Krimski polotok sam ne more proizvesti dovolj električne energije in je odvisen od Ukrajine. Foto: Reuters
Krimski polotok sam ne more proizvesti dovolj električne energije in je odvisen od Ukrajine. Foto: Reuters
Krim ostal brez elektrike

"Krim je popolnoma odrezan," je sporočil direktor krimske energetske družbe Krimenergo Viktor Plakida.

Skoraj dva milijona prebivalcev Krimskega polotoka, ki si ga je Rusija priključila marca lani po zamenjavi oblasti v Kijevu, je pri oskrbi z elektriko še vedno odvisno od Ukrajine.

Krimske oblasti so po navedbah BBC-ja sporočile, da jim je s pomočjo generatorjev delno uspelo vzpostaviti električno povezavo z mesti Simferopol, Jalto in Saki. Delovanje bolnišnic naj ne bi bilo moteno, saj bodo elektriko dobile od lastnih virov. Zaradi električnega mrka je krimsko ministrstvo za izredne razmere razglasilo izredne razmere.

Zaradi napadov je bila prekinjena dobava elektrike po vseh štirih daljnovodih, ki iz Ukrajine vodijo proti Krimu. Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije, ki prikazujejo zastave krimskih Tatarov na poškodovanih električnih drogovih.

Tatari in desničarji ovirajo popravilo
Ukrajinske oblasti so sporočile, da so se soočile z aktivisti, ko so skušale popraviti poškodovane električne drogove. Aktivisti so pripadali krimskim Tatarom in skrajno desničarskemu ukrajinskemu gibanju Desni sektor. Prišlo je do spopada s policisti, pri čemer je bilo ranjenih sedem aktivistov, enega policista pa so zabodli.

Za popravilo poškodovanih drogov in obnovitev dobave električne energije naj bi ukrajinska stran potrebovala dva dni. Namestnik krimskega premierja Mihail Šeremet je povedal, da lahko Krim sam zadosti le polovici lastnih potreb po električni energiji.


Krim ostal brez elektrike