Okoli sodne palače so se že zbrali policisti. Foto: Reuters
Okoli sodne palače so se že zbrali policisti. Foto: Reuters
Belgijo pretreslo streljanje na sodišču

V bližini bruseljske Palais de Justice je bilo slišati strele. Storilec je med razpravo stopil v sodno dvorano, najprej poslušal razpravo, nato pa začel streljati. Okoli 11.15 po srednjeevropskem času je pobegnil s kraja dogodka. Po incidentu so območje okoli sodišča zaprli, storilec pa je še vedno na begu.

Mediji poročajo, da naj bi bil storilec duševno moten in po rodu iz Albanije ter da naj bi bil jezen zaradi nedavno izrečene sodbe, česar pristojni niso potrdili.

Na omenjenem sodišču večinoma potekajo postopki, povezani z manjšimi prestopki. Umorjena sodnica se je med drugim ukvarjala z zakonskimi in najemniškimi spori, s posvojitvami in z napotitvami posameznikov na psihiatrično zdravljenje. Sodnica naj bi bila tik pred upokojitvijo.

"To, da je bila na sodišču ubita sodnica, se je pri nas zgodilo prvič. Varnostni ukrepi so odpovedali," je dejal belgijski minister za pravosodje Stefaan De Clerck. "Grozoviti" incident v bruseljski sodni palači je tako po njegovem mnenju pokazal, da morajo v Belgiji okrepiti varnostne ukrepe na sodiščih.

Belgijo pretreslo streljanje na sodišču