Svet

Poudarki

  • Ustavno sodišče razsodilo proti predsednikovi odločitvi
Egiptovski parlament
Poslanci so s kratko sejo po mnenju nekaterih očitno bolj simbolično izrazili nasprotovanje ustavnemu sodišču. Foto: Reuters
Husein Tantavi in Mohamed Mursi
Kljub napetostim med njima sta se vodja vojaškega sveta Husein Tantavi in predsednik Mursi v ponedeljek skupaj udeležila prisege vojaških nabornikov. Foto: EPA
VIDEO
Egipt drsi v novo krizo

Dodaj v

Egipt v novi politični krizi? Trenja med predsednikom in vojsko.

Privrženci Mursija na protestih v Kairu
10. julij 2012 ob 08:05,
zadnji poseg: 10. julij 2012 ob 20:31
Kairo - MMC RTV SLO

Egiptovski poslanci so se sešli na nekajminutni seji in s tem pokazali svoje nasprotovanje vojaškemu svetu, pa tudi odločitvi sodišča, da razveljavi volitve.

Predsednik parlamenta Saad Al Katatni, ki je tako kot novi egiptovski predsednik Mohamed Mursi član Muslimanske bratovščine, je ob začetku zasedanja dejal, da so se poslanci zbrali, da bi proučili razsodbo sodišča, ki je razveljavilo lanske parlamentarne volitve, na katerih so prepričljivo zmago slavili islamisti. Ob tem je poudaril, da spoštujejo "zakon in odločitve sodišča".

Današnjega zasedanja parlamenta, ki šteje skupaj 508 poslancev, so se udeležili poslanci iz islamističnega tabora, medtem ko so se nekateri levo usmerjeni in liberalni poslanci odločili za bojkot seje. To so nekateri označili kot Mursijev "ustavni udar".

Sledi spopad za oblast?
Predsednik države Mursi je namreč v ponedeljek z odlokom razveljavil to odločitev. A sodniki pravijo, da so odločitve ustavnega sodišča dokončne in zavezujoče za vse državne ustanove, zato so zadržali predsednikov odlok.

Zatem se je oglasil še vplivni vrhovni vojaški svet, ki je poudaril, da je vladavino prava treba spoštovati. Poslanska seja je tako še povečala možnosti za spopad za oblast med Mursijem in vojaškim svetom.

Parlament razpuščen prejšnji mesec
Egiptovski parlament je bil razpuščen prejšnji mesec po odločitvi ustavnega sodišča, da so bile lanske parlamentarne volitve v nasprotju z ustavo in tako neveljavne, saj je zakon o volitvah dovolil kandidatom političnih strank, da se potegujejo tudi za tretjino poslanskih sedežev, ki so sicer namenjeni neodvisnim kandidatom.

Presoji ustavnega sodišča je sledila odločitev vojaškega sveta, ki državo vodi od strmoglavljenja dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, da razpusti parlament, kar je ujezilo Muslimansko bratovščino, ki je osvojila največ sedežev v parlamentu.

Mursi kljubuje sodišču
A predsednik Mursi je in pozval poslance, naj se znova zberejo in začnejo opravljati poslansko delo. Izvoljeni parlament bi moral delovati do izvedbe novih parlamentarnih volitev, ki bodo potekale v 60 dneh od sprejetja nove ustave, a te ni pričakovati še nekaj mesecev.

Na Mursijev ukaz je predsednik parlamenta za torek znova sklical poslance, medtem ko se na trgu Tahrir v središču Kaira že zbirajo množice privržencev Muslimanske bratovščine, ki protestirajo zaradi ravnanj vojaškega sveta in v podporo predsednikovi odločitvi.

G. V., A. S.
Prijavi napako
Komentarji
lunajko222
# 10.07.2012 ob 08:43
a je kdo dvomil v vse to? .. Morsi ga je tok neodvisen kot obama ki mora služiti aipac interesom..

Vojska in on se zdaj samo dogovarjata kako narediti "show" medtem ko se nič v resnici ne spremeni.. Nobena oblast do sedaj se še ni spremenila na "demokratičen" način.. zato američani vztrajajo pri nasilni zamenjavi assada in ne z mirno tranzicijo-aka demokratičnimi volitvami-ker s tem se ne garantira da dobijo svojo lutko gor ki bo služila ameriškim interesom..

Vojska egipta ki je financirana z strani zda ter bi bilo bolje če rememo ameriški vojaški podlajšek v egiptu ne bo prepustila moč morsi-ju, razen če morsi obljubi da bo ameriška lutka-kar je po eni strani isto kot pa če bi vojska bila še vedno lutka..who cares kdo je lutka, dokler je lutka..

ČE bi morsi res imel moč, neodvisnost .. to bi sledile sankcije Izraelu zaradi zločinov nad arabskim svetu od leta 1948.. prekinitev dobave plina (ki ga mora lutka egipt dajati izraelu skoraj zastonj in pod tržno ceno!) ..in to je bilo napisano v "mirovni pogodbi!! ko so jo podpisali ko vojni leta '73!!.. bolj izsiljevanje kot kaj drugega.. enako je z Gazo, .. morajo držati blokado če se ne znajdejo na os -zla(iran, sirija, itd.. ) ..

Težko arabcem, .. tlačijo jih fevdalci nove dobe-judje..
pankracij
# 10.07.2012 ob 14:39
lunajko222,
dobre analize podajaš. Z veseljem prebiram tvoje komentarje. Žal je tako in nič drugače.
Keep up the good work.
Stop-IPCC
# 10.07.2012 ob 13:31
NATO/CIA vsiljena demokracija na višku.....
Predsednik ne upošteva ustavnega sodišča..... enako kot opica v ZDA.....
.
Le kaj bo na to porekla slovenska opica, ki ima toliko za povedati okoli nujnosti spoštovanja tujega, Strassburg-skega sodišča......
lunajko222
# 10.07.2012 ob 11:37
ali mislite da je naključje da američani zamenjujejo sekularne voditelje/diktatorje za skrajno islamske-libija, egipt, ter sedaj izvažajo to tudi v sirijo. le zakaj bi američani od vseh insistirali da so na oblasti wahabisti .. SA je zaveznik oz. pudelj amerike, ...ne morejo oni nekaj na svojo roko izvažat terorizem če ni poštempljano od ZDA..

kar pomeni..da gledamo situacijo iz leta 1930 ko so američani ter drugi financirali vzpon hitlerja in njegovo skrajno nacistično politiko ter agresijo ki je bila vidna od 1000 km stran..

Kar je bil razlog za to?.. preprosto.. zahod je razmišljal če financiramo hitlerja ter ga uporabimo kot lutko da gre nad rusijo-in samo nad rusijo-se bosta oba izčrpala ter kasneje mi vse prevzamemo kot nagrado in zavladamo .. enako sedaj.. postavljajo skrajne muslimanske stranke ter zamenjujejo voditelje ki so ločevali religijo stran od države .. očitno se dogaja izjemna rekrutacija jihada..ki mislim da ga bodo uporabili za dokončen obračun z rusijo in kitajsko(kitajci imajo večinski muslimanski delež v sever-zahodnem delu države)..

Al-Kaida--oz. po CIA podatkih (Baza borcev ki so jo rekrutirali za boj proti sovjetom je nazaj v akciji..) ..

Z-radikalizirali bodo cel arabski svet.. potem pa upali da bodo bolje usmerili odprtino iz katere bo pritisk eksplodiral-proti rusiji oz. kavkazu.. in "osvobajanju" tamkajšnih muslimanov

Pri hitlerju so se samo to ušteli ker človek je hotel biti VODITELJ te križarske vojne proti rusiji, medtem ko britanci pa francozi , američani so se videli kot resnične voditelje ter so hoteli hitlerja uporabiti kot lutko in samo lutko.. niso računali na to da je možno da hitler popeni in zameri tak pokroviteljski odnos, zato tudi "nesporazum na zahodni fronti"..ko je hitler napadel francijo to je bilo to..nesporazum med drugače zavezniki.. Stalin je pred munhensko konferenco 1938 predlagal da se namesto da se hitlerju preda češkoslovaška, ter da sudetland, ter priključi avstrijo k nemčiji da raje ultimat da naj odneha če ne Francija, UK, USSR napade nemčijo.. veste kaj so zavezniki rekli.. forget about it stalin.. no, potem je pa stalin bil res primoran kupiti čas ker je videl v katero smer bevska zver.. -proti rusiji..to je bil edin cilj celotne vojne.. rusija..

Zaradi politične korektnosti se to ne sme rečt danes ker bi izpadlo nevarno ker konec koncev je dinamika popolnoma ista..ter se še vedno danes odvija tokrat s pomočjo wahabistov v muslimanskem svetu..cilj je bil in je še vedno samo rusija.. in rusija bo potrebovala čudež da ustavi ta nov val križarcev .. če se kitajci ne postavijo na stran rusije popolnoma bo to skoraj da nemogoče ustaviti.. bomo videli..

lahko pa rata vse zelo hitro vroče..

@navaron.. am, morsi podpira odstavitev asada ne pa savdskih klavcev ki so šli klati neoboroženi protestnike v bahrainu za razliko od oboroženih do zob teroristov v siriji mi da logično slutiti da je lutka zda.. to da ne odpre meje z gazo (ki 99 procentov egipčanov jasno hoče) mi da slutiti da je lutka, to da noče prekiniti "dobavo" (krajo egipčanskega plina izraelu) mi da slutiti da je lutka..

človek, če ne moreš uporabit sivih celic pa prebrat kaj se dogaja v ozadju ne komentiraj, glej CNN pa nosi majico kjer piše "USA #1!" aja, pa vpiši se v vojsko da pomagaš širiti svobodo.. oz. terorizem..
lunajko222
# 10.07.2012 ob 10:51
@MZ, ..niti ne, samo njegov rok uporabe je iztekel.. lutka je lutka, samo ljudje hočejo svobodo, ..tako da ko imajo ljudje dovolj in protestirajo do konca-kot so to egipčani delali iskreno ker so si želeli konec diktature(in to delali brez podpore CIA-e ki bi jim dobavljala orožje s katerim bi vodili oboroženo vstajo kot v siriji) takrat pač ZDA vidi da je rok uporabe pošel za njihovega strička mubaraka..in ga potem zamenjajo z nekim novim agentom ki je preizkušen in je njihov-Morsi ki je študiral v ZDA. ... in vsi vemo kaj se zgodi ko nekdo "študira" v zda in potem postane voditelj v drugi državi-svoji državi.. ameriji imajo takih agentov za vsako državo..tko da če postane sila zamenjajo lahko vse voditelje za tele .. odrešitelje ali barak obame kot jim pravim..

sakašvili enako, živel v zda, študiral v zda.. dobesedno američani take dobesedno "gojijo" kot neke rastline v rastlinjaku, ter jih potem uporabijo če je potreba..

Za morsija še ni čisto 100% ali je njihov.. samo vem da če se izkaže za popolnoma neodvisnega od ameriških želja in zahtev ne bo dolgo na stolu ter ga bo vojska odstavila..

Koker sem rekel... edina revolucija je tista ki na žalost nasilno odstrani vse tuje elemente v vladi .. in teh elementov je gromozansko veliko..ni to en mubarak ali morsi tu pa tam..

ljudje nimajo želodca niti želje po krvavi revoluciji, .. razen če je podplačana in podprta z zunanje strani..

Glede na to da je do sedaj morsi izjavil da mora Asad odstopiti ter ni obsodil savdskega vmešavanja in podpiranje terorističnih wahabističnih celic v siriji z orožjem in denarjem mi da slutiti da je kljub vsemu v ameriškem žepu.. kar je v nasprotju z željami velike večine egipčanov ki so toliko pretrpeli ko so MIROVNO protestirali že leto in pol... ne vidim variante da se osamosvojijo od ameriškega vpliva.. če se po čudežu to zgodi sledijo sankcije, osamitev države, ter poimenovanje morsi predsednika v tirana, islamo-komunajzer-fašista..ter kasneje sledi osvobajanje aka bombardiranje.. tak je to naš svet..
MZ
# 10.07.2012 ob 09:58
Osebno sem mnenja, da je Mubarak storil nekaj, kar se je križalo z interesi Zahoda, zato je moral oditi. Morda se komu to glede na njegovo zlizanost z ZDA zdi nenavadno, ampak ni prvi ameriški zaveznik, ki ga je zrušila ravno CIA. Seznam je dolg - Manuel Noriega, Sadam Husein, Mohamed Reza Pahlavi,...
jure_bure
# 10.07.2012 ob 14:07
kratko in jedrnato, pričakovana situacija! pika!
Balaš Junior
# 10.07.2012 ob 09:43
Ljudje večinoma demokracijo dobijo še preden so zanjo sposobni. Ker se demokracije lahko učiš le v demokraciji sami. Tudi z egipčani ni nič drugače.

Je pa zanimiv zgodovinski premik... medtem ko se arabci premikajo k polnejši demokraciji, se Evropa oddaljuje od polne demokracije k večji moči neizvoljenih birokratov. In ni samoumevno, kaj od tega je bolj smiselno.
tristokosmatih
# 11.07.2012 ob 10:02
Lunajko,
Dobra analiza. Popravil bi te samo glete tega, čemur ti praviš "nesporazum na zahodni fronti". Po podpisu pakta o nenapadanju med Nemčijo in SZ, so se nenadoma ogrožene počutili Angleži (Kako se lahko stvari hitro spremenijo :D). Ob rusko nemški okupaciji Poljske, sta Anglija in Francija napovedali vojno Nemčiji. Tako je bil Hitler primoran zasesti Francijo, da si je zavaroval hrbet za kasnejšo vojno proti SZ.
10
# 10.07.2012 ob 11:07
Prvi hip se človeku zdi, da je zgoraj kakšna fotka od zadnjič s Pokljuke. Le zakaj :)
Llagavulin16
# 10.07.2012 ob 12:38
in spet smo pri zarotah.. vedno je kriva ZDA.. jao.. A ko je Kemal Ataturk ustanovil laično državo je bila tudi CIA vmes?? haha..
navaron
# 10.07.2012 ob 11:05
lunajko222
# 10.07.2012 ob 10:51
Prijavi neprimerno vsebino Glede na to da je do sedaj morsi izjavil da mora Asad odstopiti ter ni obsodil savdskega vmešavanja in podpiranje terorističnih wahabističnih celic v siriji z orožjem in denarjem mi da slutiti da je kljub vsemu v ameriškem žepu

Sicer tvojih litanij, cmerenja in hudih analitičnih tez niti ne prebiram ampak tole mi je pa padlo v oči "iz avijona"!! Družina Assad pa muslimanski bratje niso v neki ljubezenski zvezi v Siriji si z zakonom že 30 let ob glavo če si člana muslimanske batovščine, ki je bila nekdaj edina resna opozicija Hafezu! Tudi kaj je stric Hafez naredu leta 82 z njimi je že vsakemu poznano v glavnen hudi frendi. V egiptovski vladi so bratje (svoboda in pravičnost) in salafisti slednji niso nič drugega kot "satelitska" ispostava SA od tam se je razširo v Egipt od tam prihajajo penezi!!
Ampak če ni črno je belo če ni podpru asada (zakaj bi ga že???) je prodana ameriška duša uf, briljantni možgančki...
navaron
# 10.07.2012 ob 11:46
Že spet lapaš neumnosti in dolgovezeš z bedarijami, ki se jih nobenmu ne da brat! Z asadom imajo preprosto stare zamere, kje je razlog da bi ga podpru?? V načelnosti, ker ni obsodu SA "kolegov"??pejt spat...in tvoja
Ko je hrabri borec proti usa-zion zavojevalem eden in edni, verski voditelj hizbalaha Nasralismovas podpru Libijsko opozicijo ja tu je bil še en preblisk, kjer smo ga ujeli ane...
Gepard007
# 10.07.2012 ob 14:11
@Llagavulin16: Sem lih razmišljal kje jih tale lunajko pobira... Mora bit res hudo, če vidiš povsod samo ene zarote... Ta tip še v trgovine ne more it brez, da nebi videl kje kakega zarotniškega Američana ali pa izraelca :D
Kazalo