Za sirskimi potnimi listi vlada veliko povpraševanje. Foto: Reuters
Za sirskimi potnimi listi vlada veliko povpraševanje. Foto: Reuters

Časnik se sklicuje na zahodne obveščevalne vire, ki navajajo, da bi IS lahko pridobil ukradene potovalne dokumente na območju Sirije, Iraka in Libije, ki jih nadzira. Potne liste bi lahko uporabili morebitni napadalci, da bi lahko vstopili v EU kot prosilci za azil, med drugim navaja poročilo.

IS je medtem že sprožil akcijo s ponarejenimi dokumenti, ki jih prodaja na črnem trgu in za kos zahteva do 1.500 evrov, še piše Welt.

Evropske oblasti so večkrat posvarile pred morebitno grožnjo beguncev, ki potujejo s ponarejenimi dokumenti. Pri dveh neidentificiranih napadalcih iz Pariza so našli ponarejena sirska potna lista, s katerima sta vstopila v Evropo. "Velik priliv ljudi, ki neidentificirani potujejo v Evropo, predstavlja tveganje," je za časnik povedal vodja evropske agencije za zunanje meje Frontex, Fabrice Leggeri.

Obenem je dodal, da izdaja potnih listov v državah, kjer divja vojna, kot je denimo Sirija, še ne pomeni, da "da so dokumenti dejansko izdani od uradnih oblasti, čeprav delujejo pristni".

Glavna destinacija - Nemčija
Nemška vlada je sicer pretekli teden sporočila, da je precenila razsežnosti ljudi, ki bodo vstopili v državo s ponarejenimi sirskimi potnimi listi. Teh je bilo precej manj od 30 odstotkov, ki jih je septembra napovedal nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

Nemčija je doslej za sirske prebežnike ohranila politiko odprtih vrat in jim ponudila t. i. "primarno zaščito" - najvišji status za begunce.

Nemčija je sicer glavna destinacija za begunce, ki večinoma potujejo prek Turčije in Balkana. Samo v letošnjem letu pričakujejo, da bodo našteli več kot milijon beguncev.