Proti vodji prepovedane Muslimanske bratovščine Mohamedu Badieju so na kar dveh ločenih sodnih postopkih zahtevali smrtno obsodbo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Proti vodji prepovedane Muslimanske bratovščine Mohamedu Badieju so na kar dveh ločenih sodnih postopkih zahtevali smrtno obsodbo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Obsojeni so krivi napada na policijsko postajo 14. avgusta lani v kraju Minya, v katerem je bil ubit policist. Napad se je zgodil po tem, ko je policija razgnala množico protestnikov v Kairu, sicer podpornikov Mursija, med protesti pa je umrlo več sto ljudi.

Odvetniki obsojencev trdijo, da še vedno obstaja možnost razveljavitve obsodbe po vložitvi pritožbe. Na ločenem sojenju Badieju in še 13 drugim obtoženim pa so v torek prav tako predlagali smrtno obsodbo zaradi lanskih izgredov v državi.

Aretiranih več kot tisoč članov bratovščine
Odločitev sodišča je bila izrečena le dva tedna po tem, ko je prisegel novoizvoljeni egiptovski predsednik in nekdanji poveljnik vojske Abdel Fatah Al Sisi, ki je bil izvoljen na majskih volitvah.

Al Sisi je julija lani kot poveljnik vojske sodeloval pri odstavitvi predsednika Mohameda Mursija. Tudi Mursi, ki je prvi egiptovski predsednik, izvoljen na prvih demokratičnih volitvah v zgodovini države, je član Muslimanske bratovščine. Po preobratu na vrhu države je bila politična stranka oziroma skupina razglašena za "teroristično organizacijo". Od decembra lani je bilo aretiranih več kot tisoč njenih pripadnikov.

Mursija sojenje še čaka
Isto sodišče v Minyi je bilo deležno mednarodne kritike, ko je zaradi istega vzroka na smrt obsodilo 529 članov Muslimanske bratovščine, a je pozneje sodišče 37 sodbo spremenilo v dosmrtno zaporno kazen.

Nekdanji egiptovski predsednik Mohamed Mursi je v zaporu vse od njegove odstavitve. Sodijo mu zaradi spodbujanja k ubijanju opozicijskih protestnikov decembra 2012 pred predsedniško palačo. Mursiju bodo sodili tudi zaradi suma vohunjenja in sodelovanja s palestinskim gibanjem Hamas.