Cavusoglu naj bi v Rotterdamu nagovoril zbrane na turškem konzulatu. Podobno je pred dnevi nagovoril zbrane na turškem konzulatu v Hamburgu (na fotografiji). Foto: EPA
Cavusoglu naj bi v Rotterdamu nagovoril zbrane na turškem konzulatu. Podobno je pred dnevi nagovoril zbrane na turškem konzulatu v Hamburgu (na fotografiji). Foto: EPA
Mark Rutte
Nizozemski premier Mark Rutte je sporočil, da so se za prepoved pristanka letala s turškim zunanjim ministrom odločili iz varnostnih razlogov. Foto: EPA

"Turške oblasti so javno grozile s sankcijami, zaradi česar je nemogoče doseči razumno rešitev. Zato bo Nizozemska zavrnila prošnjo za dovoljenje za pristanek ministrovega letala," so v sporočilu o prepovedi pristanka letala s turškim zunanjom ministrom Mevlütom Cavusoglujem zapisali na nizozemski vladi.

Odločitev Nizozemcev je razjezila turške oblasti, ki so že poklicale na pogovor nizozemskega odpravnika poslov v Turčiji, predvsem pa je bil oster turški predsednik Erdogan. Na zborovanju v Carigradu je dejal, da "Nizozemci nimajo pojma o politiki ali mednarodni diplomaciji ..., ti ostanki nacizma, fašisti so."

Opozoril je, da lahko Ankara zaradi te poteze prepreči vstop nizozemskim diplomatom v Turčijo. "Da vidimo, kako bodo vaša letala odslej prišla v Turčijo," je dejal v nagovoru množici v Carigradu. Ob tem je dodal, da to velja za diplomate, in ne za vse nizozemske državljane. Poudaril je, da Turčija ne bo klonila pod pritiskom, temveč bo nadaljevala predreferendumsko kampanjo.

V odzivu na njegovo izjavo je nizozemski premier Mark Rutte dejal, da sicer razume jezo Turkov, Erdoganove besede pa je označil za popolnoma neprimerne.

Mestne oblasti v Rotterdamu so že prejšnji petek prepovedale zborovanje v podporo aprilskemu referendumu, na katerem bodo turški volilni upravičenci odločali o razširitvi predsedniških pooblastil. Cavusoglu se je kljub nasprotovanju nizozemskih oblasti odpravil na Nizozemsko, da bi nagovoril zbrane na turškem konzulatu v Rotterdamu, a mu niso dovolili pristati. Nizozemske oblasti je že prej obtožil, da s turškimi državljani ravnajo kot s talci in da omejujejo njihove stike z Ankaro.

"Če bo moj odhod na Nizozemsko povečal napetosti, pa naj jih", je pred odhodom na Zahod dejal za tv-postajo CNN Turk. "Kako jim bo moj obisk škodoval? Sem zunanji minister in lahko grem, kamor hočem."

Turška ministrica za družino in socialno politiko Fatma Kaya, ki se mudi v Nemčiji, je napovedala, da bo potovala v Rotterdam po cesti.

Rutte: Treba je spoštovati javni red in mir
Nizozemski premier Mark Rutte je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da "imajo številni nizozemski državljani turškega rodu pravico glasovati glede sprememb turške ustave. Nizozemska vlada nima nič proti zborovanjem v naši državi, kjer jih bodo informirali o tem. Toda ta zborovanja ne smejo povečevati napetosti v naši družbi, in vsakdo, ki jih želi organizirati, mora spoštovati navodila oblasti, zato da sta zagotovljena javni red in mir."

Pred zapletom v Rotterdamu je več evropskih mest prepovedalo zborovanja, na katerih je bila napovedana tudi udeležba turških ministrov in drugih uradnikov. Ankara se je na te prepovedi ostro odzvala.

Turki po Nemčiji še v spor z Nizozemci
Turki po Nemčiji še v spor z Nizozemci