Erdogan si želi s predčasnimi volitvami utrditi oblast. Foto: Reuters
Erdogan si želi s predčasnimi volitvami utrditi oblast. Foto: Reuters
Bahceli in Erdogan sta se pogovarjala poldrugo uro. Foto: Reuters

V kratki televizijski izjavi po srečanju z vodjo ultranacionalistične stranke MHP Devletom Bahcelijem v Ankari je kot razlog za hiter prehod v predsedniški sistem navedel "pospešen razvoj dogodkov v Siriji" in potrebo po hitrem sprejemu pomembnih gospodarskih odločitev. Volilni komisiji je naložil, da začne priprave.

Z Bahcelijem se je srečal, potem ko je ta v torek pozval k predčasnim volitvam. S pozivom je presenetil politične opazovalce, saj je Erdogan večkrat vztrajal, da predčasnih volitev ne bo, zanikal je tudi govorice o njih.

Bahceli, 70-letni veteran turške politike, je sicer menil, da bi morale biti predčasne volitve 26. avgusta letos. Redne volitve so bile predvidene 3. novembra 2019, pred tem pa marca istega leta lokalne.
Datum, ki ga je danes sporočil Erdogan, je tako še bolj zgoden. Posledica bo intenzivna in pospešena volilna kampanja, medtem ko želi opozicija na volitvah izzvati Erdogana.

Bahceli in Erdogan sta na srečanju v predsedniški palači v Ankari govorila uro in pol, nato pa je Erdogan, kar zanj ni običajno, slovesno sporočil odločitev ob navzočnosti članov svoje vladne stranke AKP.

Za uveljavitev predsedniškega sistema
Volitve so pomembne, saj bodo pomenile uveljavitev predsedniškega sistema, ki je bil potrjen 16. aprila lani na za opozicijo spornem ustavnem referendumu. V skladu z ustavnimi spremembami bo lahko 64-letni Erdogan znova potrjen za petletni, še okrepljen predsedniški mandat, potem ko je že 15 let na čelu države ali vlade.

Volitve bodo potekale tri tedne pred drugo obletnico poskusa državnega udara 15. julija 2016, od katerega v državi veljajo izredne razmere in so se zaradi obsežnih čistk na vseh ravneh družbe zaostrili odnosi z Zahodom.

Bahceli, ki je bil nekoč zelo kritičen do Erdogana, se je po neuspelem državnem udaru vzpostavil kot eden njegovih glavnih zaveznikov. Sklenila sta tudi že dogovor o sodelovanju na prihodnjih volitvah, tako da Erdogan njegovega poziva k predčasnim volitvam ni mogel ignorirati.

Poznavalci menijo, da bi bil lahko vzrok za predčasne volitve želja, da bi prehiteli morebitno poslabšanje gospodarskih razmer, ki se nakazuje zaradi visoke inflacije, deficita in potrebe po prestrukturiranju dolga glavnih podjetij. Erdogan naj bi želel tudi unovčiti priljubljenost trenutne turške ofenzive proti kurdskim upornikom v Siriji.

Kemal Kilicdaroglu, vodja glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP), je sicer že v torek pozdravil morebitne predčasne volitve, na katerih pričakuje odhod AKP-ja z oblasti.