V začetku oktobra je WikiLeaks, ki ga je ustanovil Assange, praznoval 10-letnico. Foto: EPA
V začetku oktobra je WikiLeaks, ki ga je ustanovil Assange, praznoval 10-letnico. Foto: EPA

WikiLeaks je namreč predtem obtožil ZDA, da so od Ekvadorja zahtevale prekinitev dostopa do spleta zaradi objave dokumentov o kandidatki za predsednico ZDA Hillary Clinton. V State Departmentu so navedbe zavrnili rekoč, da "to preprosto ni res".

V izjavi je ekvadorsko zunanje ministrstvo sporočilo, da je odločitev WikiLeaksa, da objavi dokumente, ki bi lahko vplivali na izid ameriških predsedniških volitev, v celoti njegova odgovornost, in poudarilo, da se Ekvador ne želi vmešavati v volilni proces. "Zaradi tega Ekvador izvaja svojo suvereno pravico in začasno omejuje dostop do komunikacijskega sistema na svojem veleposlaništvu v Veliki Britaniji," so zapisali v izjavi in dodali, da se Ekvador ni uklonil pritisku nobene druge države.

WikiLeaks je predtem sporočil, da so Assangeu dostop do spleta prekinili v soboto zvečer, kmalu po objavi dokumentov o govorih Hillary Clinton za Goldman Sachs. Organizacija že nekaj časa objavlja različne dokumente, povezane s kampanjo Hillary Clinton, med njimi so trije njeni plačani govori za investicijsko banko Goldman Sachs, katerih objavo so v njenem taboru dolgo zavračali. Govori razkrivajo njene tesne vezi z upravo banke, kar pa, kot piše BBC, naj ne bi zamajalo zaupanja vanjo med demokrati. V govoru na konferenci banke v Južni Karolini nekaj mesecev po odhodu z mesta državne sekretarke leta 2013 je Clintonova med drugim dejala tudi, da bi v Siriji posredovala na skrivaj. Za govor je prejela okoli 225.000 dolarjev.

V štabu Clintonove trdijo, da so v ozadju vdorov v njihove spletne dokumente ruski hekerji, ki naj bi tako spodkopavali demokratični proces, niso pa potrdili ali zanikali (ne)pristnosti dokumentov.

Štiri leta življenja na veleposlaništvu
Assange se je leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, s čimer se je izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu. Vse od tedaj je njegovo gibanje omejeno na poslopje veleposlaništva. Ustanovitelj WikiLeaksa ostro nasprotuje izročitvi Švedski zaradi bojazni, da bi ga Stockholm izročil ZDA, ki pa bi mu sodili zaradi objave več sto tisoč zaupnih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov.

Ekvadorska vlada je avgusta letos sicer privolila, da Švedski dovoli zaslišanje Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.