Al Sisi je napadel položaje v Libiji in ZN pozval k odobritvi takšnih napadov. Foto: Reuters
Al Sisi je napadel položaje v Libiji in ZN pozval k odobritvi takšnih napadov. Foto: Reuters
Libijska skupina, povezana z Islamsko državo, je ubila 21 Koptov, kar je sprožilo napad egiptovskih zračnih sil. Foto: Reuters

"Ni druge izbire glede na dogovor med libijskim ljudstvom in vlado in glede na to, da so nas pozvali k ukrepanju," je dejal Al Sisi za francoski radio Europe 1. "Delovati moramo skupaj, da premagamo terorizem," je po poročanju agencije Reuters še dejal egiptovski predsednik, ki je oblast prevzel z državnim udarom julija 2013.

Egipt je v sosednji Libiji neposredno posredoval prvič v ponedeljek, potem ko je skupina, povezana z Islamsko državo, objavila posnetek, ki prikazuje obglavljanje 21 egiptovskih kristjanov.

Kot je dejal Al Sisi, je bila operacija zveze Nato leta 2011, s katero je bil z oblasti odstranjen dolgoletni libijski diktator Moamer Gadafi, "nedokončana misija". Nato je Libijo napadel zato, da bi zaščitil civilno prebivalstvo pred Gadafijevimi silami, nato pa ni preprečil zdrsa države v kaos po Gadafijevem padcu in umoru.

"Zapustili smo libijsko ljudstvo kot zapornika ekstremističnih milic," je dejal egiptovski predsednik, poroča Reuters. V napadu egiptovskih letal je po poročanju Al Džazire umrlo najmanj sedem ljudi, med njimi tudi trije otroci. Mednarodno priznana libijska vlada je napad Egipta sicer označila za "terorizem" in "kršenje mednarodnega prava".

Tudi Italija poziva ZN k dejanjem
Italijanski premier Matteo Renzi je prav tako pozval ZN k ukrepanju, a ni pojasnil, ali bo Italija podprla kakršno koli neposredno vojaško operacijo v Libiji.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni in obrambni minister Roberta Pinotti sta dejala, da bi se bil Rim pripravljen pridružiti vojaškemu posredovanju, a je Renzi ustavil konje in dejal, da je pomembno izogniti se "histeriji" in da mora imeti vsako dejanje mandat Združenih narodov.

Al Sisi je libijske milice pozval k razorožitvi, svet pa je pozval k pošiljanju orožja libijski mednarodno priznani vladi v Tobruku na zahodu države. Tripolis so namreč zasedli vladni nasprotniki. Tudi vlada v Tobruku je pozvala k odpravi prepovedi prodaje orožja. To bi ji namreč pomagalo prevzeti nadzor nad državo.

VS ZN-a o Libiji
O razmerah v Libiji bo v sredo razpravljal Varnostni svet ZN-a. Seje se bo udeležil tudi egiptovskih zunanji minister Sameh Šukri, ki bo imel tudi dvostranske sestanke s predstavniki članic Varnostnega sveta in arabskih držav.

Po podatkih ZN-a je zaradi spopadov širom Libije razseljenih najmanj 400.000 ljudi.