Protest pred sodiščem v Kairu v podporo zaprtim novinarjem. Foto: EPA
Protest pred sodiščem v Kairu v podporo zaprtim novinarjem. Foto: EPA

Novinarje so na večletne zaporne kazni obsodili zaradi očitkov o povezavah s terorizmom in sodelovanju s prepovedano Muslimansko bratovščino.

Avstralskega novinarja Petra Gresta, nekdanjega BBC-jevega dopisnika, ter njegova kolega, producenta Mohammeda Fahmyja, ki ima ob egiptovskem še kanadski potni list, in Bamerja Mohameda so junija lani obsodili na zaporne kazni od sedem do deset let, ker naj bi podpirali Muslimansko bratovščino, sodelovali z njo in "širili lažne informacije". Obsodba je sprožila mednarodno ogorčenje.

Tožilstvo naj bi zdaj priznalo, da je obsodba precej problematična, je povedal njihov odvetnik.

Ostajajo za zapahi
Kljub odločitvi prizivnega sodišča o ponovnem sojenju vsi trije sodelavci Al Džazire ostajajo za zapahi. Njihova obramba je pojasnila, da lahko izpustitev na prostost po plačilu varščine odobri sodišče, na katerem jim bodo ponovno sodili. Novo sojenje naj bi bilo v mesecu dni.

Novinarje so aretirali konec leta 2013 v hotelu v Kairu. Al Džazira v Egiptu velja za trobilo islamistične Muslimanske bratovščine. Egiptovska vlada od odstavitve islamističnega predsednika Mohameda Mursija sredi leta 2013 ostro posreduje proti privržencem Muslimanske bratovščine, ki jo je označila za teroristično organizacijo.

Trojica vse obtožbe zanika in trdi, da je zgolj poročala o dogajanju v državi.