Erdogan ne skriva, da je meril precej višje. Foto: Reuters
Erdogan ne skriva, da je meril precej višje. Foto: Reuters

"Vsi bi morali dati svoj ego na stran in vlada mora biti oblikovana čim prej v okviru ustavnega procesa," je v svoji prvi izjavi v javnosti, odkar je njegova stranka izgubila absolutno večino v parlamentu, menil turški predsednik. "Turčije ne moremo pustiti brez vlade, brez vodje. Tisti, ki so ujetniki svojih egov, tega ne bodo mogli upravičiti ne zgodovini in ne našemu narodu," je bil odločen.

Izrazil je sicer optimizem, da volilni izid "zagotovo ne pomeni, da bo Turčija ostala brez vlade", in upanje, da je političnim strankam "ljubša rešitev kot pa kriza".

Vladajoči AKP je na nedeljskih volitvah sicer znova prejel največ glasov, a je prvič po letu 2002 izgubil absolutno večino v parlamentu. Poznavalci načeloma pričakujejo oblikovanje koalicijske vlade, a premier Ahmet Davutoglu v sredo ni izključil niti možnosti predčasnih volitev, če bi koalicijski pogovori propadli.

Hud osebni poraz
Volitve veljajo predvsem za hud osebni poraz Erdogana, ki že več kot desetletje najprej kot premier in zdaj kot predsednik dominira v turški politiki. Upal je namreč, da bo AKP prejel kar dvotretjinsko večino v parlamentu, tako da bi lahko spremenil ustavo in v Turčiji uvedel predsedniški sistem.

Glede samega izida volitev sicer Erdogan meni, da je odraz "volje ljudi", ki jo mora vsak spoštovati, in da "bi morale politične stranke to (politično) sliko pravilno tolmačiti".