Ena izmed uniform žrtev, ki je bila na prodaj. Foto: Ebay
Ena izmed uniform žrtev, ki je bila na prodaj. Foto: Ebay
Ebay je oglas že umaknil. Foto: Ebay
V koncentracijskih taboriščih je umrlo na milijone ljudi. Foto: Reuters
Na prodaj je bil tudi kovček ene izmed žrtev. Foto: Ebay

Britanski časnik je prejšnji teden na strani našel več deset predmetov, povezanih s pregonom Judov med drugo svetovno vojno, med drugim tudi uniformo poljskega peka, ki je umrl v Auschwitzu. Izklicna cena za črtasto uniformo je bila 18.000 dolarjev, na prodaj pa jo je dal Ukrajinec Viktor Kempf, ki zdaj živi v Vancouvru, in pravi, da jo je kupil od nekega ameriškega trgovca s starinami.

Med drugimi predmeti so bili tudi čevlji, oguljen kovček in zobna ščetka treh žrtev iz koncentracijskih taborišč, pa prišitek z rumeno Davidovo zvezdo, s katerim so Nemci označevali Jude.

"Razumem, zakaj bi ljudje lahko mislili, da je okoriščanje s temi stvarmi napačno, ampak jaz prodajam te predmete za dokumentiranje in iskanje svojih knjižnih projektov. Če bi bil potomec žrtve, bi hotel videti, kako so moji svojci živeli. Hotel bi kupiti te predmete, da bi se jih spominjal. Predmete prek podatkovne baze opremim z zaporniškimi številkami, da dobim imena žrtev, a osebno še nisem imel stika s katero izmed družin žrtev. Ni moja naloga, da bi šel iskat te ljudi," se brani Kempf, ki se označuje za ljubiteljskega zgodovinarja.

Opravičilo
Daily Mail je opozoril Ebay, ta pa je iz prodaje umaknil 30 predmetov, se opravičil in nakazal 40.000 dolarjev neki dobrodelni organizaciji.

"Na naši strani ne dovoljujemo prodaje takih izdelkov, imamo pa tudi več tisoč zaposlenih, določenih posebej za nadzor naše strani in zaznavanje predmetov, ki ne bi smeli biti na prodaj. Močno obžalujemo, da nismo dosegli naših standardov. V znak iskrenosti in zaskrbljenosti smo nakazali denar dobrodelni organizaciji," so zapisali.

Je pa res, da ob tem niso znali povedati, kako dolgo so bili omenjeni predmeti že na dražbi. Se pa je neki trgovec z nacističnimi spominki že lani pohvalil, kako je iztržil več tisoč evrov za uniformo nekega interniranca. Neka druga spletna stran je pred kratkim prodajala s svastikami vgravirane kljuke s plinskih celic v koncentracijskem taborišču Dachau.
Vse večja ponudba
V holokavstu med drugo svetovno vojno so Nemci in njihovi zavezniki ubili šest milijonov Judov, ob tem pa ubili in zaprli še na milijone drugih, vključno z Romi, homoseksualci in invalidi.

Po mnenju strokovnjakov postajajo nacistični spominki in predmeti, povezani s holokavstom, vse bolj dostopni, saj preživeli naglo umirajo in zapuščajo te predmete. Za nekatere so res zgolj zbirateljski predmeti, za druge pa ti predmeti poveličujejo grozote nacističnega režima.