Podporniki Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mursija. Foto: EPA
Podporniki Muslimanske bratovščine in odstavljenega predsednika Mursija. Foto: EPA

Islamistično gibanje, katerega kandidat Mursi je bil lani izvoljen na prvih demokratičnih predsedniških volitvah, nato pa ga je vojska julija letos po množičnih demonstracijah odstavila, je bilo sicer prepovedano že predtem.

Vlada je Muslimanski bratovščini prepovedala vse dejavnosti, vključno z demonstracijami, so sporočili po seji vlade.

"Kabinet je skupino Muslimanska bratovščina in njeno organizacijo razglasil za teroristično organizacijo," je sporočil minister za izobraževanje Hosam Eisa. Ob tem je dodal, da razglas pomeni, da bodo kaznovani vsi tisti, ki skupini pripadajo, jo financirajo ali promovirajo njene dejavnosti.

Vlada je ob tem za torkov napad na sedež policije v mestu Mansur, v katerem je bilo ubitih 15 ljudi, večinoma policistov, obtožila Muslimansko bratovščino. Ta je že v torek napad odločno obsodila, odgovornost zanj pa je danes prevzela skrajna islamistična skupina s sedežem na Sinajskem polotoku Ansar Beit Al Magdis, ki se zgleduje po Al Kaidi. Skupina je že prej prevzemala odgovornost za napade na Sinaju, tudi za neuspešen poskus atentata na notranjega ministra Mohameda Ibrahima septembra letos.

Še lažji pregon
To je zadnji v vrsti ukrepov proti bratovščini s strani začasnih oblasti. Sodišče je 23. septembra prepovedalo delovanje gibanja in mu zamrznilo premoženje do konca sojenje njegovim voditeljem, ki so med drugim obtoženi nasilja.

Več tisoč privržencev 85 let starega gibanja, ki skoraj vsakodnevno protestirajo, je bilo doslej že aretiranih, več kot tisoč pa je bilo ubitih v spopadih z varnostnimi silami. Z zadnjo vladno potezo bo pregon samo še lažji.

Nič kaj dobrega se ne obeta tudi Mursiju, ki trenutno čaka na dva sodna procesa proti njemu - zaradi spodbujanja nasilja nad nasprotniki islamistov med junijskimi protesti v Kairu ter zaradi spodbujanja terorizma in ogrožanja nacionalne varnosti zaradi sodelovanja s tujimi organizacijami.