Eksplozija je bila tako močna, da so se stresle tudi sosednje stavbe. Foto: EPA
Eksplozija je bila tako močna, da so se stresle tudi sosednje stavbe. Foto: EPA

Egiptovska tiskovna agencija MENA, ki se sklicuje na varnostne vire, poroča, da so napadalci pod avtomobil v bližini konzulata namestili bombo in jo sprožili na daljavo.

Eksplozija je odjeknila v soboto zjutraj, ko je konzulat zaprt, poleg tega pa zaradi svetega meseca ramazan na cesti ni bilo veliko ljudi. V napadu je bilo močno poškodovano poslopje konzulata, eksplozijo pa se je slišalo tudi v sosednje soseske.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, ki je sporočila, da je bilo v avtomobilu bombi podtakjenih 450 kilogramov eksploziva.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je dejal, da v napadu ni bil ranjen noben italijanski državljan, ob tem pa zagotovil, da se Italija ne bo pustila ustrahovati.

Nasilje se povečuje
Do zdaj so take napade izvajali islamski skrajneži, ki so imeli za tarčo pripadnike varnostnih sil. Nasilje islamskih skrajnežev se je začelo stopnjevati po vojaški odstavitvi predsednika Mohameda Mursija pred dvema letoma. Najhuje je na Sinaju, ki je bil v zadnjih dveh letih priča nizu smrtonosnih napadov, predvsem na vojake in policiste, ki so zahtevali več sto žrtev.

V zadnjem času je sicer prišlo do porasta napadov na turistične tarče, med drugim se je v bližini starodavnega templja Karnak v Luksorju razstrelil samomorilski napadalec. Nekateri že opozarjajo, da bi lahko islamski skrajneži tarče razširili tudi na zahodnjake.

Pred dvema tednoma je bil v napadu z avtomobilom bombo ubit glavni državni tožilec.

Egiptovski predsednik Abdul Fatah Al Sisi je v zadnjih tednih napovedal, da bo zatrl nasilje islamskih skrajnežev, ki jih je označil za eno največjih groženj državi.