Tantavi in Morsi sta se razšla. Foto: EPA
Tantavi in Morsi sta se razšla. Foto: EPA

Iz urada predsednika niso pojasnili podrobnosti za odločitev Morsija, ki je na nedavnih predsedniških volitvah zmagal kot kandidat Muslimanske bratovščine, ta pa je že od strmoglavljenja nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka v napetih odnosih z vojsko in njenim zdaj že upokojenim vodjo maršalom Tantavijem.

General Asar, ki je postal namestnik novega obrambnega ministra, je povedal, da je predsednikovo odločitev ukaza o upokojitvi sprejel po posvetovanju s Tantavijem in vojaškim svetom.

Za naslednika Tantavija, ki je bil tudi na položaju obrambnega ministram je Morsi imenoval generala Abdela Fataha Al Sesija. Upokojitve je bil deležen tudi načelnik generalštaba egiptovske vojske Sami Anan, ki ga bo zamenjal general Sidki Sobi.

Morsi je tudi preklical ustavna dopolnila, s katerimi je vojska pred prenosom oblasti na predsednika omejila njegove pristojnosti in si podelila več moči. Vojska je tudi razpustila parlament, v katerem je imela večino Muslimanska bratovščina in drugi islamisti.

Tantavi je kar 20 let služil kot obrambni minister v Mubarakovem režimu in po njegovem padcu je z vodenjem vrhovnega vojaškega sveta postal dejanski voditelj države. Med množičnimi protesti je obrnil hrbet Mubaraku, ko je zavrnil posredovanje vojske proti protestnikom, ki pa mu vseeno niso zaupali, saj je bil preveč povezan z nekdanjim režimom.

Tudi v novi egiptovski vladi premierja Hešama Kandila, ki je prisegla v začetku avgusta, je Tantavi ohranil položaj obrambnega ministra.