Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan želi v državi znova uvesti smrtno kazen. Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan želi v državi znova uvesti smrtno kazen. Foto: Reuters

"Kmalu, zelo kmalu, ne jezite se," je Erdogan odgovoril množici, ki je vzklikala, da hočejo smrtno kazen za organizatorje poskusa državnega udara julija letos takoj. Kdaj se bo to zgodilo, ni povedal, je pa zavrnil kritike Zahoda v zvezi s tem, češ da ne štejejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vlada bo predlog poslala v parlament. In prepričan sem, da bo parlament predlog potrdil, in jaz bom zakon, ko ga bom dobil v roke, ratificiral," je dodal.

Ostra kritika EU-ja
Napoved je sprožila ostre kritike EU-ja, s katerim se Turčija pogaja o članstvu. V Turčiji so namreč smrtno kazen ukinili leta 2004, Erdogan pa je kmalu po poskusu državnega udara napovedal možnost njene ponovne uvedbe.

"Zahod pravi to, Zahod pravi ono. Ampak, oprostite, kar šteje, ni tisto, kar pravi Zahod, temveč tisto, kar pravi naš narod," je na slovesnosti ob odprtju postaje hitre železnice v Ankari dejal Erdogan.

V Turčiji so v okviru čistk po poskusu puča, za katerega Erdogan obtožuje v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, aretirali več kot 35.000 ljudi.