Jemenski novinarji v podporo zaprtim sodelavcem Al Džazire. Foto: EPA
Jemenski novinarji v podporo zaprtim sodelavcem Al Džazire. Foto: EPA
Peter Greste je že na poti v domovino. Foto: Reuters

Gresta so skupaj z dvema drugima sodelavcema Al Džazire obsodili na večletne zaporne kazni zaradi sodelovanja s prepovedano stranko.

Novinarja so na podlagi odločitve egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija že izpustili in ga posadili na letalo za Ciper. Predsednik je odločitev sprejel v skladu z novembra lani sprejetim zakonom, ki dovoljuje deportacijo tujcev, da bi jim lahko sodili v domovini ali pa da bi tam prestali dosojene kazni.

Grestu sicer v domači Avstraliji ne grozi sojenje, zato opazovalci domnevajo, da je Al Sisi odločitev formuliral tako, da ne bi škodoval ugledu egiptovskih oblasti.

Preganjanje Mursijevih privržencev
Avstralskega novinarja so konec leta 2013 skupaj z dvema sodelavcema arabske televizijske mreže Al Džazira aretirali, ker naj bi sodeloval z Muslimansko bratovščino in širil neresnične novice. Julija istega leta je vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija in začela preganjati njegove privržence iz Muslimanske bratovščine, ki so jo nove egiptovske oblasti nato prepovedale.

Junija lani so Gresta obsodili na sedem let zapora. Njegovega sodelavca Mohameda Fahmija, Kanadčana egiptovskega rodu, je doletela sedemletna zaporna kazen, egiptovskega državljana Baherja Mohameda pa dve kazni po sedem in tri leta. Na slednjo je bil obsojen zaradi posedovanja orožja. Vsi trije obtožbe zanikajo, proces pa označujejo za farso.

Sodba je sprožila mednarodno ogorčenje, januarja letos pa je sodišče ukazalo ponovitev sojenja za vse tri.

Za zdaj še ni jasno, ali bodo izpustili Fahmija ali Mohameda. Viri blizu Al Sisiju poročajo, da bi Fahmija kot kanadskega državljana lahko izpustili na enaki podlagi kot Gresta, ob tem pa bi mu odvzeli egiptovsko dvojno državljanstvo.

Mostefa Suag, generalni direktor Al Džazire, je v izjavi za javnost zapisal, da so pri mreži veseli, da bo Peter ponovno združen s svojo družino, češ da so prestali neverjeten in krivičen preizkus, ki pa so ga prestali izjemno dostojanstveno. Ob tem je Suag dejal, da pri Al Džaziri ne bodo mirni, dokler ne bosta svobodna še Baher in Mohamed. "Egiptovske oblasti imajo moč vse to končati pravično že danes in točno to morajo storiti," je bil odločen generalni direktor.