Sabra so aretirali septembra, ko je jezna množica obkolila njegovo hišo in ga obtožila širjenja protislamskega filma. Foto: EPA
Sabra so aretirali septembra, ko je jezna množica obkolila njegovo hišo in ga obtožila širjenja protislamskega filma. Foto: EPA

Sabra so prijeli septembra, potem ko so ga obtožili, da je na spletu objavil povezavo do filma Nedolžnost muslimanov, ki je povzročil ogorčenje med muslimani po svetu in pripeljal do številnih protestov v muslimanskih državah.

Egiptovski blogar je ateist, ki sicer izhaja iz koptske družine. Na obsodbo se lahko pritoži, če plača 167 dolarjev varščine, poroča BBC.

Sprva je bil Saber obtožen širjenja 14-minutnega filma, ki na žaljiv način prikazuje preroka Mohameda, kar pa je sam zanikal. Pozneje so ga obtožili kritičnih izjav glede islama in krščanstva, ki jih je policija domnevno odkrila na spletu in na njegovem domačem računalniku.

Gre za nov primer omejevanja svobode govora v Egiptu po padcu režima predsednika Hosnija Mubaraka pred skoraj dvema letoma.

Do obsodbe prihaja pred sobotnim referendumom o osnutku nove ustave, ki ga je pripravila večinsko islamistična ustavodajna skupščina, nasprotuje pa ji sekularna opozicija, saj po njihovem mnenju omejuje politične in verske svoboščine ter tepta pravice žensk.

V zadnjih dveh letih so bili v Egiptu priča porastu sojenja zaradi bogoskrunstva in veliko obtoženih izhaja iz koptske verske skupnosti, ki predstavlja okoli deset odstotkov prebivalstva.

Bogoskrunstvo je v najbolj poseljeni arabski državi že dolgo kaznivo dejanje. V osnutku nove ustave 44. člen prepoveduje žaljenje prerokov, a člen pred in za njim po drugi strani zagotavlja pravico do svobode prepričanja, mišljenja in izražanja.