Za preprečitev širjenja ebole je pomembno tudi ozaveščanje prebivalcev. Foto: EPA
Za preprečitev širjenja ebole je pomembno tudi ozaveščanje prebivalcev. Foto: EPA

Po podatkih, ki jih je do 23. novembra zbrala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), je bilo skupno v osmih državah okuženih 15.935 ljudi. Od vseh žrtev jih samo 15 ne prihaja iz Liberije, Sierre Leone in Gvineje, ki so najbolj prizadete države in kjer so v zadnjem tednu zabeležili 600 novih primerov.

Do zdaj je bila med tremi zahodnoafriškimi državami najbolj prizadeta Liberija, kjer se je okužilo 7.168 ljudi, a bi jo znala kmalu prehiteti Gvineja, ki ima trenutno 6.599 okuženih. Najhuje je v prestolnici Freetown ter na zahodu in severu države. Oblasti v Sierri Leone so na ZDA naslovile prošnjo za vojaško pomoč v boju proti hitro nalezljivemu virusu.

V Sierri Leone in Liberiji je izoliranih manj kot 70 odstotkov okuženih, kar je še daleč od ciljev WHO-ja, ki si je zastavil, da bodo do konca leta izolirani vsi bolniki. Prav izolacija je eden ključnih dejavnikov boja proti najhujši epidemiji ebole do zdaj.

Ukrepati je treba takoj
Belgijski znanstvenik Peter Piot, vodilni strokovnjak za ebolo, ki je pred skoraj štirimi desetletji tudi prvi odkril virus, je dejal, da bi se lahko epidemija ebole še zaostrila, preden bo šlo na bolje, čeprav pričakuje, da se bo število okuženih zmanjševalo do novega leta.

Po njegovih besedah je še daleč do konca epidemije, a zaradi obsežnih naporov na vseh ravneh bomo kmalu priča upadu eksponentne rasti števila okuženih, a do popolne ustavitve virusa je še dolga in naporna pot.

"Ne smemo pozabiti, da se je vsa epidemija začela pri enem človeku - z drugimi besedami, ne bo konec, dokler ne bo umrl ali okreval zadnji posameznik z ebolo, ne da bi okužil druge ljudi," je pojasnil Piot in dal za primer Nigerijo in Senegal, ki sta se uspešno spopadla z virusom in sta že nekaj časa brez novih okuženih.

"Če ukrepaš zgodaj in imaš voljo, se da premagati ebolo," je še dejal.