Brazilska policija je svoje posebne sile poslala v boj v favele pred tremi leti. Foto: EPA
Brazilska policija je svoje posebne sile poslala v boj v favele pred tremi leti. Foto: EPA
Kmalu bodo vse oči intenzivno uprte v Brazilijo, ki leta 2014 gosti svetovno nogometno prvenstvo, dve leti pozneje pa še poletne olimpijske igre. Foto: EPA
Policija v Riu de Janeiru se ponaša, da jim v zadnjih 'čistilnih' akcijah po favelah ni bilo treba izstreliti niti enega strela. Foto: EPA

Akcija je del policijske kampanje, ki si prizadeva pregnati močno oborožene mamilarske tolpe iz mestnih favel, ki jim že desetletja vladajo prekupčevalci z mamili.
Oblasti so se zavezale, da bodo ofenzivo nadaljevale in stabilizirale varnostne razmere v Riu de Janeiru pred svetovnim nogometnim prvenstvom leta 2014 in olimpijskimi igrami leta 2016, poroča AP. Oblasti tudi računajo na ta dva velika dogodka, da bosta izpostavila Brazilijo kot vzhajajočo svetovno gospodarsko, politično in kulturno velesilo.
"Rocinha je ena izmed strateško najpomembnejših točk za policijski nadzor v Riu," je povedal Paulo Storani, svetovalec za varnost in nekdanji načelnik elitne policijske enote BOPE, ki je na čelu akcije. "Čistilna akcija v Rocinhi pomeni, da so oblasti zaprle varnostni obroč okoli območij, ki bodo gostila večino dejavnosti ob olimpijskih igrah in svetovnem nogometnem prvenstvu."

O posebnih policijskih enotah BOPE je bil leta 2007 posnet film Elitni vod (Tropa de elite). Film je doživel izjemen mednarodni uspeh, v Braziliji pa je postal kulturni fenomen. Oktobra letos je premiero doživelo nadaljevanje, Elitni vod 2, ki si ga lahko ogledate tudi na letošnjem Liffu.

Ločnica med bedo in rajem
V faveli Rocinha živi okoli 100.000 ljudi v provizoričnih barakah, ki se raztezajo po pobočju, ki ločuje nekatere izmed najbogatejših sosesk Ria. Lokacija je Rocinho naredila za eno najbolj dobičkonosnih in največjih točk za distribucijo mamil v mestu. Po nekaterih ocenah tolpa "Prijatelji prijateljev", ki nadzoruje Rocinho in sosednjo favelo Vidigal, na leto od mamil zasluži več kot 50 milijonov dolarjev. Večji del prodaje opravijo s turisti v luksuznih obalnih soseskah Leblon, Ipanema in Copacabana ter z Brazilci srednjega in višjega razreda, ki tam živijo.
"Ta akcija pomeni hud udarec za strukturo trgovine z mamili v Riu in za drugo največjo mamilarsko združbo," je dejal Storani. "Poleg tega pa je preprosto tudi zaradi velikega števila ljudi, ki se tu giblje, bistvenega pomena, da se to območje zavaruje."

Akcija se je začela leta 2008
Akcijo v Rocinhi izvajajo ob koncu izjemno uspešnega leta v boju proti mamilarskim tolpam, ki vladajo več kot polovici od tisoč favel Ria, kjer živi približno ena tretjina 6-milijonskega prebivalstva mesta. Program nameščanja stalnih posebnih policijskih enot v favele se je začel leta 2008.
Favele, ki so si jih najprej izbrali za tarče, niso bile med najnasilnejšimi. A novembra lani so tolpe udarile nazaj s serijo napadov, ki so vključevali zažiganje avtobusov, oborožene rope voznikov na avtocestah, ustrahovanje in vsesplošni kaos. Vse skupaj je trajalo teden dni, umrlo pa je najmanj 36 ljudi, večinoma prekupčevalci.
Prijetje kralja
Porast nasilja je spodbudil policijo, da je brez velikega načrtovanja vdrla v Alemao, zloglasen kompleks favel na severu Ria de Janeira. V roku nekaj ur je policija mesto zavzela, a večina vodij tolp je pobegnila. Leto dni pozneje je bila operacija v Rocinhi precej skrbneje načrtovana. Predstavniki policije so naznanili, kdaj nameravajo izvesti akcijo.
To taktiko so uporabili že prej in pravijo, da se s tem zmanjšajo strelski spopadi med vdori, vodje tolp pa bodisi pobegnejo bodisi preprosto odložijo orožje pred prihodom policije. V akcijo je vključenih okoli 2.000 policistov.

V zadnjih dneh je policija postavila cestne blokade na vstopnih točkah v Rocinho, da bi zajela narkokralje. To se jim je obrestovalo v četrtek, ko so zajeli Antonia Bonfima Lopesa, znanega kot "Nem", najbolj iskanega trgovca z mamili v Riu de Janeiru. Skupaj z njim so bili zajeti tudi njegovi najvišji sodelavci.