EU je s pomočjo dogovora s Turčijo zajezil prihod migrantov v Evropo. Foto: EPA
EU je s pomočjo dogovora s Turčijo zajezil prihod migrantov v Evropo. Foto: EPA

Od dodatnih 47 milijonov evrov bo 20 milijonov evrov namenjenih okrepitvi zmogljivosti turške obalne straže pri izvajanju iskalnih in reševalnih akcij, 27 milijonov evrov pa bo namenjenih za izobraževanje in socialno podporo sirskim beguncem v okviru regionalnega skrbniškega sklada Evropske unije za odziv na krizo v Siriji.

Evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je dejal, da EU tako uresničuje svojo zavezo za hitro izvajanje dogovora s Turčijo za pomoč beguncem.

Prioriteta izobraževanje begunskih otrok
"Naša pomoč za boljše uravnavanje migracijskih tokov je namenjena reševanju življenj migrantov in beguncev ter boju proti nezakonitim migracijam in trgovini z ljudmi,"
je ob tem povedal Hahn. Dodal je, da je glavna prioriteta dostop do izobraževanja za begunske otroke in mlade Sirce.

Nova podpora je del pospešenega izvajanja dogovora s Turčijo, ki je bil sprejet marca letos in predvideva, da naj bi vse nezakonite prebežnike, ki bodo prišli na grške otoke iz Turčije, vrnili v Turčijo. Hkrati dogovor predvideva, da bodo za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v EU.

Skupaj šest milijard evrov
Dogovor tudi predvideva pospešitev izplačila že dogovorjenih treh milijard evrov pomoči sirskim beguncem v Turčiji in da bo EU, ko bodo ta sredstva v celoti porabljena, do konca leta 2018 namenil še dodatne tri milijarde evrov.