Študenti v Kairu, ki so protestirali, ne da bi o shodu seznanili pristojne oblasti, bodo glede na novi zakon zagotovo oglobljeni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Študenti v Kairu, ki so protestirali, ne da bi o shodu seznanili pristojne oblasti, bodo glede na novi zakon zagotovo oglobljeni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nemiri v Egiptu
V nasilju, ki je pretekli mesec spremljalo islamistične proteste, je bilo ubitih več kot tisoč ljudi. Foto: Reuters

Novi zakon o pravici do organizacije javnih zborovanj in protestov daje med drugim pristojnim oblastem v Egiptu pravico, da proteste prepovedo, če presodijo, da gre za grožnjo nacionalni varnosti.

Zagrožene zaporne kazni
Po novem je za kršilce zagrožena tudi zaporna kazen, in sicer sedem let zapora za tiste, ki na protestih uporabljajo silo, in po eno leto za tiste, ki si bodo zakrivali obraz ali protestirali pred mošejo ali mestom, namenjenim bogoslužju.

Za udeležbo na shodu, o kateri ni obveščen pristojni organ, je zagrožena globa 1.500 ameriških dolarjev, kar je enako vsoti, ki jo zasluži povprečen Egipčan, piše New York Times.

"Zakon je represiven"
Borci za človekove pravice menijo, da je zakon represiven in še strožji od tistega, ki je veljal v času predsednika Hosnija Mubaraka. Nasprotno pa egiptovski premier Hazem El Beblavi trdil, da zakon le ščiti pravice protestnikov: "Izhodišče zakona je, da je možnost protestiranja osnovna človekova pravica. Izvajanje te pravice pa mora biti razumno in ne sme ogrožati nacionalne varnosti."

Shod bo treba najaviti
Ob tem je zavrnil očitke, da protestniki za organiziranje shoda potrebujejo dovoljenje, temveč da morajo pristojne oblasti le obvestiti o tem o samem dogodku. To morajo storiti najpozneje tri dni pred samim shodom. Dogodek, ki se ga bo udeležilo več kot deset ljudi, pa morajo prijaviti na policijski postaji, ki je najbližja prizorišču.

Če policija presodi, da bi javno zbiranje, demonstracije ali shodi (tudi politični) ogrožali nacionalno varnost, jih lahko prepovedo. Že do zdaj je sicer veljalo, da so bili shodi prepovedani na mestih, namenjenih bogoslužju.

Skupina 6. april, ki je organizirala proteste proti Hosniju Mubaraku, je pristojne oblasti že seznanila s shodom, na katerem bodo protestirali proti novemu zakonu, ki je napovedan za prihodnji ponedeljek.

Državljani imajo pravico, da na sodišče vložijo pritožbo, ni pa določena časovna omejitev, do kdaj mora sodišče podati svojo odločitev.

Postopna uporaba sile
Novi zakon prav tako določa postopke ravnanja policistov, ki morajo uporabo sile izvajati postopoma. Ustnemu izreku opozorila sledi uporaba nenevarnih ukrepov, kot je uporaba vodnih topov, solzivca in gumijevk. Če protestniku kljub temu nasilje stopnjujejo, mora policija uporabi silo, sorazmerno z danimi okoliščinami.

Nove egiptovske oblasti že vse od poletja, ko je vojska odstavila islamističnega predsednika Mohameda Mursija, zatirajo vsak upor Mursijevih privržencev. V nasilju, ki je v pretekli mesec spremljalo islamistične proteste, je bilo ubitih več kot tisoč ljudi.