay

Kurz je po prevzemu vodenja stranke dejal, da se bo že v ponedeljek srečal z avstrijskim kanclerjem Christianom Kernom in predsednikom Alexandrom Van del Bellnom, in jima predlagal predčasne volitve. "Moje stališče je, da moramo najprej doseči skupno odločitev glede predčasnih volitev," je dejal Kurz in dodal, da si želi, da bi bile volitve po koncu poletja. Ljudska stranka je ostala brez voditelja, potem ko je Reinhold Mitterlehner odstopil z mesta podpredsednika avstrijske vlade in predsednika stranke.

Kancler je že pred današnjim imenovanjem Kurza za voditelja Ljudske stranke dejal, da je skoraj prepričan, da bodo v Avstriji jeseni predčasne parlamentarne volitve. Kot je dejal, je to skoraj neizogibno, potem ko je najverjetnejši novi vodja Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz zrušil koalicijo.

"Ta zveza je končana," je dejal Kern, vodja socialdemokratov (SPÖ), le nekaj ur pred tem, ko bo vodstvo koalicijskega partnerja ÖVP odločalo o novem vodji stranke po odstopu Reinholda Mitterlehnerja z mesta podpredsednika vlade in predsednika ÖVP-ja. Med morebitnimi kandidati je zunanji minister Kurz, ki se zavzema za predčasne volitve.

Kern je sprva govoril, da je proti predčasnim volitvam, v današnjem pogovoru za avstrijsko televizijo ORF pa je dejal, da je vse odvisno od ravnanja ÖVP-ja v prihodnjih dneh. Kern je še dejal, da je bilo sodelovanje z delom ÖVP-ja že od vsega začetka zelo težko. Posamezni ljudje so po Kernovih besedah nastopali z brutalnimi napadi in žalitvami, in to naj bi bil tudi eden od razlogov za Mitterlehnerjev odstop. Ta in Kern sta bila po njegovih trditvah enotnega mnenja, da tako ni mogoče voditi vlade, poroča ORF.

Kancler meni, da bi bilo bolje, da vlada nadaljuje delo, a je po petkovem javnem nastopu Kurza, v katerem se je ta zavzel za predčasne volitve, postalo jasno, da je koalicije konec. Zato Kern pričakuje, da bodo jeseni nove volitve.

Še januarja z ambicioznim programom
Avstrijska vladajoča koalicija se je januarja dogovorila o ambicioznem reformnem programu, s katerim naj bi zagnali gospodarstvo in se lotili integracije tujcev. Pri uresničevanju tega programa se je zataknilo, stranki pa se medsebojno obtožujeta za zastoj.

SPÖ in ÖVP sta na zadnjih volitvah leta 2013 zbrala slabih 51 odstotkov glasov, javnomnenjske raziskave pa jima zdaj ne kažejo nič boljšega rezultata, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.