Pripadniki Islamske države patruljirajo po ulicah Mosula. Foto: Reuters
Pripadniki Islamske države patruljirajo po ulicah Mosula. Foto: Reuters
Kirkuk
V napadih IS-ja je umrlo najmanj 22 ljudi. Foto: Reuters
Kirkuk
Kirkuk je pod nadzorom Kurdov. Foto: Reuters

S tem bi upočasnili prodiranje svojih nasprotnikov, ki jim pri ofenzivi na Mosul pomaga tudi ameriško vojno letalstvo. Ob tem svetovna organizacija preučuje tudi informacije, da so pripadniki Islamske države v eni izmed okoliških vasi ubili 40 civilistov.
Mednarodna organizacija za migracije je v četrtek sporočila, da je iz Mosula pobegnilo 5.640 ljudi, turška izpostava Rdečega polmeseca pa je na sever Iraka poslala hrano in humanitarno pomoč za 10.000 ljudi. V Mosulu je okoli 5.000 ameriških vojakov, okoli 100 jih uri iraške vojake in kurdske pešmerge. Kurdski borci so medtem sporočili, da zračni napadi zavezniških sil ne zadostujejo za uspešno ofenzivo.

IS izvedel več napadov na Kirkuk
Kot poroča Guardian, pa so borci samooklicane Islamske države (IS) izvedli več napadov na iraško mesto Kirkuk, da bi zaveli iraško vojsko in pašmerge, ki poskušajo znova zavzeti Mosul. Skupina samomorilskih napadalcev, oboroženih s puškami, je tako napadla več vladnih ustanov. Tamkajšnje oblasti v etnično razdeljenem mestu pod nadzorom Kurdov, ki je 240 kilometrov severno od Bagdada, so sporočile, da so štirje napadalci med drugim napadli glavno policijsko postajo. Varnostne sile so enega ustrelile, trije pa so se razstrelili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih varnostnih sil je v spopadih z IS-jem, ki je hotel zavzeti dele mesta, umrlo najmanj šest policistov in 12 pripadnikov IS-ja, večinoma v južnih četrtih. Oblasti so v tem mestu, ki leži južno od Mosula, uvedle policijsko uro.

Napad na gradbišče elektrarne
Pozneje so džihadisti napadli tudi gradbišče elektrarne pri Dibisu, kakih 40 kilometrov severozahodno od Kirkuka, ki jo gradi iransko podjetje. Trije samomorilski napadalci so po navedbah župana Dibisa ubili 12 iraških delavcev in štiri Irance.

Ob vdoru na gradbišče je izbruhnil spopad med napadalci in varnostnimi silami, ki so ubile enega izmed napadalcev, preden je sprožil samomorilski pas. Preostala dva sta se razstrelila, ko so ju pripadniki varnostnih sil obkolili.