Dezinfekcija poslopij. Foto: EPA
Dezinfekcija poslopij. Foto: EPA
Prebivalci ves čas nosijo zaščitne rokavice. Foto: EPA
Ebola se širi, države zapirajo šole in urade
Nina Goričar o eboli

Vrh Svetovne zdravstvene organizacije in voditelji zahodnoafriških držav bodo o začetku iniciative govorili na petkovem srečanju v Gvineji. Oblasti v Sierri Leone so zaradi najhujšega izbruha ebole do zdaj razglasile izredno stanje, v Liberiji pa so doma vsi šolarji in večina državnih uslužbencev. Predsednik Sierre Leone, v kateri je ebola doslej zahtevala 224 življenj, Ernest Bai Koroma je v izjavi zapisal, da bodo vpoklicali varnostne sile, zaprli žarišča bolezni oziroma jih dali v karanteno.

V okviru izrednih razmer je Koroma napovedal tudi vrsto ukrepov, ki bodo za zdaj veljali od 60 do 90 dni, nato pa bodo znova preučili razmere in ukrepe po potrebi podaljšali. Med temi ukrepi sta odreditev karantene za območja, kjer se širi virus, in namestitev varnostnih sil za zaščito zdravstvenih delavcev. Prepovedani so tudi vsa javna zborovanja in sestanki, ki niso povezani z ebolo, ministri in drugi predstavniki vlade pa morajo odpovedati vse načrtovane poti v tujino razen "absolutno bistvenih".

Danes pogreb požrtvovalnega zdravnika
V Sierri Leone bodo danes pokopali "narodnega junaka", zdravnika Omarja Kana, ki je rešil življenja več kot sto bolnikov, okuženih z ebolo, na koncu pa sam umrl zaradi nje.

V Liberiji zaprti šole in uradi
Predsednik Sierre Leone je tako sledil liberijski predsednici Ellen Johnson Sirleaf, ki je v sredo zvečer odredila zaprtje vseh šol in dopust za vse državne uslužbence razen za tiste, ki so nujni za delovanje države. Ob tem je napovedala, da bo vlada za izvajanje razširjenega načrta ukrepov za zajezitev smrtonosnega virusa namenila pet milijonov dolarjev.

"Ebola je resnična. Ebola je nalezljiva. In ebola ubija," je v sredo zvečer v televizijskem nagovoru državljanom poudarila Sirleafova in jih pozvala, naj sodelujejo pri izvajanju poostrenih zdravstvenih in higienskih ukrepov.

Oblasti bodo preganjale prekupčevalce z mili in dezinfekcijskimi sredstvi
V Liberiji bodo jutri tako javne ustanove zaprte, dan pa bodo izkoristili za dezinfekcijo in kloriranje poslopij. Vse šole so zaprte do preklica, nenujni vladni delavci pa so na 30-dnevnem dopustu. Na obmejnih območjih bodo zaprte tudi vse tržnice. Sirleafova je zagrozila, da bodo preganjali neupravičeno dvigovanje cen za izdelke, kot so klor, milo, dezinfekcijska sredstva in vedra. Pristojne agencije bodo preučile sežiganje žrtev smrtonosnega virusa, s čimer bi preprečili stik z okuženimi trupli in tudi morebitno onesnaženje vodnih virov.

Zdravniki brez meja so v sredo opozorili, da je virus ebole ušel izpod nadzora in da obstaja realna nevarnost, da se razširi še v druge države.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je zaradi ebole v Liberiji, Sierri Leone in Gvineji umrlo 729 ljudi, okuženih je več kot 1200.

Ebola se širi, države zapirajo šole in urade
Nina Goričar o eboli