Ikea je najbolj znani pohištveni trgovec na svetu, ki izvira ravno iz Švedske, kjer se je zgodil smrtonosni napad na nakupovalce. Foto: Reuters
Ikea je najbolj znani pohištveni trgovec na svetu, ki izvira ravno iz Švedske, kjer se je zgodil smrtonosni napad na nakupovalce. Foto: Reuters
Napad z nožem v Ikeiini trgovini

V Vasterasu, ki leži 100 km zahodno od glavnega mesta Stockholma, so v obsežni policijski akciji zaprli širše območje trgovinskega centra Erikslund, kjer se je zgodil smrtonosni napad z nožem. Policija je aretirala dva osumljenca, motiv za napad pa ni znan.

Napadeni med nakupovanjem
"Dva človeka sta mrtva, eden pa je huje ranjen. Umrla sta moški in ženska,"
je medijem dogodek potrdil predstavnik tamkajšnje policije Per Agren. Švedski dnevnik Expressen prenaša izjavo poslovodje, da so omenjene tri žrtve delovale kot povsem običajni nakupovalci v pohištvenem gigantu. Trojico žrtev je napadel moški z nožem, najverjetneje kar z razstavljenim nožem, saj se je incident zgodil na kuhinjskem oddelku.

35-letnik med zaslišanjem priznal napad
A pozneje se je zgodil preobrat: za težko ranjenega 35-letnika se je izkazalo, da je drugi napadalec. Zanj so sprva domnevali, da je žrtev, ko so zaslišali priče, pa se je izkazalo, da gre za enega izmed dveh osumljenih napada. Policija ga je nato aretirala. Za zdaj ni znano, kdo in kako ga je poškodoval.

Glavna uganka - motiv
"Policija je obvestilo o napadu in ranjenih v Ikei prejela okoli 13. ure. Na kraju napada so policisti našli zabodena moškega in žensko, ki sta pozneje zaradi poškodb umrla,"
je sporočila švedska policija. Iz trgovine so evakuirali vse kupce, policija pa je preverila identiteto voznikov, ki so po napadu odpeljali s parkirišča trgovine. Policija je pozneje potrdila, da sta se žrtvi domnevno poznali, ni pa znano, ali sta poznali tudi napadalca.

Napad z nožem v Ikeiini trgovini