Erjavec je prvi slovenski zunanji minister na uradnem obisku na Hrvaškem po letu 2004. Foto: www.mzz.gov.si
Erjavec je prvi slovenski zunanji minister na uradnem obisku na Hrvaškem po letu 2004. Foto: www.mzz.gov.si
Karl Erjavec in Vesna Pusić
Pogovori med Erjavcem in Pusićevo je minil v pozitivnem ozračju. Foto: www.mzz.gov.si
Arbitražni sporazum izboljšal odnose

Slovenski zunanji minister se je mudil na svojem prvem uradnem obisku na Hrvaškem, kjer ga je najprej sprejel predsednik Ivo Josipović in nato še premier Zoran Milanović. Josipović se mu je zahvalil za slovensko podporo dokončanju hrvaških pogajanj z Evropsko unijo in izrazil pričakovanje, da bo slovenski parlament sklenil ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe v "primernem času". Milanović je na pogovorih izpostavil željo, da bi se odnosi med Hrvaško in Slovenijo okrepili.

Najpomembnejši del obiska je bilo pogovor s Pusićevo, na katerem sta skupaj z Erjavcem sprožila pobudo za srečanje slovenske in hrvaške vlade. Hrvaška zunanja ministrica upa, da bo skupno srečanje do poletja.

Po njenih besedah je pobuda prišla zaradi različnih stališč Slovenije in Hrvaške do odprtih vprašanj, kot sta skladiščenje jedrskih odpadkov Jedrske elektrarne Krško in dolg hrvaškim varčevalcem nekdanje Ljubljanske banke. V zvezi s tem vprašanjem je Erjavec ponovil, da je to treba reševati v okviru vprašanja nasledstva.

Glede mešane meddržavne komisije za odprta vprašanja Erjavec meni, da naj ne bi bila več "gasilska komisija", ampak bi začela odpirati vprašanja dolgoročnega razvoja, kot so energetika, promet in čezmejno sodelovanje ob črpanju sredstev iz evropskih skladov.

Pusićeva je poleg pobude za skupno sejo vlad in komisije za odprta vprašanja izpostavila tudi proces odločitve arbitražnega sodišča in ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem v slovenskem državnem zboru.

"Ko gre za arbitražno sodišče, je dejstvo, da imata obe strani podobne poglede. Pričakovalo se je, da bodo pri izbiri arbitrov razlike večje, ampak ugotovili smo, da približno enako razmišljamo. Ocenjujem, da so dani pogoji za to, da bi lahko čim prej uresničili arbitražni sporazum," je dejal Erjavec in zatrdil, da je kot zunanji minister osebno zainteresiran, da bi čim prej prišlo do ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe in da vlada čim prej začne postopek ratifikacije. "Računam, da bi lahko o tem razmišljali po srečanju obeh vlad," je še dejal.

Za izogibanje incidentom na morju
Vodji diplomacij sta še poudarila, da se je treba izogibati incidentom na morju, kar nalagata tako arbitražni sporazum kot brionska deklaracija. "Treba je biti potrpežljiv, zlasti do odločitve arbitražnega sodišča. Potem mislim, da ne bo več teh težav," je dejal Erjavec in zatrdil, da "na slovenski strani počnejo vse, da ne bi prišlo do neljubih situacij".

"Slovenski notranji minister ne bo provociral posebnih incidentov, mi se želimo temu izogniti in tudi naša politika gre v tej smeri. Prosil bi za potrpežljivost," je še dejal Erjavec. Pusićeva je v zvezi s tem potrdila, da so že začeli proces za izogibanje incidentom in da je v stiku s hrvaškimi ribiči, ki so se v zadnjem času večkrat pritoževali nad ravnanjem slovenske policije ob meji na morju.

Novinarje je zanimalo, kakšno izredno situacijo, ki bi bistveno poslabšala ozračje med državama, je imel v mislih Erjavec, ko je v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo STA povedal, da bi se v Sloveniji lahko zapletel proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU-jem.

"Težko rečem, kaj je tisto, kar lahko poslabša tisto vzdušje, sicer pa bi ga čutili vsi, od prebivalstva do medijev. Je veliko možnosti za poslabšanje vzdušja. Zato je pomembno, da se izognemo incidentom in da poskušamo tudi preko komisij za odprta vprašanja in pogajalcev o sukcesiji priti do čim več rešitev za odprta vprašanja," je odgovoril Erjavec.

"Dajmo obdržati to pozitivno vzdušje, dajmo rešiti čim več odprtih vprašanj, in prepričan sem, da v tem vzdušju ni nobene ovire, da ne bi bili odnosi med Slovenijo in Hrvaško na najvišji ravni," je poudaril Erjavec. Kot je izpostavil, tudi izbira Hrvaške za njegov prvi ministrski dvostranski obisk v tujini govori o tem, da so odnosi s Hrvaško visoko med slovenskimi prioritetami.

Arbitražni sporazum izboljšal odnose