Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.6 od 67 glasov Ocenite to novico!
Avstrija
Slovenija je zadnja postkomunistična država, ki nemško govoreči skupnosti z ustavo ni priznala manjšinskih pravic, pravijo v avstrijski skrajni desnici. Foto: EPA
Avstrija
Resolucijo sta predlagali vladni stranki. Na sliki predsednika konservativcev Sebastian Kurz in skrajnih desničarjev Heinz-Christian Strache. Foto: Reuters

Dodaj v

Dunaj: Podpora priznanju nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot manjšine

Zunanja ministrica napoveduje vnovične pozive k priznanju
17. maj 2018 ob 20:24
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski parlament je soglasno sprejel resolucijo v podporo uradnemu priznanju nemško govoreče skupnosti v Sloveniji kot manjšine. Resolucijo so predlagali vladni konservativci in skrajni desničarji.

Parlament je tako zunanji ministrici Karin Kneissl naložil, da si dvostransko prizadeva za uradno priznanje manjšine.

V Sloveniji naj bi po nekaterih ocenah živelo okoli 2.000 pripadnikov nemško govoreče skupnosti, ki sicer ne živijo na strnjenem območju. Za njihovo priznanje v slovenski ustavi po vzoru italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji se Avstrija zavzema že nekaj časa, k temu je 20. marca v Ljubljani pozvala tudi zunanja ministrica.

Slovenija medtem meni, da položaj nemško govoreče skupnosti ustrezno rešuje sporazum o sodelovanju na področju kulture, izobraževanja in znanosti med Slovenijo in Avstrijo iz leta 2001. Del sporazuma je namreč interpretativna izjava, v kateri je zapisano, da pripadnikom nemško govoreče skupnosti v Sloveniji pripadajo pravice po 61. členu slovenske ustave, ki govori o izražanju narodne pripadnosti. "Vsakdo ima pravico, da svobodno izraža pripadnost k svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo," piše v omenjenem členu ustave.

Podobno resolucijo je avstrijski parlament sprejel leta 2014. Ni pa parlament danes podprl zahteve opozicijskih socialdemokratov, da bi za spoštovanje jezikovnih in kulturnih pravic nemško govoreče skupnosti v Sloveniji vključili tudi Svet Evrope. Za zaščito avstrijske manjšine v drugi državi ni potreben Svet Evrope, to je naloga avstrijskega parlamenta, je dejal poslanec iz vrst skrajnodesnih svobodnjakov (FPÖ) Josef A. Riemer.

Pobudniki: Nemško govoreča skupnost diskriminirana
V resoluciji sta Riemer in Reinhold Lopatka iz konservativne Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) navedla, da je nemško govoreča skupnost v nasprotju s slovensko narodno skupnostjo v Avstriji vsakodnevno deležna raznovrstne diskriminacije in ni priznana kot manjšina. Resolucija zato Slovenijo poziva, da nemško govoreči skupnosti prizna enake pravice, kot veljajo za pripadnike italijanske in madžarske manjšine v Sloveniji.

"Ne more biti, da je manjšina v Evropi 21. stoletja v primerjavi z drugimi še vedno zapostavljena," je kritiziral Riemer. Dodal je, da je Slovenija zadnja postkomunistična država, ki nemško govoreči skupnosti z ustavo ni priznala manjšinskih pravic. Tudi Lopatka je menil, da je od Slovenije "stvarno neupravičeno", da razlikuje med posameznimi narodnimi skupnostmi.

Kot je še ocenil Riemer, je Avstrija v zadnjih letih za slovensko manjšino storila veliko. Pri tem je omenil kompromis o postavitvi dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem.

Kurz zahteval priznanje že leta 2014
Nikolaus Berlakovich (ÖVP) je opozoril, da je zdajšnji kancler Sebastian Kurz v svoji prejšnji vlogi kot avstrijski zunanji minister že leta 2014 od Slovenije zahteval priznanje manjšine za nemško govorečo skupnost.

Tudi socialdemokrati so podprli resolucijo. Varstvo manjšine in priznanje njenih pravic je za SPÖ bistveni del integrirane Evrope, je dejal poslanec Andreas Schieder.

Tudi Harald Trochs (SPÖ) je menil, da nemško govoreča skupnost v Sloveniji ni deležna enakopravne obravnave in da ni mogoče govoriti o njenem varstvu. Velikost manjšine ne more biti odločilna za to, katere pravice bo imela, je dejal.

Da je treba nemško govorečo skupnost v Sloveniji priznati kot manjšino, sta podprla tudi Philip Kucher (SPÖ) in Martha Bissmann (Lista Pilz), dodala pa, da razmere zaradi politike avstrijskih svobodnjakov niso preproste. "Spoštovanje, ki ga zahtevate od drugih, morate uresničevati tudi sami," je Kucher kritiziral avstrijsko skrajno desnico.

Slovensko nepriznanje svobodnjaki izkoriščajo kot izgovor, da upravičujejo diskriminacijo slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, je dejala Martha Bissmann.

Zunanja ministrica Karin Kneissl napovedala, da bo po junijskih parlamentarnih volitvah v Sloveniji to temo znova uvrstila na dnevni red.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
HOR
# 17.05.2018 ob 20:34
Mogoče, če do konca 99% izpolnijo zahteve in zamude iz avstrijske državne pogodbe glede slovenske manjšine v Avstriji...
jk11
# 17.05.2018 ob 21:05
Saj Avstrijci se spoznajo na klatenje pravic manjšin. FPÖ pa sploh.
bilzerian
# 17.05.2018 ob 21:55
v sloveniji ni nemško govoreče manjšine.
vem pa za enega pajaca iz okolice ptuja, ki bi rad bil del te manjšine samo zato, da bi pokasiral denar od države, pa še nemško ne zna prav.
Binder Dandet
# 17.05.2018 ob 21:49
Najprej naj povedo, kje nemska manjsina zivi v Sloveniji. Za italijansko in madzarsko vemo.
Nikolaj
# 17.05.2018 ob 21:09
Čehi nimajo nemške manjšine in jo nikoli ne bodo imeli
Hornisse
# 17.05.2018 ob 21:05
Neskončna kolonizacija in germanizacija slovenskega ozemlja. Svetovne vojne in Jugoslavija so to začasno ustavile.
Naši politiki nimajo jajc in se ne vedo postaviti proti temu. ADP? Oni pač bodo zahtevali pravice na Štajerskem, vrnitev nepremičnin, nemške table, šole v nemščini..
našejenaše
# 17.05.2018 ob 20:53
In če se opravičijo za etnocid nad koroškimi Slovenci, če omogočijo, da se vsi Korošci (tudi nemškogovoreči) 100 let šolajo izključno v Slovenščini.... Potem mogoče!
Siouxie
# 17.05.2018 ob 21:38
In kje so jih našli? Saj v Kočevju so praktično že izumrli ...
gozdar1
# 17.05.2018 ob 20:55
Hitro se je začelo.
penzl
# 17.05.2018 ob 21:28
Ta ideja bi bila smiselna pred 100 leti, danes, ko Nemcev pri nas pač ni več (veliko se jih je izselilo oz. so bili pregnani po prvi svetovni vojni, preostanek pa po drugi). Sicer pa naj oni najprej poskrbijo za našo manjšino.
delfino_
# 17.05.2018 ob 21:52
Bedarija.
Hardworker
# 17.05.2018 ob 22:14
Kolikor vem je za priznanje manjšine potrebno kar nekaj zadev. Ena od teh je, da manjšina živi v svojih večjih skupnostih, kot so vasi, zaselki, mesta, itd., govori svoj materin jezik in goji svojo kulturo.
webman
# 17.05.2018 ob 22:05
Kot je bilo rečeno - ob takih prijateljskih sosedih sovražnikov ne potrebuješ.
našejenaše
# 17.05.2018 ob 22:20
Slovenija NIMA avstrijske manjšine!
g1n3k
# 17.05.2018 ob 22:16
Veliko bolj smiselno kot balkanske in ne vem šše kakšne.
.
Nedvomno boš dobro argumentiral zakaj. (a so danes na Polju izhodi)
smallbudget
# 17.05.2018 ob 22:13
Oberkrajnarji so lahko samo veseli, da imajo državo. ADP.
johann
# 17.05.2018 ob 21:13
Nemška manjšina se je večinoma izselila po prvi svetovni vojni, ostale pa so pobili komunisti po drugi svetovni vojni (tudi moje sorodnike).
Hladilnik
# 17.05.2018 ob 22:33
slaba šala... po vsem, kar so storili Slovencem med WW2 in kar so počeli z manjšino na Koroškem med in po vojni...
Drncl
# 17.05.2018 ob 22:23
Haha, še Romi bi prej lahko dobili svojo manjšino, kot pa Avstrijci...
Quinlan
# 17.05.2018 ob 22:35
Avtohtonih Nemcev je skoraj toliko kot avtohtinih Kitajcev. Raje naj oni poskrbijo za našo manjšino in se opravičijo za prirejen plebiscit na Koroškem.
HakmeD
# 17.05.2018 ob 22:47
Nazadnje ko sem se sprehajal po Topli rebri(Topla reber-vas Kočevski Nemcev v Kočevskem Rogu), nisem tam zasledu niti enga nemško govorečega, le divji prašiči in damjaki na spregled. No ja, pa en jagr, sm ta nm je po slovensko prtežu, " d tle nimate kj delat". Tuk o tem.
Bojan18
# 17.05.2018 ob 22:58
Koroška Heimatdinovcem ni dovolj, sedaj bi še Slovenijo.
HOR
# 17.05.2018 ob 22:27
Avstrija spet zori v svoji pravi podobi. V Jeruzalemu pa podpira prenos veleposlaništva ZDA...
HakmeD
# 17.05.2018 ob 23:00
Živela Karantanija! Vrnte Knežji Kamen...
Hardworker
# 17.05.2018 ob 22:22
Kar pa se tiče same Slovenije, jaz mislim, da je ne ogrožajo sosedske države, ampak jo ogroža narodna nesloga in podložnost tujim interesom. Materializem in pohlep imata prednost pred domovinsko pripadnostjo in to nas bo, kot narod, kmalu pokopalo.
Kolupaila
# 17.05.2018 ob 22:16
Res je, in tudi veliko priimkov priča o tem, da so na našem ozemlju zgodovinsko gledano bile tri manjšine: Italijanska, Nemška in Mađarska. Vendar med njimi ni bilo Avstrijcev pač pa Nemci, to pa je pomembna razlika. Vendar, kar so nam prizadejali na Koroškem je tako velika rana, ki jo ne bomo in ne smemo nikoli pozabiti. Preganjali so Koroške Slovence, zgodil pa se jim je tretji svet.(Pakistan, Albanija itd.)
Bojan18
# 17.05.2018 ob 22:55
Bo Pahor zrihtu, da bomo pokleknili.
abcabc
# 17.05.2018 ob 22:46
Razno govorjenje o tem, da Avstrija ne spoštuje ADP in da v Sloveniji ni avstrijske/nemške manjšine, pri teh pogovorih z avstrijsko ministrico, v kolikor jih bo Slovenija sploh želela, ne bo zadostovalo. Za te pogovore je treba biti zelo dobro pripravljen in imeti zelo dobro poznavanje tvarine. Treba je vedeti, da Avstrija uradno ne priznava Slovenije kot podpisnice ADP in Slovenija tega tudi uradno ne zahteva (notifikacija ni bila nikdar opravljena), ker Avstrija Sloveniji priznava status države matice slovenske manjšine v Avstriji. S tem je očitno zadovoljna tudi Slovenija.

Drugič: Tukaj se ne gre za vprašanje manjšine, temveč so zadaj lastninski nastavki. To je oblika pritiska na Slovenijo, zaradi česar naj bi Slovenija privolila v vračanje nepremičnin v naravi, ker so nekateri Avstrijci v slovenski denacionalizaciji pogoreli.

Tretjič: Res je sicer, da resolucije avstrijskega parlamenta Slovenije ne zavezujejo, vendar pa je potrebno imeti tudi zgodovinske dokaze o tem, da avstrijske manjšine v Sloveniji ni. Največja napaka, ki jo lahko tukaj Slovenija naredi bi bila, da bi pristali na tezo, da je bila Jugoslavija tista, ki je uničila ali kakorkoli drugače (na osnovi AVNOJ-skih sklepov) izgnala to manjšino. Tukaj je treba s prstom pokazati na dogovor med Hitlerjem in Mussolinijem, ki sta se dogovorila, da bo nemško naselitveno območje pripadlo Italiji. Italijanska družba iz Ljubljane, imenovana "Emona" je zaradi tega od Nemcev odkupovala nepremičlnine, ki so jih oni tudi prodali. Zatem so se izselili. Seveda Hitler v Nemčiji ni izpolnil obljub in so se nekateri začeli vračati, ampak temu ne moremo reči manjšina. Samo, da ne bi slučajno naši pahorjanci sprejeli kake krivde Slovenije. Pa tudi AVNOJ-ski sklepi niso bili noben zakon. Zakon je tisto, kar je sprejela ustavodajna skupščina Jugoslavije. Ta pa ni sprejela sklepov, ki govorijo o izgonu Nemcev. S Kneisslovo ne vem, kdo se bo znal pogajati. Ernest Petrič mogoče.
ednina
# 17.05.2018 ob 22:37
Seveda, imajo pravico, da se zavzemajo za to, ampak presneto dobro bodo morali argumentirati, da Slovenija prizna njihovo manjšino.
foxhunt
# 17.05.2018 ob 22:57
Ce jim dajo avstrijske pokojnine, se jih bo veliko deklariralo za nemsko manjsino v sloveniji.
HOR
# 17.05.2018 ob 22:50
"...Slovenija je zadnja postkomunistična država, ki nemško govoreči skupnosti z ustavo ni priznala manjšinskih pravic, pravijo v avstrijski skrajni desnici..."

...
Ta dikcija pa me spominja na neko slovensko desnico...!?
nonparel
# 17.05.2018 ob 22:38
Ker je Slovenija nehala biti sestavni del večje države, je bilo prej ko slej pričakovati razne težnje naših sosedov, tako po našem ozemlju, morju in po takšnih zahtevah kot je ta avstrijska.
Obstoju slovenskega naroda se slabo piše.
Tudi naši mladi se izseljujejo, namesto njih pa prihajajo druge narodnosti, to je še en argument mojemu pesizmu.
P1X3L
# 17.05.2018 ob 21:30
61 člen ... "Vsakdo ima pravico, da svobodno izraža pripadnost k svojemu narodu ali narodni skupnosti, da goji in izraža svojo kulturo in uporablja svoj jezik in pisavo," = KAOS
el kondor prevc
# 18.05.2018 ob 00:11
Sicer pa kroži legenda, da je kar polovica avstrijcev v resnici slovenske krvi, ampak z ponemčenimi priimki.
Hardworker
# 17.05.2018 ob 22:40
Če se prizna nemška manjšina, ki šteje 2000 pripadnikov in ki ozemeljsko ni koncentrirana na enem mestu ali v svojih zaselkih, bodo svoj status manjšine zahtevali tudi pripadniki narodov bivše države (Hrvati, Srbi, Albanci, itd). Teh je vsekakor več kot Nemcev.
Hardworker
# 17.05.2018 ob 22:36
Tisti, ki stalno trdite, da bo NATO garant naše ozemeljske in narodnostne neodvisnosti ste zelo naivni. Tudi v NATO obstoja piramida bolj in manj pomembnih držav oziroma tistih, ki si lahko vse dovolijo in tistih, ki jim morajo biti pokorne.
Kaj mislite kje na tej piramidi je Slovenija?
Nemško govoreči del Evrope ima še vedno pretenzije po svojem širjenju, italijanski pa po vračanju ozemelj, ki so včasih bila pod italijansko upravo.
Slovenija mora čim prej obnoviti služenje vojaškega roka in se pripraviti na čase, ki za male in šibke evropske narode ne bodo rožnati.
Spet se po svetu vsiljuje zakon sile močnih držav, ZN pa so izgubile vso svojo kredibiliteto in moč.
slaya
# 17.05.2018 ob 22:31
Naši desničarski Kurz loverji morajo biti navdušeni!
Orionstar
# 17.05.2018 ob 23:23
Kje si Maister?
Bojan18
# 17.05.2018 ob 23:02
Sicer pa ni panike; se bomo pogajal 30 let, potem bomo pa na eno roko lahko preštel hajderjance.
Korošec
# 17.05.2018 ob 23:55
Ko bi zavohali denar bi še razni Mlinarji postali Müllerji :-)
alcatraz
# 17.05.2018 ob 23:02
okej zdej manjšina za tiste tri ljude, ki živijo tu v sloveniji nekje?
el kondor prevc
# 18.05.2018 ob 00:09
Razen veleposlanika, ne vem če sploh kakšen avstrijec živi pri nas.
megan
# 17.05.2018 ob 23:50
Ni mi ravno jasno, kako si Avstrija to predstavlja. Težko je tej (domnevni) nemški skupnosti priznat enak status in pravice, kot Italijanski in Madžarski, ker so okoliščine zelo drugačne. Italijani in Madžari živijo strnjeno vsak na svojem delu države in v občinah, kjer so avtohtono prebivalstvo (že veliko rodov) imajo tudi svoje manjšinske pravice in to je normalno. Ti domnevni Nemci pa so razpršeni po celi državi. Kaj naj to pomeni, da morajo bit vse šole dvojezične, vsi uradniki v državi znat tudi nemško in v vseh krajih bit dvojezični napisi?
Zdi se mi, da tudi Italijani nekaj pričakujejo, da se bodo na upravni enoti z njimi pogovarjali italijansko tudi na Krasu - ne gre to tako, Tam niso avtohtoni, tako, kot v Istri. Tam so samo priseljenci in priseljenci se morajo prilagajat. So pa Slovenci in to v velikem številu avtohtoni v Trstu, Vseeno tam komaj kje najdeš kak slovenski napis.
Hardworker
# 17.05.2018 ob 22:53
Tudi jaz sem mnenja, da bodo Nemci zahtevali vračila zemljišč oziroma nepremičnin, ki jih je odvzela Jugoslavija.
Naši morajo izhajati iz stališča, da so bili Nemci okupatorji in da je odvzeto bilo smatrano kot vojna odškodnina za zločine in škodo storjeno s strani nemške armade in njenih pomagačev. Nemškutarji so bili v glavnem v nemški vojski in kvizlinških odredih. O hitlerjevem nasilnem naseljevanju Nemcev, bi bilo tudi dobro spregovoriti in na to ostro opomniti. Nemci oziroma Avstrijci bodo seveda izhajali iz stališča in situacije pred drugo svetovno vojno.
Če bo naša oblast zavzela ostro stališče in opozorila na to, da je nemška manjšina Sloveniji storila škodo, se lahko Nemci obrišejo za priznanje.
A kdo v tej državi ima takšna jajca?
Ernest Petrić zagotovo ne.
zala10
# 17.05.2018 ob 23:52
Me prav zanima v kolikšnem času, če bo od tega kakšna korist, bi npr. razni Fišerji, Švarci, Šmidi, Flajšmani, Vilfani, Vebri, Tišlerji spet postali Fischerji, Schwartzi, Schmidti, Fleischmanni, Wilfani, Webri, Tischlerji?

P.S.: Und so weiter, naturlich. :)))
Hardworker
# 17.05.2018 ob 23:31

alcatraz
še zmeri odloča tisti ki prodaja, ne tisti ki kupuje.


Saj ne bodo kupovali.
izsiljevali bodo vrnitev zemlje, ki so jo Nemci izgubili ob porazu Nemčije zaradi sodelovanja v nemški vojski in zločini nad Slovenci.
V vsakem primeru pa ni nobene osnove za priznanje nemške manjšine v Sloveniji.
alcatraz
# 17.05.2018 ob 23:03
p.s.: le kaj jim kaplja na glavo, da živijo v sloveniji?
tle se mleka in medu ne cedi prav veliko.
Hardworker
# 17.05.2018 ob 23:38
DrMatilda
Isto kot hrvati, zdaj so na vrsti avsstrijci, za njimi pridejo verjetno madžari, za likof pa še italijani in nas spet ne bo več. Z eno razliko, srbom smo se tako zamerili, da nam nikoli več ne bodo pomagali.


Tako, kot sem že prej rekel.Obstoj Slovencev in Slovenije ogroža materializem in pohlep. Za to so pripravljeni mnogi postati Nemci, Avstrijci, Italijani in celo državo dati v upravo sosednjih držav.
Že na tem forumu jih je nekaj takšnih, ki jim Slovenija ne predstavlja ničesar in se bolj sekirajo za teh 2000 Nemcev in kako bi se tujcem prodali za nekaj Evrov.
HOR
# 17.05.2018 ob 22:46
@Hardworker
# 17.05.2018 ob 22:14
"...Kolikor vem je za priznanje manjšine potrebno kar nekaj zadev..."


Glede na pogoje torej ne moremo priznati nekaj česar ni, vendar bi oni radi, da nemško govorečo skupnost priznamo, kot manjšino, ker manjšine ni...!
Če je prevod pravilen pa avstrijci slovence v Avstriji imenujejo skupina in ne manjšina in jih enačijo z nemško avstrijsko skupino v Sloveniji...
klik..

Glede na videno pride v poštev izključno le še slovenski pristop k avstrijski državni pogodbi.
Status nemško govoreče skupnosti pa je v sloveniji že ustrezno urejen in primer zaključen.
Namesto vazalov pa potrebuje Slovenija za svoje voditelje slovenske državnike.
DrMatilda
# 17.05.2018 ob 23:39
Avstrija meji na Italijo, Švico, Nemčijo, Češko, Slovaško, Madžarsko in Slovenijo.
V katerih od teh držav imajo uradno priznano svojo manjšino, če sploh kje?
Kazalo