V spomin na Berkina Elvana se ljudje že ves teden zbirajo na ulicah turških mest. Foto: Reuters
V spomin na Berkina Elvana se ljudje že ves teden zbirajo na ulicah turških mest. Foto: Reuters

V svojem političnem govoru pred lokalnimi volitvami, ki bodo 30. marca, je premier Erdogan dejal, da je bil najstnik povezan s terorističnimi organizacijami. "Deček z jeklenimi frnikolami v žepih, s katapultom v roki, z obrazom, prekritim s šalom, ki so ga v svoje vrste sprejele teroristične organizacije, je bil žrtev solzivca," je dejal v govoru, ki ga je predvajala državna televizija. Tuji mediji poročajo, da bodo Erdoganove besede zagotovo še zaostrile politične napetosti.

Erdogan je dejal še, da nasilja ne bo več toleriral. "Nikoli ne bomo dopustili, da bi ulice postale bojišča," je dejal in svoje nasprotnike znova obtožil, da skušajo vnesti nemir v turško družbo pred lokalnimi volitvami. Erdogan je namreč obljubil, da bo odstopil, če se njegova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) ne bo odrezala dovolj dobro.

Berkina Elvana solzivec zadel po nesreči
15-letnega Berkina Elvana je 16. junija lani, v času protivladnih protestov, kot mimoidočega v glavo zadel solzivec, ki ga je izstrelila policija. Devet mesecev je bil v komi, v torek pa je umrl. Njegova smrt je sprožila nove množične proteste v več kot 30 mestih v Turčiji.

Elvanov pogreb je potekal v sredo v Carigradu, kjer se je znova zbralo na tisoče protestnikov, policija pa je, da bi jih razgnala, na trgu Taksim znova uporabila solzivec.