Po navedbah UNICEF-a so v prvih vrstah protestov v zadnjem letu dni otroci sirote, ki živijo na ulicah. Foto: EPA
Po navedbah UNICEF-a so v prvih vrstah protestov v zadnjem letu dni otroci sirote, ki živijo na ulicah. Foto: EPA

Najbolj vroče je pred poslopjem notranjega ministrstva v Kairu, kjer je nekaj deset protestnikov s kamenjem obmetavalo policiste, ki so varovali poslopje, le nekaj sto metrov oddaljeno od trga Tahrir, ki je postal simbol upora proti režimu strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka.

Za posledicami ran, ki so jih povzročili opozorilni streli, sta ponoči umrla dva človeka. V Aleksandriji je bilo v spopadih s policijo pet ranjenih. Od začetka spopadov je bilo po navedbah ministrstva za zdravje v Kairu in Suezu skupno ubitih 12 ljudi in 2.532 ranjenih, od tega 211 policistov.

Na stopnjevanje napetosti kažejo tudi napadi na policijske postaje. Tako so v vzhodnem delu Kaira oboroženi moški vdrli v policijsko postajo, osvobodili pridržane in zažgali stavbo. Iz neke druge policijske postaje so ukradli orožje.

Vrhovni svet oboroženih sil je krivdo za nemire pripisal "tujim in domačim rokam, katerih cilj je država", zato je pozval politične in nacionalne sile, naj "prevzamejo nacionalno in zgodovinsko vlogo ter posredujejo" z namenom zagotovitve stabilnosti.

Tragedija na igrišču
Nov val nasilja v Egiptu se je začel v sredo, ko so ga sprožili krvavi nemiri na stadionu v Port Saidu.

Eden najhujših incidentov v zgodovini športa se je zgodil, ko so navijači domačega zmagovalnega moštva Al Masri po sodnikovem žvižgu stekli na igrišče ter začeli metati kamenje, steklenice in molotovke na igralce in navijače poraženega moštva Al Ahli iz Kaira. Umrlo je 74 ljudi.

Incident je sprožil bes med Egipčani, ki vojaško oblast obtožujejo nesposobnosti pri upravljanju države in zagotavljanju spoštovanja človekovih pravic.

Vrhovni svet oboroženih sil, ki ga vodi Husein Tantavi, je predajo oblasti v civilne roke obljubil po predsedniških volitvah konec junija. Kritiki pa menijo, da namerava vojaška oblast svoj vpliv ohraniti tudi po uradni predaji oblasti.