Eksplozijo v ladjedelnici je bilo mogoče videti iz več delov Mumbaja. Foto: Reuters
Eksplozijo v ladjedelnici je bilo mogoče videti iz več delov Mumbaja. Foto: Reuters
Mumbaj
Reševalna akcija je potekala več ur, a je bilo za mornarje že prepozno. Foto: Reuters
Tragedija na indijski podmornici

Eksplozija je zabobnela okoli polnoči v ladjedelnici v Mumbaju, kjer je bila podmornica INS Sindhurakšak zasidrana. Na kraj nesreče so takoj prišli gasilci, ki pa so potrebovali več ur, da so pogasili požar. Indijski mediji poročajo, da je podmornica močno poškodovana in da se je že začela potapljati, na prizorišče pa so takoj, ko so pogasili požar, prispele reševalne ekipe in potapljači.

Številnim mornarjem se je po eksploziji uspelo rešiti, saj so poskakali v morje. Nekateri so bili ranjeni, zato so jih odpeljali v bolnišnice, 18 mornarjev pa je bilo ujetih v podmornici. "Na krovu podmornice je še vedno nekaj ljudi, ki jih skušamo rešiti. Mislimo, da gre za 18 ljudi," je povedal tiskovni predstavnik mornarice PVS Satiš in dodal: "Ne bomo odnehali, dokler jih ne bomo rešili."

Obrambni minister: Člani posadke umrli
Indijski obrambni minister je kmalu zatem sporočil, da so mornarji, ujeti v podmornici, umrli. "Žalosten sem, zaradi vseh pripadnikov mornarice, ki so v službi državi izgubili življenje," je povedal minister A. K. Anthony, ki je še dodal, da je nesreča ena največjih tragedij v zadnjem času. Natančnega števila žrtev ni sporočil.

Kaj je povzročilo eksplozijo, še ni znano, posnetki na indijski televiziji pa prikazujejo velik plamen, ki je zajel podmornico, dim pa je bilo mogoče videti v več delih mesta.

Ruska podmornica pred kratkim posodobljena
INS Sindhurakšak je ena izmed desetih podmornic, ki jih je indijska mornarica med letoma 1986 in 2000 kupila od Rusije. Opremljena je z ruskim raketnim sistemom Club-S. Podmornico so lani poslali nazaj v Rusijo, kjer so jo pregledali in posodobili, preizkus nove opreme pa se je začel oktobra lani.

Lani je Indija od Rusije za deset let najela jedrsko podmornico Nerpa, zanjo pa je plačala skoraj milijardo dolarjev. Tako je Indija postala ena izmed maloštevilnih držav po svetu, ki imajo jedrske podmornice. Indija in Rusija sta dolgoletni zaveznici, Rusija pa zagotavlja približno 70 odstotkov indijske vojaške opreme.

Indija pred dnevi predstavila letalonosilko
Pred nekaj dnevi je Indija splavila svojo prvo, 260 metrov dolgo in 60 metrov široko doma narejeno letalonosilko INS Vikrant, ki je pomembna prelomnica pri krepitvi njenih obrambnih sposobnosti. V polno uporabo bo indijski mornarici na voljo sicer šele leta 2018, do takrat pa jo bodo intenzivno preizkušali.

Tragedija na indijski podmornici