Vodja slovenske diplomacije z avstrijskim predsednikom Hainzem Fischerjem. Foto: EPA
Vodja slovenske diplomacije z avstrijskim predsednikom Hainzem Fischerjem. Foto: EPA
Erjavec na Dunaju
Erjavec na Dunaju

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je med obiskom na Dunaju potrdil odlične odnose z Avstrijo. "Ti odnosi so na visoki ravni," je ocenil.

S kolegom in gostiteljem Michaelom Spindeleggerjem sta govorila o položaju slovenske manjšine v Avstriji kot tudi o položaju nemško govoreče skupnosti v Sloveniji. Pozornost sta namenila tudi dvostranskemu sodelovanju med državama, sodelovanju v okviru Evropske unije in položaju na območju. Zbranim novinarjem sta Erjavec in Spindelegger na kratko spregovorila pred delovnim kosilom, kjer bosta nadaljevala pogovore. Pred tem je Erjavca, ki je na Dunaj pripotoval z avtomobilom, sprejel tudi avstrijski predsednik Heinz Fischer.

"Glavne teme pogovorov so bile zlasti nadaljevanje dobrih odnosov in prijateljskih odnosov z Avstrijo. Ti odnosi so na visoki ravni. To smo potrdili tudi pri predsedniku republike in tudi v pogovorih na štiri oči z ministrom za zunanje zadeve," je povedal Erjavec. "Zlasti po sprejetju ustavnega zakona moramo ugotoviti, da so ti odnosi dobri. Dotaknila sva se tudi predloga novega zakona o narodni skupnosti. Sem zelo hvaležen ministru, da je zelo pozoren pri besedilu tega zakona. Želimo si, da ne bi bile kake pravice naše manjšine okrnjene in sem optimist in mislim, da se bo zadeva dobro iztekla," je dodal.

Avstrija tretji najpomembnejši gospodarski partner
Konkretno o uresničevanju 7. člena Avstrijske državne pogodbe (ADP) ali vprašanju notifikacije ADP-ja ministra nista govorila, je pojasnil Erjavec. "Vendar je povsem jasno, da je treba duh 7. člena ADP ohranjati v vseh predpisih, ki bodo v bodoče sprejeti z avstrijske strani. Mislim, da ni posebne bojazni, da ne bi zadeve uredili v duhu te pogodbe," je ocenil vodja slovenske diplomacije.

"Imeli smo blagovne menjave za štiri milijarde evrov, kar je za Slovenijo izjemnega pomena. Tudi investicije v Sloveniji so z avstrijske strani v višini 50 odstotkov, kar pomeni, da je polovica vseh investicij avstrijskih. Zato je zelo pomembno, da ohranimo dobro vzdušje," je Erjavec izpostavil, da je Avstrija tretji najpomembnejši gospodarski partner Slovenije. Državi imata v načrtu več skupnih projektov. "V Sloveniji razmišljamo o tretjem pomolu v Luki Koper, ki je pomembna tudi za avstrijsko gospodarstvo," je dejal Erjavec.

Spindelegger je povedal, da želita Slovenija in Avstrija kot sosednji državi, ki se dobro razumeta, okrepiti sodelovanje znotraj EU, "da bosta vzpostavili močno os v Evropi".

Nadaljevanje sodelovanja z Zahodnim Balkanom
Erjavec je Spindeleggerju opisal svoj ponedeljkov obisk v Zagrebu in se pri tem zavzel za sodelovanje med vsemi tremi državami v regiji. "Strinjala sva se, da moramo nadaljevati s tesnim sodelovanjem na Zahodnem Balkanu. Hrvaška bo postala pomembna, 28. članica EU-ja. Ne smemo pozabiti drugih držav v regiji. Skupaj si moramo prizadevati, da bo imel Zahodni Balkan evropsko perspektivo. To je pomembno za obe najini državi in oba si bova za to prizadevala," je izpostavil Spindelegger.

"Vemo da je Zahodni Balkan zelo občutljivo področje. Veselimo se vsakega napredka. Vemo, da je Srbija postala kandidatka, da ima ta status in da je treba s temi prizadevanji nadaljevati. Menim, da je sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo tudi ključnega pomena za stabilnost v regiji Zahodnega Balkana," je dodal Erjavec. Opozoril je, da se EU v tem trenutku ukvarja bolj s stabilizacijo evra, finančnimi težavami, gospodarsko rastjo "in včasih se kar pozabi, da imamo še nekaj stvari za postoriti tudi v Jugovzhodni Evropi".

Erjavec na Dunaju
Erjavec na Dunaju