Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zanikal obtožbe Rusije, da Turčija kupuje nafto od džihadistične skupine Islamska država (IS). Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes zanikal obtožbe Rusije, da Turčija kupuje nafto od džihadistične skupine Islamska država (IS). Foto: Reuters
Su-24
Turčija že vseskozi zatrjuje, da je sestrelila neznano letalo. Lovski bombnik Su-24 je edino vojaško letalo, ki ga v Siriji uporabljata tako Sirija kot Rusija, a ruska letala vedno letijo v paru, tako pa je bilo tudi v torek, ko se je zgodil hud incident med članico Nata in glavnim zaveznikom Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin sta že od začetka vojne v Siriji na nasprotnih bregovih, torkov incident pa je turško-ruske odnose potisnil v nevarne vode obtožb in groženj. Foto: Reuters
Ostre besede med Rusijo in Turčijo

"Od turškega vodstva še vedno nismo slišali nobenega opravičila, pa tudi nobenega predloga o nadomestilu za povzročeno škodo ali odgovornosti tistih, ki so povzročili ta strašni zločin," je dejal na tiskovni konferenci ruski predsednik Vladimir Putin. Turški kolega ni ostal tiho. "Če je tu že kdo, ki bi se moral opravičiti, to nismo mi," je dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan za ameriški CNN in dodal, "opravičiti se mora tisti, ki krši naš zračni prostor".

Kasneje pa je Erdogan za francosko televizijo France 24 dejal, da bi Turčija ravnala drugače, če bi vedela, da je letalo, rusko. Dodal je, da mu ruski predsednik Vladimir Putin ni dvignil telefona, ko ga je poklical po sestrelitvi ruskega letala.

Rusija prekinila vojaško komunikacijo s Turčijo
Razmere med Rusijo in Turčijo so se zaradi turške sestrelitve ruskega bojnega letala Su-24 v torek močno zaostrile. Putin je sestrelitev označil za "nož v hrbet" in napovedal resne posledice za meddržavne odnose. Prvi protiukrepi se že izvajajo: v vzhodno Sredozemlje proti ruskemu mornariškemu oporišču Tartus je napotena ruska križarka, v pokrajini Latakiji, kjer je rusko vojaško oporišče Hmeimim z okoli 50 letali in helikopterji, bo nameščen tudi najsodobnejši ruski protiletalski sistem S-400, ki pokriva radij 400 kilometrov (večino jugovzhodne Turčije, Ciper, Libanon, severni Izrael in dve tretjini Sirije). Rusija bo oporišče Hmeimim okrepila z 10-12 dodatnimi lovci Su-27/Su-30, prestrezniška letala bodo tako poskrbela za zračno varovanje bombnikov Su-24.

Rusko obrambno ministrstvo pa je med drugim sporočilo, da je ustavljeno vse vojaško sodelovanje med državama, med drugim so prekinili tudi t. i. vročo linijo, ki jo uporabljajo za izmenjavo podatkov o ruskih zračnih napadih v Siriji. Z ministrstva so še sporočili, da so ruske sile in sirska vojska ubile teroriste, ki so streljali na ruska pilota, ta sta se po sestrelitvi letala katapultirala. Enega so ubili uporniki, drugi je preživel. Nato pa so uporniki streljali še na ruski vojaški helikopter, ki je iskal pogrešana pilota in pri tem ubili še enega vojaka. Rusija je v treh dneh v Siriji izvedla 134 napadov in zadela 449 tarč teroristov v Siriji.

Ankara je zaradi nasilnih protestov, ki so v sredo potekali pred turškim veleposlaništvom v Moskvi, na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v Ankari. Kot so ob tem sporočili s turškega zunanjega ministrstva, so želeli izraziti nezadovoljstvo Turčije zaradi "nesprejemljivega" incidenta in vrste incidentov proti turškim podjetjem v Rusiji.

Kdor ščiti in trguje z IS-jem, je sokrivec
Sicer pa sta si Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan danes izmenjala kar nekaj ostrih besed. "Kar se je zgodilo pred dvema dnevoma na nebu nad Sirijo, je v nasprotju z zdravo pametjo in mednarodnim pravom: letalo je bilo sestreljeno nad sirskim ozemljem," je dejal Putin in ostro nadaljeval: "Vsakršno upravičevanje terorizma in prizanašanje terorizmu bi morali obravnavati kot dejansko sodelovanje pri terorizmu in sodelovanje pri zločinih."

"Teroristov in njihove nezakonite trgovine z nafto, ljudmi, mamili, artefakti in orožjem niso le prikrivali oz. jih prikrivajo, ampak nekdo na ta način še naprej služi denar," opozarja ruski predsednik. "Služijo na stotine milijonov in milijard dolarjev," je še pristavil ruski predsednik, kot poroča državna agencija Tass.

Erdogan: "Naj predložijo dokaze za obtožbe"
Skorajda sočasno je spregovoril Erdogan, ki je odločno zanikal obtožbe Rusije, da Turčija kupuje nafto od džihadistične skupine Islamska država (IS). Rusijo je Erdogan izzval, naj tovrstne obtožbe podkrepi z dokazi, da trgujejo z "daešem". "Tisti, ki trdijo, da kupujemo nafto od "daeša", so obvezani, da predložijo dokaze za svoje trditve," je pozval Rusijo, o kateri je sicer dejal: "Nimamo nobenega razloga, da bi napadali Rusijo, s katero sodelujejo na več področjih. Potrebujemo strateško partnerstvo, ne pa groženj." Ob tem pa je Erdogan ponovil, da se Rusi v Siriji bojujejo po večini predvsem proti upornikom in pri tem ubijajo Turkmene v Latakiji.

"Daeš prodaja nafto Asadu"
V nadaljevanju je turški predsednik odgovoril s protinapadom: "Daeš prodaja načrpano nafto Asadu. Da, Asadu, govorite z njim, ki ga podpirate." Ravno v sredo so na primer ZDA uvedle finančne sankcije proti uradnikom sirskega režima, ki so vpleteni v prekupčevanje z nafto, načrpano na ozemlju, pod nadzorom IS-ja. A javna skrivnost sirske državljanske vojne je, da z nafto iz severovzhodne Sirije trgujejo prav vse vojskujoče se strani. Pri tem imajo ključno vlogo posredniki, ki nafto oz. slabše predelano gorivo prodajajo tako Kurdom, upornikom kot tudi sirskemu režimu in seveda tudi v Turčijo.

Znova vrgel Kurde v isti koš z Islamsko državo
Za konec se je Erdogan še pohvalil, da se skorajda nobena druga država ne bojuje tako proti Islamski državi kot Turčija. A ob samohvali je izdal tudi bistvo svojih bojnih ambicij v južni sosedi: "Dejanja daeša so neopravičljiva, enako velja tudi za PYD, YPG, PKK, Boko Haram, Al Šabab in druge." Z imenovanjem stranke (PYD) in milice (YPG) sirskih Kurdov je Erdogan potrdil glavni strah Turčije v Siriji - izoblikovanje avtonomne kurdske pokrajine vzdolž skorajda celotne meje s Turčijo.

Napad na oskrbovalni konvoj iz Turčije
Iz Sirije so v sredo popoldne tudi poročali, da so ruska letala napadla konvoj tovornjakov s pomočjo, ki naj bi pripadali turški humanitarni organizaciji IHH, ki je sicer tesno povezana z vladajočo stranko AKP. Po objavi gorečih tovornjakov v obmejnem mestu Azaz na severu pokrajine Alepo, pri čemer je umrlo sedem ljudi, pa je IHH objavil, da ne gre za njihove tovornjake. Po proruskih virih naj bi Rusija v zadnjih 36 urah izvedla okoli 35 letalskih napadov na severu Sirije ob meji s Turčijo in se tako maščevala nad uporniki, ki jih odkrito podpira Turčija, pri čemer izstopajo napadi na Turkmene, etično turško manjšino v Siriji.

Ostre besede med Rusijo in Turčijo